De meest iconische bezienswaardigheid in Lissabon waar de meeste mensen Lissabon mee associëren zijn de gele trammetjes. Dezen staan op de nationale monumentenlijst van Portugal. Maar er zijn nog veel meer, minder bekende, nationale monumenten die een bezoekje waard zijn. Hier volgen de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon.

Bezienswaardigheden in Lissabon

 1. Pantheão Nacional
  Het Nationale Pantheon bevind zich in de wijk Alfama. Je zou een bezoek hieraan kunnen combineren met wat shoppen op de grootste vlooienmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra. Deze vind op dinsdagen en zaterdagen plaats. In het Pantheon liggen de graftombes van de grootste Portugese namen uit de geschiedenis, in totaal 12. Dat gaat om bijvoorbeeld een aantal ex-presidenten, schrijvers en ook de bekende voetballer Eusébio en fado zangeres Amalia Rodrigues. Het duurde zo’n 400 jaar voordat het gebouw, van oorsprong een kerk, eindelijk af was. De bouw begon in de 17e eeuw.
 2. Mosteiro dos Jerónimos
  Dit UNESCO monument is een bezoekje waard. Ook wanneer je alleen aan de buitenkant een kijkje neemt (omdat er misschien een te lange rij staat om naar binnen te kunnen). Dit monument is gebouwd in opdracht van Koning Manuel I, gefinancieerd met het eerste geld dat Portugal binnen kwam na de succesvolle terugkeer van Vasco da Gama uit India. De bouwstijl heet de Manueline bouwstijl, vernoemd naar de toenmalige koning dus. Deze kenmerkt zich door de veel zee- en scheepvaart elementen in de details. Het is een laat gotische bouwstijl die in heel Portugal voorkomt. De oorsprong dateert van begin 16e eeuw.
 3. Torre de Belém (zie foto)
  Vlak bij het Jerónimos Klooster vind je de Toren van Belém. Wel even goed kijken, want hij is niet heel hoog, haha. De toren is vernoemd naar de gelijknamige wijk Belém. De toren staat symbool voor de Portugese koloniale en maritieme grootmacht die het land was in de 15e en 16e eeuw. De Toren was oorspronkelijk gebouwd als verdedigingstoren in de Taag maar deed in de periode van de ontdekkingsreizen dienst als ceremonieel vertrek en aankomst punt. Het is heerlijk wandelen in het gebied rondom de toren en het klooster in de wijk Belém. Het kan er in de zomer wel druk zijn met hordes toeristen die met bussen komen en hier een tussenstop maken. Ook de toren staat op de UNESCO werelderfgoed lijst.
 4. Palacio da Pena (Sintra)
  Het kleurrijke paleis boven op de heuvel in het Sintra gebergte. Wie over Lissabon en omgeving leest, komt het zeker te weten tegen: sprookjesachtig Sintra. Het begon met een klein kapelletje nadat, volgens de verhalen, Maria hier verschenen was. De plek trok de aandacht van het Portugese koningshuis, die hier een klein klooster liet bouwen waar uiteindelijk 4 eeuwen lang 18 monniken woonden. Het was een plek voor mediatie en bezinning. Pas in de 19e eeuw, na lange leegstand, gaf koning Fernand de opdracht de plek om te bouwen tot koninklijke zomer residentie. Het resultaat is vandaag de dag te bewonderen. Het Pena paleis staat op de nationale monumentenlijst en op de UNESCO werelderfgoed lijst.
 5. Castelo de São Jorge
  Het kasteel boven aan de heuvel, midden in het centrum van historisch Lissabon is de druk gezochtste bezienswaardigheid in Lissabon. Vanaf de Baixa, de benedenstad, is het een korte wandeling heuvel opwaarts. Voor wie liever de benen spaart zijn er ook een aantal liften, waar die precies zitten verklap ik als je wilt tijdens een stadstour :). Je vind hier de oorsprong van Lissabon, waarvan aanwijzingen zijn gevonden uit de 6e eeuw voor Christus. Vanaf de kasteelmuren heb je weids uitzicht over de stad.

Ten slotte wil ik nog even kwijt dat je al deze monumenten echt niet perse van binnen en buiten hoeft te bekijken wil je een heerlijk weekend Lissabon hebben. Het nadeel van deze plekken is dat ze vaak enorm druk bezocht worden en er vaak wachtrijen staan. Tijdens een stadstour overleg ik altijd graag even welke dingen wel en niet de moeite waard zijn voor jullie. Dat is altijd weer verschillend per persoon.

Mocht je je stedentrip willen beginnen met een wandeling met mij, email mij dan even of stuur een bericht via de contact pagina.

Warme groet,
Stephanie
Oprichtster en gids bij Thuis in Lissabon: luistergidsen, hotels, tips & tours voor mensen die niet graag de toerist uithangen maar wel graag het beste van Lissabon willen zien.

Foto: Daphne van Leuken Fotografie