Wonen in Lissabon is iets anders dan je thuis voelen in Lissabon 😉 Wonen in Lissabon, dat kan iedereen. Bij wijze van spreken. Je thuis voelen niet. Want dat is een gevoel. Net als verliefd worden. Dan kan je niet afdwingen. 

Ik krijg veel berichten van mensen die overwegen om in Lissabon te komen wonen. Vaak worden mij dezelfde vragen gesteld en dezen zal ik hieronder beantwoorden. Daarbij moet je weten dat mijn antwoorden slechts gebaseerd zijn op één enkele ervaring, namelijk de mijne. Mijn antwoorden zijn dus niet dé antwoorden. Het beste is natuurlijk om zelf ter plekke op zoek te gaan naar je eigen antwoorden. Maar als mijn woorden je op weg kunnen helpen, dan is dat hartstikke fijn.

Hoe is het om in Portugal te wonen?

Heerlijk en/of verschrikkelijk tegelijkertijd. Afhankelijk van je karakter en soms afhankelijk van je bui. Weet je wat het is… niemand komt op tijd, papierwerk duurt eeuwig, om een doktersafspraak te maken moet je zelf langs gaan (bellen werkt niet) en voor iets simpels als ‘internet aanvragen’ moet je rekenen op drie keer heen en weer rijden naar de balie van de NOS, NOWO of MEO in het winkelcentrum. Daar komt bij dat je je eigen vermogen (of onvermogen) om problemen op te lossen, om te gaan met teleurstellingen, stressreacties en dat soort dingen gewoon meeneemt naar Portugal. Hier worden die zaken misschien juist wel extra op de proef gesteld omdat je je in een totaal andere cultuur bevindt. Om dan nog maar niet te spreken over heimwee en de moeilijkheid om Portugese vrienden te maken. Echt veel Nederlanders die ik spreek hebben hier moeite mee.

Verder is het hier wel leuk hoor! Veel zon. Goed eten. Lekkere koffie (die ook nog eens goedkoop is) en behulpzame mensen. Het tempo ligt laag en dat is fijn. Tenminste, als je zelf ook een tandje lager wilt gaan. Wil of kan je dat niet, dan frustreert de Portugese cultuur je mateloos en wil je terug. Tsja… ik zei het al: of het hier heerlijk of verschrikkelijk is hangt sterk af van de mate waarop een langzame / relaxte cultuur bij je past.

Is het duur om in Lissabon te wonen? 

Ja, voor de Portugezen met een modaal inkomen wel.

Hoe duur? 

Of het voor jou ook duur is hangt natuurlijk van je inkomen af. Veel dingen zijn hier net zo duur als in Nederland: boodschappen, kleding en benzine bijvoorbeeld. Uit eten gaan en openbaar vervoer zijn iets goedkoper. Elektriciteit, elektronica en auto’s zijn duurder dan in Nederland als ook  veel ‘luxe’ artikelen zoals meubels. Zo kocht ik hier laatste een IKEA speel-keukentje voor mijn jongens en deze was €10 duurder dan in het Nederlandse filiaal. Dan te bedenken dat het minimum loon hier op €600 per maand ligt. 

Voor een simpel éénkamerappartement in het centrum van Lissabon moet je rekenen op minimaal zo’n €1200 huur per maand. Ga je naar de buitenwijken dan kan je tussen de €700 en €1000 misschien wel iets simpels vinden. Ga je naar de overkant van de rivier dan kan je voor rond de €500/€600 wel iets vinden. Er zíjn goedkopere woningen maar ik vrees dat deze voor de gemiddelde Nederlander niet erg aantrekkelijk zijn.

Wil je iets met twee slaapkamers dat voldoet aan de Nederlandse standaarden (dubbel glas, een balkon of misschien zelfs een kleine vrijstaande woning), reken dan op zeker €1800 p.m. in het centrum en €1200 p.m. in de buitenwijken. 

Dit zijn prijzen exclusief gas, water en licht. Daarvoor ben je per persoon tussen de €30 en €60 per maand kwijt afhankelijk van je verbruik en de grootte van je appartement.

Hoe zit dat met huren? 

Als je wilt huren in Lissabon moet je er als de kippen bij zijn. Huurappartementen zijn schaars en er zijn gevallen waarbij één van de geïnteresseerden gelijk een jaar huur vooruit wil betalen, zodat de huisbaas voor hem of haar kiest. Huren is sowieso meestal voor minimaal een jaar. Er zijn verschillende sites waar je op kunt zoeken: olx.pt, imovirtual.pt en casa.sapo.pt bijvoorbeeld.

Mail, bel en laat de huisbaas of makelaar zien hoe graag je een huis wilt of nodig hebt. Denk niet dat iemand op eigen inititief jouw belangen gaat behartigen. Je moet echt van jezelf laten horen en bijvoorbeeld zelf terugbellen.

Wees je er van bewust dat de meeste huizen in de lagere prijsklasse van slechte kwaliteit zijn (voor Nederlandse begrippen): vochtproblemen, slechte isolatie, geen centrale verwarming en enkel glas zijn hier heel normaal. 

En kopen? 

Even in het kort iets over het kopen van een huis in Portugal als Nederlander. Wil je hier een huis kopen dan moet je een Portugees NIF nummer aanvragen. Dit is een nummer van de belastingdienst. Op zich is dat zo gepiept. Je gaat naar de finanças, neemt je ID of paspoort en een recent bewijs mee van waar je woont (bijvoorbeeld een recent afschrift van de energierekening). Heb je een hypotheek nodig dan moet je bij een bank een rekening nummer aanvragen en de nodige documenten (o.a. recente aangifte inkomsten belasting) laten vertalen door een beëdigd vertaler. Is het voorlopig koopcontract getekend en de financiering rond dan wordt de akte gepasseerd bij een notaris. Het is verstandig om documenten te laten checken door een Nederlands sprekende advocaat. Over dit alles gaan meestal wel een paar maanden heen.

Spreken de Portugezen goed Engels? 

Over het algemeen redelijk goed. Zeker de jongere generatie in een stad als Lissabon. Echter is mijn ervaring anders bij instanties als finanças (belastingdienst), de gemeente of de segurança social (sociale dienst). De mensen die ik daar tot nu toe heb getroffen lijken daar enkel te werken omdat het moet. Ze doen het minimale. Ze denken niet mee en kijken erg verveeld als je vriendelijk vraagt of ze ook Engels spreken. ‘Não’ is dan meestal het antwoord. Je doet er bij deze instanties dus goed aan om een Portugese vriend of kennis mee te nemen. 

Hoe zit het met zorgverzekeringen? 

Portugal kent een publiek zorgsysteem en als je hier belasting betaald heb je als Nederlander het recht om daar gebruik van te maken. Daar betaal je dus niets per maand voor. Je betaalt enkel een symbolische kleine bijdrage bij een doktersbezoek of opname in het ziekenhuis (hoogstens een paar tientjes). In veel gevallen houden Nederlanders voorlopig hun Nederlandse zorgverzekering aan. Dat kan zolang je je niet officieel uitschrijft in de gemeente in Nederland. Wat voor jou het beste is hangt af van je persoonlijke situatie. Beter dus even goed over nadenken en specifiek navragen bij de juiste instanties.

Nadeel van het publieke zorgsysteem zijn de lange wachttijden in de ziekenhuizen en de niet efficiënt werkende huisartsenposten. Uiteraard kan je je hier ook privé verzekeren. Dan betaal je per maand een vast bedrag en word je sneller geholpen in een privé kliniek.

Wat is je beste advies voor iemand die in Lissabon wil wonen?

Wees zo vaak mogelijk in Lissabon, leer de wijken kennen, leer de mensen kennen en onderneem actie. Veel actie. Je moet echt heel actief zijn wil je hier iets vinden om te wonen. En wees flexibel in je eisen waar een huis aan moet voldoen. Met doorzettingsvermogen en een beetje geduld moet het lukken! Verder is het natuurlijk belangrijk om inkomenszekerheid te hebben. Denk hier goed over na voordat je de stap neemt. 

Als je na het lezen van dit alles nog steeds voelt ‘ik moet in Lissabon zijn’: neem de stap dan. Of in elk geval kleine stappen in deze richting. Blijf dicht bij jezelf. Blijf in de flow, in vertrouwen en doe wat je kunt. Als het meant to be is, zullen de juiste personen en kansen zich aandienen. 

Vind je het leuk om een tour in Lissabon bij mij te boeken en hier over verder te praten? Stuur mij dan een mailtje, dan kijk ik of ik beschikbaar ben.

stephanie@thuisinlissabon.nl

Ik wens je veel plezier,
Stephanie
Reis-planner, gids en oprichter Thuis in Lissabon

Ps: Kijk en vraag ook veel rond in de Facebook groepen voor Nederlanders in Portugal, expats en digital nomads in Lissabon. Laat je verder niet gek maken, gebruik je verstand en volg je gevoel!

Foto boven: Pieter van Lierop Fotografie
Andere foto’s: eigen archief

8 reacties op “Wonen in Lissabon 2019

 • Anneke

  Leuke artikel. Dank je well.

  We willen graag in Lissabon een appartement kopen voor ons latere verblijf, een 2 slaapkamer appartement. We weten niet veel van de stad maar wel zijn dol op protegees cultuur en het land.

  Wat adviseer je ons? Hoe te zoeken naar een leuke lijstje? Wat zijn do’s and don’t?

  Alvast bedankt,
  Anneke

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Anneke,

   je kunt natuurlijk zelf je zoektocht plannen, zelf de afspraken met makelaars ect maar ik ken ook iemand die in omgeving Lissabon / Cascais mensen hierbij begeleidt. Haar naam is Petra en ze heeft al vele koopprocessen begeleidt. Ze is Belgse en spreekt de taal vloeiend. Je kunt haar vinden op https://letsgotoportugal.com/ en via mail of FB haar persoonlijk contacten. Veel succes en plezier op jullie zoektocht!

   Groetjes, Stephanie

   Beantwoorden
 • Inde marks

  Hoi… Wat een fijne uitleg.. Duidelijk eerlijk en toch nieuwschierigmakend.
  Stiekem laat het me glimlachen, want ik herken een hoop dingen als in hoe het er bij jou gaat van ons leven in Costarica . Na 18 jaar daar en net met een zoon van 11 terug naar Amsterdam te zijn geremigreerd merk ik dat ik mijn Nederlandse kant niet echt terug kan vinden. Nu ben ik altijd al nieuwschierig naar Portugal geweest.
  Mijn vraag is hie zit het daar met de scholen.. Mijn zoon spreekt van Nature Spaans en leerd nu Nederlands en Engels. (Zelf ben ik vloeien in Ned. Eng. Spaans. wat minder in Duits) Zijn er Spaanstalige scholen? Of omscholingen?Mijn besluit draait om de kansen van mijn zoon voornamenlijk. Maar hiervind hij het echt 2x niks..
  We leven hier van een minimumloon nu dus ik zal eerst een baan moeten vinden en verder kan ik wel aan de andere kant van de rivier wonen hoor! Daarwoonde we in CR ook zelfs in de simpelste hut in de jungle.
  Dank voor enige info.. En Happy new year.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Inde, bedankt voor het lezen van mijn blog en je reactie.

   De publieke scholen zijn Portugees. Als je al Spaans spreekt zal dat zeker helpen de taal onder de knie te krijgen. De meeste Portugezen spreken ook redelijk Spaans. En Engels ook trouwens. Minimum loon ligt hier net onder de €700 per maand. Veel jonge Portugezen trekken hier juist weg omdat ze elders betere economische kansen hebben. En de sociale voorzieningen en zorg zijn een stuk minder (efficient) dan in NL. Houd daar wel rekening mee. Ik wens je veel succes op deze zoektocht. Ik zou beginnen met sfeer proeven hier in PT tijdens een vakantie zodra het weer kan.

   Groetjes, Stephanie

   Beantwoorden
 • Geertje Janssen

  Beste Stephanie,
  Wat ontzettend leuk, maar vooral moedig om te wonen in een ander land dan daar we je geboren bent en je roots liggen! Chapeau!
  Het is zo moeilijk vind ik zelf! Bij mij is het een ingewikkeld persoonlijk verhaal. Wie weet leg ik het eens uitgebreid uit in een boek of zo✍️.
  Ik heb een hondje van 6kg, dus is klein, en wij voelen ons xo gekortwiekt als je niet vrijuit mag rondlopen, één of twee keer per dag!
  Ik heb gezien dat er een aantal stranden zijn waar je met je hond kunt lopen, een daarvan is praia do Peniche, praia do Coral, ergens bij Viana do Castelo ook. Kun je mij zeggen hoe het daar is om bv te wonen? Nederland is té koud voor mij. Portugal is niet zover van Nederland vandaan.
  Ik voel me de laatste tijd ook zo alléén, mijn beide ouders zijn overleden, en ik heb geen zussen gehad, en tantes, en omas heb ik niet mogen meemaken. Heb geen kinderen kunnen krijgen, en ben net uit een relatie gestapt waar energie uitwisselen op was.
  Afijn een lang verhaal, maar ik dacht bij mezelf: als ik nou heel zuinigjes leven kan en een grotere hond kan aanschaffen (een beetje waakhond) en op een plekje kan wonen dat vrouwvriendelijk en hondvriendelijk is én veilig, + waar mensen je nog een klein beetje willen verwelkomen (de wereld lijkt genoeg te hebben van ‘buitenlanders’ en turisten) dan zou dat goed genoeg zijn. Een goedkoop huisje (misschien een opknappertje) aanschaffen en voi lá…. (was het maar zo makkelijk denk ik, en deze tijden helpen ook écht niet mee)
  Zou je mij een beetje weg wijs willen maken?
  Of misschien raad je me juist dat niet te doen, sls je heel eerlijk bent!
  Ben ontzettend benieuwd naar je reactie.
  Verder zeg ik: hou je goed en blijf gezond.
  Vriendelijke groet,
  Geertje

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Geertje,

   Bedankt voor je reactie. Iedereen is weer anders, daarom kan ik zo moeilijk reageren op dit soort persoonlijke vragen. Omdat ik je niet ken, je situatie niet ken, en ook ken ik natuurlijk maar een heel klein deel van Portugal. Vergelijk het met Friesland en Limburg, twee totaal verschillende werelden. Zo heeft ook Portugal vele verschillende regio’s met elk hun eigen gebruiken.

   Persoonlijk begeleid ik geen mensen in hun emigratie proces. Wat ik zou doen is zeker deze kant opkomen wanneer het weer kan, voor zo lang mogelijk. Dan kan je zelf de sfeer proeven. Verder is het belangrijk om je te realseren dat geluk natuurlijk niet te vinden is per definitie in een nieuw land. Het kan er wel aan bijdragen. Maar men neemt altijd de eigen rugzak mee. Als contact maken met de locals (bv vanwege taalbarrierre) dan lastig kan, kan een emigratie best pittig zijn. Iets om zeker ook bij stil te staan. Je zult vast steeds meer antwoorden verzamelen voor jezelf door hier vooral te zijn. Dat is meestal de eerste stap.

   Veel succes op je zoektocht!
   Warme groet,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Ole

  Tja zelf zit ik net onder Coimbra ( esphino ) de helft goedkoper dan lissabon In een stad wonen is leuk als je jong bent daarna wil je rust natuur en huisdieren om je heen en voor de lol ga je naar de stad toe als je weer veel mensen om je heen wilt hebben Denk daar goed aan .De omgeving waar ik ben Zit ook vol met restaurants en kleine drinkgelegenheden dus de bekende die je wilt laten overkomen kan je een week vermaken zonder inherhaling te vallen Wat betreft eigen huisdieren ,die hebben het geweldig en vrienden maken met de zwerf honden is zo gemaakt Het strand is via een mooie weg 45 min rijden figura da foz succes met dromen

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hartstikke fijn voor je Ole! 😀

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *