Snelle inspiratie voor je stedentrip naar Lissabon.

Heb je geen zin om je suf te lezen over Lissabon en wat je allemaal wel en niet moet doen, zien en beleven? Dan hier wat snelle inspiratie: 22 deuren in Lissabon waar je doorheen moet zijn gegaan. Kijk maar of er iets voor je tussen zit wat je aanspreekt, ik ben benieuwd 🙂

CHIADO

1. Luvaria Ulisses. De kleinste winkel van Lissabon. Ze verkopen er handschoenen. Eén persoon tegelijk. Sinds 1925.

2. Bertrand. De oudste boekhandel van Lissabon. 

BAIXA 

3. Hospital de Bonecas. Al sinds 1830 bevindt zich hier een heus poppenziekenhuis. Een absolute aanrader voor kinderen.

4. Igreja de São Domingos. Een spooky kerk omdat de brandvlekken uit 1986 nog steeds zichtbaar zijn.

5. Ginjinha de Rossio. Deze bar is zo breed als de deur zelf. Er staat maar één ding op de kaart: kersenlikeur.

6. Estação do Rossio. Dit centraal gelegen station is het mooiste van heel Lissabon. Je pakt hier de trein naar Sintra.

7. Martinho de Arcada. Ondanks de toenemende stroom toeristen nog steeds een lokale favoriet. Je zou denken dat de 19e eeuwse schrijver Fernando Pessoa er nog zo zou komen binnenwandelen. Koffie, pastel de nata, pastel de bacalhau, simpele lunch: alles is hier van ouderwets goede kwaliteit. Zo ook de service. 

8. Elevador da Baixa. Maak het jezelf gemakkelijk, neem de lift! 

9. Casa dos Bicos. Achter deze bijzondere gevel (ook wel Huis van Diamanten genoemd vanwege de diamantvormige punten die de gevel bedekken) kan je delen van de oude middeleeuwse stadsmuren zien (gratis). Ook huist hier de tentoonstelling over José Saramago, een Portugese schrijver die in 1998 de Nobelprijs voor de literatuur won. 

10. Casa Alentejano. Alsof je in een andere wereld stapt. Je kunt hier eten in de taberna of gewoon eventjes de sfeer opsnuiven van het oude Portugal. 

CAIS DO SODRE

11. Mercado da Ribeira. Natuurlijk. Een voor de hand liggende. Maar deze ingang mag je zeker niet missen voor een gezellige vrijdagmiddag borrel of je weekendboodschappen.

ALFAMA 

12. Panteão Nacional. Een giga-koepel bekleed met marmer in verschillende pastel-tinten. Wow-momentje gegarandeerd. 

13. Sé de Lisboa. (zie kopafbeelding) Prominent aanwezig op de plek waar vroeger een Moskee stond. Deze kathedraal is een van de oudsten van de stad. Eén ding: geef niets aan het oude vrouwtje in de zwarte jurk die voor deze kerk zit. Ik heb haar een keer afgezet zien worden voor haar ‘werk’ door een mercedes auto.

CASTELO

14. Chapitô. Een circusschool, cultureel centrum én restaurant aan de voet het van kasteel. Uitzichtje!

15. Castelo de São Jorge. Wist je dat de huidige doorgang om de ruimte binnen de oude vestigingsmuren te betreden van origine helemaal niet op die plek zat? 

16. Porta Dom Fradique. Door deze deur ga je als je van het kasteel naar uitzichtpunt Portas do Sol wilt gaan. 

PRINCIPE REAL

17. Embaixada. Een shopping galerij (100% made in Portugal) in een voormalig Moors paleis. Juweeltje. 

INTENDENTE 

18. A vida Portuguesa. De mooiste winkel van heel Portugal. Allemaal producten die hier zijn gemaakt. Ouderwets in een nieuwerwets jasje. 

BAIRRO ALTO

19. Saudade Flores. Even je neus ophalen in deze vrolijke bloemenzaak. Boeketten worden rondgebracht op de fiets. Iets wat wij Nederlanders natuurlijk wel kunnen waarderen. 

BELÉM

20. Pasteis de Belém. De originele Pasteis de Nata worden hier gemaakt. In de zomer is de deur echter niet eens te zien want dan staat er een rij voor. 

ALCANTARA

21. Pilar 7. Om bovenaan de pilaar te komen ga je verschillende deuren door. De deur die je toegang geeft tot de kamer waar alle kabels (onder zeer hoge spanning) samenkomen is een must!

22. Ler Devagar. De mooiste boekhandel van Lissabon.

Ik wens je heel veel plezier in het mooie Lissabon. Wil je meer weten over de tours van Thuis in Lissabon, kijk dan even op de pagina over ‘de stad zien‘. Voor boekingen en vragen mail naar: stephanie@thuisinlissabon.nl

Have fun!
Stephanie
Reis-planner, gids en oprichter Thuis in Lissabon