Met mijn oude citroen saxo ben ik er binnen 45 minuten. Maar als je vanuit Lissabon de trein pakt (treinstation Rossio), doe je er korter over. En je stapt dan ook nog eens midden in het historische centrum uit.

De eerste keer dat ik hier door de bergen reed viel ik van de ene ‘aaah’ in de andere ‘oooh’. Zo mooi! Zo magisch! Zo veel schoonheid! Zowel schoonheid in de ongerepte natuur als schoonheid in wat de mensen hier gebouwd en aangelegd hebben. Zo sfeervol, stijlvol, idyllisch en passend bij de omgeving.

Sintra

Sintra is een klein bergdorpje, gelegen op de Serra da Sintra. De naam stamt af van het Keltische woord Synthia, wat maan betekent. Zo’n 300 jaar voor Christus stond hier namelijk een Keltische maantempel. Het heuvelachtige gebied werd later overgenomen door de Mooren. En daarna werd het een populaire plek voor de Portugese elite om een vakantie-optrekje (lees: immens paleis) te hebben met bijbehorende tuin (lees: sprookjesbos).

Sintra, in zijn geheel, staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. En er staan in totaal wel meer dan tien nationale monumenten.

Hoe er te komen?

Met de trein vanaf Lissabon, station Rossio of met de auto.

Wat er te doen en voor wie?

Omdat de standaard trekpleisters als erg goed omschreven staan op andere reisblogs en websites, geef ik hier wat specifieke tips voor specifieke doelgroepen.

Sintra voor kinderen

Als trollen, elfen en kabouters echt bestaan, dan wonen ze in Sintra. Het is voor kinderen simpelweg leuk om dit sprookjesachtige dorp te voet te verkennen en de fantasie de vrije loop te laten gaan. Een bezoek aan het Palacio da Pena mag daarbij niet ontbreken (zie foto). Hier brachten de koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen van Portugal hun zomervakanties door.

Sintra voor hikers

Hiken is Sintra kan een goed idee zijn. Maar ga dan wel met een gids op pad! Op deze site vind je een overzicht van de actuele wandel activiteiten in Sintra.

Sintra voor natuurliefhebbers

Quinta da Regaleira. Zonder twijlfel! Ooit was dit het vakantie optrekje van een rijke Braziliaanse koffie handelaar. De romantisch aangelegde tuin in Manuelstijl (een stijl waarin zee-motieven een grote rol spelen) is werkelijk een belevenis op zich. Van een donkere grot tot een put in de grond van wel negen verdiepingen die je af kunt dalen. Er zijn vele terrassen, paviljoenen en je kunt natuurlijk ook het voormalige woonhuis bezichtigen.

Nog andere tips voor Sintra?

Als je met de auto komt, rijd dan via Colares door naar de stranden voor de perfecte afsluiting van de dag met een vers visje en uitzicht op zee.

 

Foto credit: Febe Waasdorp