Altijd al heb ik geweten dat ik niet in Nederland thuis hoorde. Mijn toekomst zag ik ergens anders voor me. Een warm land. Maar waar dat precies zou zijn, daar had ik geen specifiek idee over. Het had eigenlijk overal kunnen zijn. Dat het Portugal is geworden… tsja, dat had gewoon zo moeten zijn. Geloof ik. Nu zie ik geen enkele reden waarom ik hier weg zou gaan. Ook al zal het in Spanje, Italië of op Ibiza net zo mooi en gezellig kunnen zijn. Ik ben hier op mijn plek.

Wat heeft emigreren naar Portugal mij gebracht?

1. Elke dag vakantie gevoel

Deze staat met stip op één. Voordat ik hier kwam wonen had ik verwacht dat de blauwe luchten en de mooie berglandschappen zouden gaan wennen (misschien zelfs vervelen?). Maar tot op heden ben ik er nog steeds niet aan gewend.

Ik vind het helemaal niet gewoon dat de lucht bijna elke dag blauw is, de temperatuur aangenaam, dat ik drie kwart van het jaar op slippers kan lopen, dat ik prachtige bergen zie als ik ’s ochtends mij staat uit rijd.

Oh boy wat ben ik een geluksvogel!

2. Simpel leven

De eerste twee jaar dat ik hier woonde nam ik elke keer als ik in Nederland was geweest een koffer vol mee naar Portugal. Het zijn er in totaal denk ik vier geweest. Dat dwong mij om eens kritisch te kijken naar al mijn bezittingen en wat ik nou echt nodig had. Maar eerlijk gezegd, als ik nu terug kijk, had ik mezelf een hoop gesjouw kunnen besparen. Ik ben in de loop der jaren meer en meer weg gaan gooien en geven.

Alleen het hoognodige

Mijn huis is nu zo klein dat er slechts het hoognodige in past.

Om je een idee te geven: ik heb niet eens een stofzuiger! Ik veeg de vloer binnen 5 minuten aan en klop de kleden buiten uit. Net zo makkelijk. Ik heb geen plek om een stofzuiger op te bergen. Het is weer een elektrische apparaat minder, een zorg minder, een lelijk lawaai ding minder.

Zo heb ik ook geen kledingkast, geen magnetron, geen televisie, geen droger, geen vriezer (op een klein vriesvakje in de koelkast na), geen waterkoker, geen blender, geen koffiezetapparaat. Mijn kleding heb ik beperkt tot de stukken die ik echt mooi vind. De kleding van de jongens ook. En dat is dus echt heel weinig. Zeg nou zelf, hoeveel paar schoenen en shirtjes heb je nodig?

Mindset

Maar simpel leven heeft natuurlijk niet alleen te maken met de spullen waarmee we ons omringen. Het is vooral een state of mind. En ook in dat opzicht heeft Portugal mij heel veel gebracht. Vooral rust. Rust omdat ik niet meer zo erg de druk voel om mee te moeten doen met van alles en nog wat. Ook rust omdat het hier nou eenmaal heel normaal is om gewoon morgen te doen wat vandaag niet lukt, om tijd te nemen voor koken en eten, om elke dag (!) koffie buiten de deur te drinken. Mij hoor je niet klagen!

3. Verbondenheid met familie en vrienden

Je zou misschien denken dat contact met vrienden en familie verwaterd wanneer je emigreert, maar ik ervaar juist het tegenovergestelde. Zeker met mijn ouders is het contact veel intensiever. We Skypen een paar keer per week en als we elkaar zien, dan zien we elkaar 24 uur per dag. Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus. Dat geldt ook voor het contact met mijn zusje. Andere familie, die zie ik minimaal twee keer per jaar, wanneer we in Nederland zijn. Dat is in mijn geval niet heel veel minder dan wanneer ik in Nederland zou wonen.

Qua vriendschappen zijn sommige contacten wel verwaterd maar dat is niet te wijten aan het feit dat ik in het buitenland woon. Vrienden komen en gaan, tenminste, dat is mijn ervaring. En bij sommigen, wanneer we elkaar na een jaar (of meer) weer zien, pakken we de draad gewoon weer op waar we gebleven zijn. Dit zou niet heel anders zijn wanneer ik nog in Nederland zou wonen.

Nieuwe vrienden

Naast dat ik dankzij mijn emigratie naar Portugal intensiever contact heb met mijn familie, zijn er  nieuwe vrienden bij gekomen. Portugese vrienden. Ik zou ze bijna mijn tweede familie willen noemen. Want als je ’de buitenlander’ bent dan worden vrienden nou eenmaal extra belangrijk. Een echte verrijking in mijn leven. Ook om te zien hoe zij, op hun Portugese manier, omgaan met de dingen des levens: kinderen, familie, vrije tijd, carrière, relaties etc.

Wat heeft emigreren naar Portugal me gekost?

En terwijl ik dit hele verhaal op papier zet, vraag ik me nu dus af wat emigreren naar Portugal me gekost heeft. Heeft het mij überhaupt iets gekost? Ik moet nu echt heel hard nadenken… wacht even ik zal er een foto van maken…

Ik weet het niet. Dus het antwoord is: niets. Mijn emigratie naar Portugal heeft mij niets gekost. Ik mis niets. Niemand. En dat is, geloof ik, het thuis gevoel in zijn puurste vorm. 

Ciao,

Stephanie

PS: Wil je samen met mij het authentieke Portugal ervaren? Ik neem je mee naar de leukste plekjes in Lissabon waar je zelf waarschijnlijk niet snel zal komen. Check even de tourinformatie of stuur mij een email of app’je.

stephanie@thuisinlissabon.nl – 00351 290 134 126