Wonen in Lissabon is iets anders dan je thuis voelen in Lissabon 😉 Wonen in Lissabon, dat kan iedereen. Bij wijze van spreken. Je thuis voelen niet. Want dat is een gevoel. Net als verliefd worden. Dan kan je niet afdwingen. 

Ik krijg veel berichten van mensen die overwegen om in Lissabon te komen wonen. Vaak worden mij dezelfde vragen gesteld en dezen zal ik hieronder beantwoorden. Daarbij moet je weten dat mijn antwoorden slechts gebaseerd zijn op één enkele ervaring, namelijk de mijne. Mijn antwoorden zijn dus niet dé antwoorden. Het beste is natuurlijk om zelf ter plekke op zoek te gaan naar je eigen antwoorden. Maar als mijn woorden je op weg kunnen helpen, dan is dat hartstikke fijn.

Hoe is het om in Portugal te wonen?

Heerlijk en/of verschrikkelijk tegelijkertijd. Afhankelijk van je karakter en soms afhankelijk van je bui. Weet je wat het is… niemand komt op tijd, papierwerk duurt eeuwig, om een doktersafspraak te maken moet je zelf langs gaan (bellen werkt niet) en voor iets simpels als ‘internet aanvragen’ moet je rekenen op drie keer heen en weer rijden naar de balie van de NOS, NOWO of MEO in het winkelcentrum. Daar komt bij dat je je eigen vermogen (of onvermogen) om problemen op te lossen, om te gaan met teleurstellingen, stressreacties en dat soort dingen gewoon meeneemt naar Portugal. Hier worden die zaken misschien juist wel extra op de proef gesteld omdat je je in een totaal andere cultuur bevindt. Om dan nog maar niet te spreken over heimwee en de moeilijkheid om Portugese vrienden te maken. Echt veel Nederlanders die ik spreek hebben hier moeite mee.

Verder is het hier wel leuk hoor! Veel zon. Goed eten. Lekkere koffie (die ook nog eens goedkoop is) en behulpzame mensen. Het tempo ligt laag en dat is fijn. Tenminste, als je zelf ook een tandje lager wilt gaan. Wil of kan je dat niet, dan frustreert de Portugese cultuur je mateloos en wil je terug. Tsja… ik zei het al: of het hier heerlijk of verschrikkelijk is hangt sterk af van de mate waarop een langzame / relaxte cultuur bij je past.

Is het duur om in Lissabon te wonen? 

Ja, voor de Portugezen met een modaal inkomen wel.

Hoe duur? 

Of het voor jou ook duur is hangt natuurlijk van je inkomen af. Veel dingen zijn hier net zo duur als in Nederland: boodschappen, kleding en benzine bijvoorbeeld. Uit eten gaan en openbaar vervoer zijn iets goedkoper. Elektriciteit, elektronica en auto’s zijn duurder dan in Nederland als ook  veel ‘luxe’ artikelen zoals meubels. Zo kocht ik hier laatste een IKEA speel-keukentje voor mijn jongens en deze was €10 duurder dan in het Nederlandse filiaal. Dan te bedenken dat het minimum loon hier op €600 per maand ligt. 

Voor een simpel éénkamerappartement in het centrum van Lissabon moet je rekenen op minimaal zo’n €1200 huur per maand. Ga je naar de buitenwijken dan kan je tussen de €700 en €1000 misschien wel iets simpels vinden. Ga je naar de overkant van de rivier dan kan je voor rond de €500/€600 wel iets vinden. Er zíjn goedkopere woningen maar ik vrees dat deze voor de gemiddelde Nederlander niet erg aantrekkelijk zijn.

Wil je iets met twee slaapkamers dat voldoet aan de Nederlandse standaarden (dubbel glas, een balkon of misschien zelfs een kleine vrijstaande woning), reken dan op zeker €1800 p.m. in het centrum en €1200 p.m. in de buitenwijken. 

Dit zijn prijzen exclusief gas, water en licht. Daarvoor ben je per persoon tussen de €30 en €60 per maand kwijt afhankelijk van je verbruik en de grootte van je appartement.

Hoe zit dat met huren? 

Als je wilt huren in Lissabon moet je er als de kippen bij zijn. Huurappartementen zijn schaars en er zijn gevallen waarbij één van de geïnteresseerden gelijk een jaar huur vooruit wil betalen, zodat de huisbaas voor hem of haar kiest. Huren is sowieso meestal voor minimaal een jaar. Er zijn verschillende sites waar je op kunt zoeken: olx.pt, imovirtual.pt en casa.sapo.pt bijvoorbeeld.

Mail, bel en laat de huisbaas of makelaar zien hoe graag je een huis wilt of nodig hebt. Denk niet dat iemand op eigen inititief jouw belangen gaat behartigen. Je moet echt van jezelf laten horen en bijvoorbeeld zelf terugbellen.

Wees je er van bewust dat de meeste huizen in de lagere prijsklasse van slechte kwaliteit zijn (voor Nederlandse begrippen): vochtproblemen, slechte isolatie, geen centrale verwarming en enkel glas zijn hier heel normaal. 

En kopen? 

Even in het kort iets over het kopen van een huis in Portugal als Nederlander. Wil je hier een huis kopen dan moet je een Portugees NIF nummer aanvragen. Dit is een nummer van de belastingdienst. Op zich is dat zo gepiept. Je gaat naar de finanças, neemt je ID of paspoort en een recent bewijs mee van waar je woont (bijvoorbeeld een recent afschrift van de energierekening). Heb je een hypotheek nodig dan moet je bij een bank een rekening nummer aanvragen en de nodige documenten (o.a. recente aangifte inkomsten belasting) laten vertalen door een beëdigd vertaler. Is het voorlopig koopcontract getekend en de financiering rond dan wordt de akte gepasseerd bij een notaris. Het is verstandig om documenten te laten checken door een Nederlands sprekende advocaat. Over dit alles gaan meestal wel een paar maanden heen.

Spreken de Portugezen goed Engels? 

Over het algemeen redelijk goed. Zeker de jongere generatie in een stad als Lissabon. Echter is mijn ervaring anders bij instanties als finanças (belastingdienst), de gemeente of de segurança social (sociale dienst). De mensen die ik daar tot nu toe heb getroffen lijken daar enkel te werken omdat het moet. Ze doen het minimale. Ze denken niet mee en kijken erg verveeld als je vriendelijk vraagt of ze ook Engels spreken. ‘Não’ is dan meestal het antwoord. Je doet er bij deze instanties dus goed aan om een Portugese vriend of kennis mee te nemen. 

Hoe zit het met zorgverzekeringen? 

Portugal kent een publiek zorgsysteem en als je hier belasting betaald heb je als Nederlander het recht om daar gebruik van te maken. Daar betaal je dus niets per maand voor. Je betaalt enkel een symbolische kleine bijdrage bij een doktersbezoek of opname in het ziekenhuis (hoogstens een paar tientjes). In veel gevallen houden Nederlanders voorlopig hun Nederlandse zorgverzekering aan. Dat kan zolang je je niet officieel uitschrijft in de gemeente in Nederland. Wat voor jou het beste is hangt af van je persoonlijke situatie. Beter dus even goed over nadenken en specifiek navragen bij de juiste instanties.

Nadeel van het publieke zorgsysteem zijn de lange wachttijden in de ziekenhuizen en de niet efficiënt werkende huisartsenposten. Uiteraard kan je je hier ook privé verzekeren. Dan betaal je per maand een vast bedrag en word je sneller geholpen in een privé kliniek.

Wat is je beste advies voor iemand die in Lissabon wil wonen?

Wees zo vaak mogelijk in Lissabon, leer de wijken kennen, leer de mensen kennen en onderneem actie. Veel actie. Je moet echt heel actief zijn wil je hier iets vinden om te wonen. En wees flexibel in je eisen waar een huis aan moet voldoen. Met doorzettingsvermogen en een beetje geduld moet het lukken! Verder is het natuurlijk belangrijk om inkomenszekerheid te hebben. Denk hier goed over na voordat je de stap neemt. 

Als je na het lezen van dit alles nog steeds voelt ‘ik moet in Lissabon zijn’: neem de stap dan. Of in elk geval kleine stappen in deze richting. Blijf dicht bij jezelf. Blijf in de flow, in vertrouwen en doe wat je kunt. Als het meant to be is, zullen de juiste personen en kansen zich aandienen. 

Vind je het leuk om een tour in Lissabon bij mij te boeken en hier over verder te praten? Stuur mij dan een mailtje, dan kijk ik of ik beschikbaar ben.

stephanie@thuisinlissabon.nl

Ik wens je veel plezier,
Stephanie
Reis-planner, gids en oprichter Thuis in Lissabon

Ps: Kijk en vraag ook veel rond in de Facebook groepen voor Nederlanders in Portugal, expats en digital nomads in Lissabon. Laat je verder niet gek maken, gebruik je verstand en volg je gevoel!

Foto boven: Pieter van Lierop Fotografie
Andere foto’s: eigen archief