Tijdens een lockdown kom je nog eens aan lezen toe, vind je ook niet?

Een hele leuk tip als je in Portugese sferen wilt komen is het boek Portugal! Portugal! Portugal! van Lieke Noorman. Eigenlijk leer je in haar boek niet alleen Portugal kennen maar ook Lieke. En ik mag haar wel geloof ik 🙂

We krijgen een kijkje in haar gedachten wereld terwijl ze ons meeneemt op haar reizen door het land. Ze heeft gedachten die ik zelf ook heel vaak zou denken als ik in haar schoenen had gestaan. Een feest van herkenning dus.

Lieke neemt je mee naar de provincie Alentejo. Deze streek is vrij vlak en het klimaat is er vrij extreem: in de zomer is het er zeg maar gewoon niet te harden. De provincie is dunbevolkt maar heeft wel een bijzonder verhaal. De Alentejo was tot de Anjerrevolutie van 1974 in handen van slechts 500 families. Grootgrondbezitters dus. En daarnaast had je natuurlijk de arbeiders. Sommigen vast in dienst, anderen als losse kracht.

Ook de bacalhau komt uitgebreid aan bod. Liekes eerste kennismaking met deze vis was gelijk met het zogenaamd lekkerste deel: de kop. Ahum. Na drie jaar durfde ze het pas weer aan het toch nog eens te proberen. Snap ik. Bacalhau moet je echt leren eten en zij werd gelijk in het diepe gegooid. ‘Bacalhau voor gevorderden’, dat was wat het was. Hiernaast komt ook vooral het verhaal van de vroegere stokvisvaarders aan bod. Heel mooi om te lezen. En onvoorstelbaar wat die mannen op zee meegemaakt moeten hebben.

Nog iets leuks wat Lieke beschrijft is Fatima. Het bedevaartsoord van Portugal. Daar in de buurt zijn in 1917 door drie herderskinderen meerdere malen verschijningen van de Heilige Maria gezien, waarna er ook nog eens een zonnewonder plaatsvond. Tenminste, zo is het verhaal. Fatima is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een plek waar mensen uit alle hoeken van de wereld naartoe komen om dank te betuigen of een belofte in te lossen. Maar ook als excuus voor een weekendje weg.

Lieke komt twee Portugese dames tegen die haar vertellen dat ze elk jaar een paar dagen Fatima aandoen. De reden? Ze kunnen moeilijk tegen hun mannen zeggen dat ze hun huishouden achterlaten om te gaan flaneren in Lissabon. Maar een kleine bedevaartstocht naar Fatima, dat kan natuurlijk wel. Bovendien is er genoeg te zien in de omgeving: druipsteengrotten en ander natuurschoon. Haha. Erg grappig toch?

Klik hier voor meer informatie en online bestellen.