Lissabon is de enige Europese hoofdstad die op steenworp afstand van de oceaan ligt. En dat maakt het hier zo speciaal. De zee hier is wild, woest en weids. Er zijn vele stranden rondom Lissabon, ook aan de andere kant van de rivier. In de maanden juli en augustus zal het overal super druk zijn op het stand. Zijn het geen toeristen (zoals bij Fonte da Telha) dan zijn het wel de Portugezen zelf die al vroeg een plekje willen bemachtigen. Met de auto naar het strand gaan raad ik dan ook af (geen parkeerplek), tenzij je om 07.30 ‘s ochtends komt. Openbaar vervoer is net zo makkelijk.

Vamos para a praia!

Als je een dagje naar het strand wilt vanuit Lissabon raad ik je aan één van de volgende stranden te kiezen:

Costa da Caparica

Dit strand ligt aan de overkant van de rivier. Hier heb je een lange boulevard waar je heerlijk kunt wandelen en iets kunt eten en drinken.

Pak in Cais do Sodré de ferry naar Cacilhas. Pak in Cacilhas bus 135 naar Costa da Caparica. Bij elkaar ongeveer €6,00 voor een retourtje.

Fonte da Telha

Dit strand ligt in het verlengde van Costa da Caparica. Maar waar er in Caparica appartementen complexen langs de boulevard staan, zie je hier alleen maar groen en geel van de bebossing op de zand duinen/bergen. Heerlijk dus om echt even weg te zijn uit de drukte van de stad.

Pak in Cais do Sodré de ferry naar Cacilhas. Pak in Cacilhas bus 145 naar Costa da Caparica. Bij elkaar ongeveer €7,00 voor een retourtje.

Carcavelos / Estoril of Cascais

Deze stranden liggen allemaal op dezelfde lijn, in westelijke richting vanaf Lissabon. Met de trein kom je eerst langs Carcavelos dan langs Estoril en daarna bij Cascais. Carcavelos is het strand dat erg populair is bij de surfers uit Lissabon. Het is het dichtsbijzijnde vanuit het centrum. Maar daarmee ook wel een beetje een echt stadstrand. Waar trouwens helemaal niets mis mee is! Estoril en Cascais daar zitten veel mensen met een vakantie huis. Zowel Portugezen als niet-Portugezen.

Om hier te komen pak je bij Cais do Sodré de trein richting Cascais. Voor €6,00 koop je een Bilhete Turístico en kan je onbeperkt de hele dag op en neer reizen op de lijn Cais do Sodré – Cascais.

Veel plezier!

Stephanie