Tips voor een stedentrip naar Lissabon, zonder toeristisch gedoe.

Houd je van groene plekken in de stad? Van kleine winkeltjes, pleintjes en restaurantjes in afgelegen straatjes? Van gezelligheid? Houd je ervan om geïnspireerd te raken? Plekken waar de creatieve energie bruist én plekken waar je juist tot rust kunt komen? Reis je alleen, met je partner of in een klein gezelschap? Heb je een gemiddeld budget?

Dan heb ik hier misschien wel de ideale indeling voor jouw stedentrip naar Lissabon. Dit is namelijk wat ik zou doen, als ik 3 dagen in Lissabon zou zijn.

Verblijf

Ik zou kiezen voor een fijn appartement in de buitenwijk Estrela. Bijvoorbeeld Estrela Home 83, van Joana en haar moeder. Waarom? Zo zit je lekker ver weg van alle toeristische drukte maar als je wilt, toch binnen 15 minuten midden in het centrum. En wees niet bang dat er in de buitenwijken minder cafés of restaurants zijn. Want die vind je werkelijk op elke straathoek.

Dit appartement ligt op loop afstand van de Basilica da Estrela en Jardim da Estrela. Die laatste is een schaduwrijk park, vol met tropische bomen en planten, een vijver, kiosk met terras, bankjes en een speeltuintje. Heerlijk om daar ‘s avonds nog even een frisse wandeling te maken. Of om bijvoorbeeld ‘s ochtends daar je yoga oefeningen te doen.

Dag één in Lissabon: Wandeltour en wijnproeverij

Op dag één zou ik (hoe kan het ook anders) een wandeltour doen met Stephanie van Thuis in Lissabon. Haha. Zonder dollen, het is de beste manier voor een eerste kennismaking met de stad. Je leert hoe de stad in elkaar steekt, een stukje geschiedenis, hoe het leven hier is en je zult insider’s tips krijgen voor de rest van je verblijf.

Mail naar stephanie@thuisinlissabon.nl om de mogelijkheden en beschikbaarheid te checken.

Na een wandeltour zijn mensen meestal moe en hongerig. Niet fijn om dus nog eens uren rond te lopen opzoek naar het beste restaurant. De wandeltour eindigt in de wijk Bairro Alto/Chiado, dus ik zou zeggen, ga daar in de buurt eten. En niet zomaar een broodje van de bakker. Nee, een volwaardige Portugese maaltijd. Bijvoorbeeld bij: O Fernandinho aan de Rua do Duque 15. Dat is vlak bij Largo do Carmo. Klein restaurant, gezellige sfeer, super goed eten.

In de middag zou ik het rustig aan doen. Wat winkelen in Bairro Alto. Nog een kopje koffie bij Bettina & Niccolo Corallo met een stukje zelfgemaakte chocolade erbij misschien?

Daarna met de tram, bus of wandelend terug naar het appartement om in de wijk Estrela nog wat rond te struinen, de Basiliek te bezoeken, in het park een boekje lezen. Je kunt ook de Mercado do Campo de Ourique bezoeken (een kleinere versie van de Mercado da Ribeira) en de beste chocoladetaart eten bij ‘O melhor bolo de chocolate do mundo’.

Daarna klaar maken voor het avond programma: een wijnproeverij en diner bij Carinho do Vinho.

Dag twee in Lissabon: Uitzichtpunten en Alfama

Deze dag zou ik aanraden om te beginnen met een rustig ontbijtje bij de kiosk in het park (Jardim da Estrela) of een bakkertje in de buurt.

Neem daarna een tuktuk naar Miradouro do Monte Agudo. Door met de tuktuk te gaan bespaar je jezelf een hoop klim en zoek werk. Check de gratis mini reisgids voor meer informatie over dit uitzichtpunt. Je kunt ook de tuktuk nemen naar Miradouro de Nossa Senhora do Monte. Deze is qua uitzicht misschien een tikje adembenemender maar ook veel toeristischer.

Vanaf deze hooggelegen uitzichtpunten kan je vervolgens je weg naar beneden wandelen door de wijken Graça en Alfama.

Voordat je in Alfama bent heb je waarschijnlijk al honger gekregen. Lunch in de wijk Graça bij Cantinho da Fatima. Wederom echt een typisch Portugees restaurant, kleinschalig, familie gevoel, veel lokale mensen uit de buurt. Je zou er misschien zelf niet snel naar binnen gaan maar het eten: hmmmm!

Daarna kom je ongetwijfeld langs de Igreja São Vicente de Fora en het Panteão Nacional. Op dinsdag en zaterdag is hier de grootste vlooienmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra. Let wel, rond 16.00 ruimen mensen hun spulletjes weer op.

Vervolgens lekker struinen door het doolhof in Alfama. Laat je verrassen door de mooie doorkijkjes, middeleeuwse nauwe straatjes en drink een ginjinha (kersen likeurtje) bij een oud dametje op straat. Geen zorgen, ze proberen je niet te vergiftigen met hun (zogezegd) huisgestookte ginjinha, ze willen gewoon een extra zakcentje verdienen.

Voor het avond eten lekker in de buurt van het appartement in een lokaal restaurantje aanschuiven bij: Frade dos Mares.

Dag drie in Lissabon: Ferry en LX Factory

Wandel ‘s ochtends rustig aan naar Cais do Sodré, vanuit waar de ferry’s vertrekken. Stop bij Tapioca Oca voor een ontbijtje (ook vegan) en/of bij Café Tati (opent om 11.00) voor koffie met huisgemaakt gebak.

Haal bij Mercado da Ribeira wat vers fruit voor onderweg.

Daarna pak je de ferry naar Cacilhas (10 minuutjes), voor een lunch in een van de vis restaurants aan het water. Wil je het iets avontuurlijker aanpakken? Neem dan de ferry naar Barreiro (20 minuten) en ga brunchen/lunchen bij O Pial. 0 toeristen en 100% lekker en gezellig.

Neem daarna de Ferry terug naar Cais do Sodré en pak vervolgens een trein, tram of bus naar de wijk Alcantara. Bezoek daar de LX Factory. Super gave plek. Inspiratie alom. Bruisende energie. Jonge mensen. Kunst, design, industrieel en hipperdepip.

Om ‘af te koelen’ loop je nog even naar de Capelo de Santo Amaro. Een heerlijk rustig uitzichtpunt met een pittoresk kerkje. Onbekend bij veel toeristen omdat het midden in de woonwijk ligt.

Om de stedentrip af te sluiten zou ik ‘s avonds een cocktail drinken, dineren en genieten van het uitzicht bij Lost In.

Zin gekregen om naar Lissabon te komen? Lijkt dit je wat?

Haha!

Je weet het, als ik je ergens bij kan helpen, laat het me weten.

Ciao,

Stephanie

Uitgelichte afbeelding: Heleen Klop, Heleen Klop Fotografen
Foto Estrela 82: Joana Ribeiro

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren