Stedentrip Lissabon? Voor de eerste keer? Dan wil je natuurlijk weten wat de highlight’s zijn. Zoals je weet houd ik zelf niet van toeristische massa’s. Als ik reis, wil ik graag de cultuur leren kennen, de lokale bevolking zien / spreken, rustig mijn gedachten de vrije loop kunnen laten en inspiratie opdoen. Met heel veel drukte om mij heen (lees: veel toeristen) lukt dat niet. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal plekken in Lissabon met een wow-effect die je gezien moet hebben.

Hier komen de 10 plekken in Lissabon die je gezien moet hebben:

1. Praça do Comércio

Op dit statige plein aan de rivier de Taag is het in de zomer een wirwar aan mensen die selfies maken (en mensen die selfie-sticks verkopen trouwens). In het midden staat een standbeeld van Koning José I. Hij regeerde over Portugal in de tijd van de aardbeving (1755) en kreeg het zwaar voor zijn kiezen. Zijn paleis stond op de plek waar nu het Praça do Comércio is maar het werd volledig verwoest. Sommigen verwijzen nog steeds naar dit plein als Terreiro do Paço (het Paleisplein). 

Wijk: Baixa

2. Miradouro da Nossa Senhora do Monte

Voor de gemiddelde gezonde Nederlander is de klim naar het hoogste uitzichtpunt van Lissabon (Mirradouro da Nossa Senhora do Monte) prima te doen. Anderen pakken liever een taxi of een tuktuk. Er komen hier namelijk geen bussen of trams langs. In dat geval zou je moeten uitstappen bij Largo do Graca en alsnog een stuk heuvel op lopen. Anyways… het uitzicht is spectaculair. Verder zal ik er niet te veel woorden aan vuil maken. Ga zelf maar kijken!

Wijk: Graca

3. Mercado da Ribeira

Al sinds 1892 is dit de grootste overdekte markthal van Lissabon. Naast de versmarkt, waar alle vlees-, vis-, groenten- en fruitkramen staan is er een foodhal aan vastgeplakt. Hier vind je een mix van typische Portugese gerechten tot Aziatisch en Italiaans. Alles van zeer hoge kwaliteit. Een aantal bekende Portugese chef’s hebben hier hun ‘stekkie’. Eten doe je aan de lange tafels in het midden van de hal of je schuift bij de chefs in de keuken aan. Er is namelijk een gang waar je letterlijk op de vingers van de koks kunt kijken terwijl je wacht op je Bacalhau A Braz.

Wijk: Cais do Sodré

4. De tramliften

Zeg je Lissabon dan denken de meeste mensen gelijk aan het gele trammetje. Maar wist je dat er ook drie tramliften zijn in de stad? Dit zijn hetzelfde soort wagonnetjes maar in plaats van dat ze een route rijden door de stad gaan ze heuvel op en af. Ideaal dus als je even genoeg hebt van de talloze trappetjes en heuvels. Bij een eerste bezoek aan Lissabon hoort dus zeker een ritje in een van de tramliften, die trouwens allemaal op de Nationale Monumentenlijst staan. Er zijn: Elevador da Gloria, Elevador da Lavra en Elevador da Bica.

Wijken: Baixa en Cais do Sodré

5. Miradouro de São Pedro de Alcântara

Dit uitzichtpunt is mijn favoriete van alle uitzichtpunten die Lissabon rijk is. Niet alleen omdat het vlak bij het hippe winkeldistrict Príncipe Real ligt maar ook natuurlijk vanwege het spectaculaire uitzicht. Je kunt vanaf hier echt zo veel monumenten zien liggen! Bovendien is het parkje dat grenst aan het uitzichtpunt zeer aangenaam. Er staan veel bankjes, er is schaduw en een mooie fontein.

Wijk: Bairro Alto

6. MAAT

Mocht je minimaal één museum willen bezoeken in Lissabon ga dan naar het MAAT. Dit museum is van buiten al een hele bezienswaardigheid. Om nog maar niet te spreken over het prachtige uitzicht dat je vanaf het dak hebt (gratis te beklimmen). MAAT staat voor Museum of Art Architecture and Technology. Rondom deze thema’s zijn er wisselende exposities van binnen- en buitenlandse kunstenaars. 

Wijk: Belém

7. Mosteiro dos Jerónimos

(zie foto) Ik zou er niet per se een uur voor in de rij gaan staan, tenzij je zeer geïnteresseerd bent in het klooster-leven. Maar toegegeven van buiten is het Mosteiro dos Jerónimos een plaatje om even bij stil te staan. Van veraf, in zijn geheel, maar zeker ook van dichtbij. De gevel is namelijk gedecoreerd met talloze zee-motieven en figuren. Deze bouwstijl heeft de Manuelstijl, vernoemd naar koning Manuel die aan de macht was toen dit kunstwerkje gemaakt werd (begin zestiende eeuw). De Manuelstijl is ook terug te zien in o.a. de Torre de Belém.

Wijk: Belém

8. Panteão Nacional

Het spierwitte Panteão Nacional steekt hard af tegen de fel blauwe lucht. Een knap staaltje Portugese barok. En het heeft even geduurd voordat het af was. 284 jaar om precies te zijn. Dat had te maken met een aantal natuurrampen en financiële kwesties. In 1966 was het dan toch eindelijk zo ver. Sindsdien liggen hier de graftombes belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis, die iets goeds voor het land gedaan hebben. Zo wordt ook voetballer Eusébio (a.k.a. the black panter) hier geëerd.

Wijk: Alfama

9. LX Factory

Dit voormalige fabrieksterrein is hipper dan hip. Hier komt creatief Lissabon samen. Je vindt er originele boetiekjes, een geweldige boekenwinkel (Ler Devegar) en vele restaurants. ’s Avonds kan je de zon onder zien gaan vanaf de rooftop bij Rio Maravilha. Had ik al gezegd dat het hier ook barst van de streetart en kunst initiatieven? Een bezoek aan de LX Factory is goed te combineren met een bezoek aan de wijk Belém.

Wijk: Alcantara

10. Alfama

Je hebt Lissabon niet echt gezien als je niet minstens één keer verdwaald bent geraakt in Alfama. De oude visserswijk staat in zijn geheel in deze top 10 must-sees Lissabon omdat je hier het oudste stukje Lissabon beleeft. Deze wijk is namelijk vrijwel ongeschonden uit de aardbeving en de daarop volgende overstromingen gekomen. Hier eet je een lekker visje op straat in een van de tasca’s of luister je, in de avond, naar fado.

Wijk: Alfama

En hiermee sluit ik het rijtje must-see’s voor een eerste bezoek aan Lissabon af. Welke van deze plekken staan op jouw lijstje om te bezoeken? Of heb je een misschien een vraag over een van deze plekken?

Laat het mij weten in de comments!

Warme groet,
Stephanie

Foto: Daphne van Leuken fotografie