Lissabon op de planning dit jaar? Je kunt natuurlijk als een malle elke bezienswaardigheid in Lissabon mee pakken. Erin, erop, eronder en door! Als je het eten en slapen overslaat, dan red je het misschien net in drie dagen. Maar de meeste mensen zullen keuzes moeten maken. Wat wel, wat niet. Moeilijk. Moeilijk. Maar geen paniek, hier ben ik. Om je te vertellen over welke bezienswaardigheden in Lissabon je moet zien. En waarom. En welke bezienswaardigheid in Lissabon je mag overslaan. En waarom.

Bezienswaardigheden in Lissabon die wel de moeite waard zijn:

 1. Nationale Pantheon
  Waarschijnlijk ga je in Lissabon in de oude visserswijk Alfama klassiek verdwalen. Je kunt dan met een beetje geluk stuiten op het imposante Panteão Nacional. Het spierwitte gebouw herbergt de graftombes van nationale grootheden zoals Eusebio en Amalia Rodrigues. De koepel die de hemel lijkt te raken, en het adembenemende uitzicht vanaf het terras maken dit monument een onmisbare stop op je ontdekkingsreis door Lissabon. Trouwens, op dinsdagen en zaterdagen vind je hier de grootste vlooienmarkt van Lissabon! Voor de vintage lovers onder ons een must!
 2. Jeronimos Klooster
  Waarschijnlijk ga je in Lissabon op zoek naar de enige echte pastel de nata, de pastel de Belém. Weet dan, dat naast deze bakker een imposant bouwwerk op je wacht: het 16e eeuwse Jeronimos Klooster ofwel het Mosteiro dos Jerónimos. De indrukwekkende lange gevel vol met symbolen uit de Manueline bouwstijl (weet je niet wat dit is, bestel dan mijn luistergids, kan je interessante feiten oplepelen voor je vrienden of je vrouw!) is niet alleen mooi van buiten. Ook binnen in het klooster en in de aangrenzende kerk zijn mooie dingen te zien. Weet wel dat je in een rij zult moeten staan met 1586349 andere toeristen om binnen te komen. Van buiten dus zeker de moeite waard! Van binnen alleen voor de diehards!
 1. Koning Christus beeld
  Een bezoek aan het Koning Christus beeld (ofwel Christo Rei) is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Ook niet voor mensen die makkelijk zeeziek worden. Voor alle anderen: een aanrader! Ten eerste omdat het er nooit zo stervens druk is. Ten tweede omdat de weg er naar toe al een avontuur op zich is (met het pondje vanaf de wijk Cais do Sodré naar Cacilhas). Ten derde omdat het uitzicht fenomenaal is. Ten vierde omdat je onderweg leuke eettentjes tegenkomt zoals Ponto Final (alhoewel een beetje toeristisch geworden). De ruim 100 meter hoge bezienswaardigheid van Lissabon staat aan de rivier de Taag en strekt zijn armen uit om Lissabon (en jou) te omarmen!

Bezienswaardigheden in Lissabon die je op zich best kunt overslaan:

 1. Toren van Belém
  Ja, ja hij is prachtig gelegen aan het water. Ja, ja hij herbergt een rijke geschiedenis (wil je die weten, bestel dan eventjes mijn luistergids). Maar echt indrukwekkend is hij niet. Laten we eerlijk wezen: grootte doet er toe. En hij is gewoon erg klein. Lekker wandelen daar langs de rivierkust dus zeker doen! Perse de Toren van Belém, ofwel de Torre de Belém (spreek uit togge de beleim) bezoeken voor een wow moment, nee dat zal tegenvallen.
 2. Sint Joris Kasteel
  Het Sint Joris Kasteel, ofwel het Castelo de São Jorge, staat meestal bovenaan in dit soort lijstjes. Nou, hier staat hij eens een keertje onderaan. Natuurlijk is het best interessant om een rij stenen in het zand te zien liggen, wat dus opgravingen zijn van de oude Moorse wijk. En natuurlijk is het best gaaf om het uitzicht te bewonderen vanaf de oude verdedigingsmuren. Maar voor een eerste keer Lissabon hoef je er niet perse voor in de rij te staan. Het uitzicht is op vele andere uitzichtpunten zoals Miradouro da Graça of Miradouro de São Pedro de Alcântara een stuk mooier, en gratis.

Misschien ben jij al in Lissabon geweest en heb je hier iets aan toe te voegen? Welke bezienswaardigheid in Lissabon vond jij echt indrukwekkend? En welke kunnen mensen misschien beter over slaan (bij weinig tijd)?

Laat het weten in de comments, leuk om van je te horen!

Warme groet,
Stephanie

Fotocredit: Daphne Bruidsfotografie