‘Any fool can make things complicated. It takes a genius to make things simple.’

Dit is de spreuk die ik jaren geleden op een klein papiertje krabbelde, wat ik nu boven mijn bed heb hangen. Waarom? Omdat als je dingen simpel weet te houden er geen tijd en energie meer verloren gaat aan onbelangrijke zaken. In Portugal lijkt me dat op de een of andere manier makkelijker af te gaan dan in Nederland.

Talent

Ik heb een enorm talent voor piekeren maar nog nooit heeft dat me iets positiefs opgeleverd. Enkel hoofdpijn. In mijn hoofd worden problemen groter dan dat ze zijn of ik ga problemen zien waar helemaal geen problemen zijn. Wanneer ik mezelf eraan herinner om dingen simpel te houden kan ik daar uit stappen.

Ook heb ik een groot talent voor het bedenken van nieuwe plannen. Soms denk ik dan; ‘dat gaat me nooit lukken’. Maar wanneer ik me bedenk dat ik het gewoon simpel kan houden, doe ik één ding tegelijk en zo kom ik toch steeds een stapje verder.

Versimpelen

Wanneer het etenstijd is en ik een dwarse peuter en een huilende baby in huis heb, die allebei nog in bad moeten en er moet nog eten gekookt worden kan ik als een gek proberen zo snel mogelijk alles te doen wat ‘moet’. Maar meestal denk ik: dat bad komt morgen wel en voor het eten bak ik wel een ei.

Wanneer ik op een zonnige dag in mijn kast kijk om te kiezen wat ik aan doe, heb ik de keuze uit twee korte broeken en vijf t-shirtjes. Lekker makkelijk zo’n minimalistische garderobe.

De kinderen hebben ‘slechts’ twee dozen met speelgoed. En elk één lade met kleding.

Het badje van de jongste is eigenlijk een wasmand/ton. En ook de oudste heeft dolle pret als hij, voor de lol, een keer in dat badje mag i.p.v. in het grote bad.

Ik heb één rekje met AL mijn bestek en keuken gerei op het aanrecht staan. Eén goede koekenpan. Eén goede steelpan. Eén goede kookpan. Eén goede sudderpan. Eén wok. En ik ben nooit iets te kort gekomen.

Eén handtas. Eén paar slippers. Eén fles douchegel en één fles shampoo.

Géén tv. Géén stofzuiger. Géén vijf soorten dag en nacht en scrub en oog en hals en anti-rimpel crème maar gewoon één simpele zonnebrand crème.

Géén magnetron. Géén waterkoker. Géén wasdroger. Géén vaatmachine. Géén blender. Géén sinasappelpers.

En nee ik doe ook niet mee aan de spaaracties bij de Lidl. Zelfs niet voor de kinderen. Zielig he?

Nou, dat valt wel mee hoor want voor de leukste dingen die we doen, hebben we niets van dit alles nodig. Sterker nog, hoe meer keuze en variatie hoe meer afgeleid ik ben van de dingen die echt belangrijk zijn. Met minder spullen om je heen, hoef je minder schoon te maken, minder op te ruimen. Er kunnen minder dingen kapot gaan. Er kan minder kwijt raken en soms dwingt het je om op een creatievere manier dingen aan te pakken. Zo kook ik bijvoorbeeld de aardappels en groeten allemaal samen in 1 pan. En soms zelf een stuk vis daarbij in diezelfde oh zo handige kookpan.

Dit alles heb ik geleerd sinds ik in Portugal woon. En sinds ik moeder ben. Maar ik heb dus het vermoeden dat ik me deze relaxte levensstijl makkelijker eigen maak omdat ik in Portugal woon. In Nederland ligt de druk toch hoger om aan een bepaald beeld te voldoen. Om bepaalde dingen gewoon te hebben. Mensen gaan er van uit dat je ze hebt. Dat je mee doet.

Hier in Portugal zijn de mensen sowieso minder competitief. Er wordt meer de tijd genomen voor alledaagse dingen.

Wat vandaag niet lukt komt morgen wel.

Mijn agenda gebruik ik hier vaker als onderzetter voor een hete kop thee dan als hulpmiddel bij de planning. Er staan gewoon weinig dingen op de planning. En toch is het leven hier nooit saai. Lege ruimte laat namelijk ruimte voor spontane acties. En laten die nou meestal het leukste zijn!

Wil je dus in Nederland een klein beetje relaxter leven (zoals dat hier in Portugal gaat) vraag jezelf dan eens af: hoe kan ik mijn leven simpeler maken? Hoe kan ik dit zo gemakkelijk mogelijk aanpakken? Wat kan er weg? Wat is overbodig? Wat is hier nu echt het belangrijkste?

Remember: ‘ANY fool can make things complicated’ 😀 hahaha

Are you a FOOL?

Zonnige groet vanuit Lissabon,

Stephanie

Bewaren