Goedemorgen Stephanie,
Nog ongeveer 2 weken en dan gaan m’n vriendin en ik naar Lissabon. We hebben er zin in. We hebben alleen nog wat advies en vragen, wil jij ons daarmee helpen? Graag ontvangen we informatie over hoe we bezienswaardigheden kunnen combineren. We hebben een lijstje van “things to do” maar wat advies is altijd welkom. Alvast bedankt en hoor graag van je.
Groetjes, Marjan

Hoi Marjan,
Wat een goede vraag! Het is altijd handig om te weten elke bezienswaardigheden / mooie plekjes makkelijk te bezoeken zijn op één dag omdat ze bij elkaar in de buurt liggen.

Hier zijn 5 ideeën:

1. Belém combineren met LX Factory

Overal in de wijk Belém wordt je herinnerd aan de ontdekkingsreizen die de Portugezen ondernomen vanaf het begin van de 16e eeuw; de toren van Belém, het klooster Mosteiros dos Jerónimos, het monument ter ere van de ontdekkingsreizigers. Ook vind je in Belém de lekkerste Pastel de Nata, bij bakkerij Pasteis de Belém. Niet te missen vanwege de blauwe luifels en de (hoogstwaarschijnlijk lange) rij voor de ingang.

Naar Belém ga je gemakkelijk met de trein, bus of metro.

Het is dan leuk om een tussenstop te maken in de wijk Alcantara. Daar ligt namelijk de LX factory. Op een groot industrieterrein zijn nu ondernemers, startups, cafeetjes en restaurants, design winkels, kunstenaars en andere creatievelingen gevestigd. De ooit verlaten en vervallen fabriekshallen hebben weer nieuw leven gekregen. Een super inspirerende plek!

2. Tram 28 combineren met Tapada das Necessidades

Als je tram 28 pakt en uitstapt op het eindstation (of begin, het is maar hoe je het bekijkt) bij Campo de Ourique, loop dan eens door naar Tapada das Necessidades (zie foto). Dit is een grote groene oase van rust waar je weinig toeristen zult vinden. De aangelegde tuin is enigszins aan onderhoud toe maar dat maakt het ook wel weer bijzonder. Veel geld voor onderhoud van dit soort stadstuinen is er nou eenmaal niet. Ja, wel voor de plekken waar veel toeristen komen, maar die komen hier dus niet. En dat is misschien juist een reden om er naar toe te gaan.

Er is een mooi uitzichtpunt en je kunt hier bij lekker weer heerlijk picknicken bijvoorbeeld.

3. Feira da Ladra combineren met Panteão Nacional en Alfama

Feira da Ladra, je weet wel, de ‘dievenmarkt’. Het is de grootste rommelmarkt van Lissabon en heeft zijn naam te danken aan het verhaal dat dieven vroeger hier hun gestolen waar verkochten. De markt is het beste te bezoeken in de ochtend (zaterdags en dinsdags). Dan heb je de middag lekker vrij om door Alfama, de oudste wijk van Lissabon, te struinen.

Alfama is de enige wijk die niet werd getroffen door de aardbeving in 1755 en heeft zijn middeleeuwse karakter daardoor behouden.

Echt een wijk om heerlijk in te verdwalen. Trapje op. Trapje af.

Het Nationale Pantheon ligt tussen de Feira da Ladra en Alfama in, kan niet missen. De eerste zondag van de maand is entree gratis. Hier liggen de graftombes van beroemde Portugezen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis én vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Alfama, de Taag en de rest van de stad.

4. Martim Moniz combineren met Largo do Intendente

Martim Moniz is een groot plein waar veel mensen de tram 28 pakken. Als je hier bent, is het de moeite waard om een stukje in noordelijke richting door te lopen. Zo’n 5 minuten. Richting Intendente. Dat is de naam van het metro station. Je vind daar een klein plein Largo do Intendente, aan de Rua dos Anjos.

Vroeger was dit een grimmige straat. Vol prostituees en vieze mannen, zeg maar.

Vandaag de dag, nog steeds prostituees en enkele dubieus uitziende mannen maar geen grimmigheid meer.

Aan het pleintje vind je een van de mooiste gevels bedekt met azulejo’s van heel Lissabon. Er zijn leuke hippe koffie tentjes gevestigd, een tweedehands zaakje, een vintage winkel en de mooiste souvenir winkel van heel Lissabon: A Vida Portuguesa. In deze winkel kijk je je ogen uit. De producten maar ook de presentatie zijn prachtig. Alles ontworpen en gemaakt in Portugal.

5. Avenida da Liberdade combineren met Jardim do Torrel

De meeste mensen lopen over de Avenida da Liberdade, of kortgezegd Avenida, rechtstreeks naar downtown Lissabon (Baixa) of ze lopen omhoog in westelijke richting naar Bairro Alto. Maar ik wil als idee aandragen om vanaf de Avenida eens in oostelijke richting omhoog te lopen.

Er gaat een tramlift, genaamd Ascensor do Lavra, maar het is natuurlijk net zo leuk om te voet je weg te vinden door de smalle straatjes en trapjes naar Jardim do Torrel.

Vanuit deze rustige tuin heb je een mooi uitzicht over de stad. Weinig toeristen hier. Zeker de moeite waard.

Zo, ik hoop je zo wat alternatieve ideeën te hebben gegeven om van je stedentrip een onvergetelijke ervaring te maken. En vergeet vooral niet te genieten van wat er zich dan ook in het moment aandient!

Ciao,
Stephanie

Heb je ook een vraag? Stuur mij dan een email. Ik beantwoord hem altijd, en wie weet doe ik dat voor jou in een volgende blog.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *