Lissabon is een heel overzichtelijke stad, al lijkt dat misschien niet zo wanneer je je in de smalle straatjes van Alfama of Bairro Alto bevindt. Goed referentiepunt is altijd de rivier. Houd die in de smiezen en je vindt altijd de weg terug naar Baixa, downtown Lissabon.

Hier vind je een beknopte omschrijving van de meest bekende wijken van Lissabon.

Baixa

Letterlijk betekent dit ‘laag’. Dit is dus het lage gedeelte van de stad, tevens het centrum of downtown genoemd. Baixa is makkelijk te herkennen want de straten zijn allemaal rechttoe rechtaan (de Pombaline bouwstijl).

Ten noorden van Baixa liggen een aantal pleinen, zoals Praça da Figueira, Rossio, Restauradores en Martim Moniz.

Ten zuiden van Baixa bevindt zich het Praça do Comércio, ofwel het handelsplein. Dit is het grootste plein van Lissabon en ligt direct aan de Taag.

In Baixa vind je vooral veel (souvenir) winkels en restaurants waar je te veel betaald voor te weinig kwaliteit.

Kortom: Je zult zeker Baixa leren kennen, maar meer omdat je hier doorheen moet om van de ene kant van de stad naar de andere kant te gaan.

Chiado

In Chiado, samen met Baixa, bevinden zich de meeste kledingwinkels. Dit is waar de Portugezen shoppen (als ze tenminste niet naar een groot overdekt winkelcentrum gaan).

Chiado wordt gezien als een wat sjiekere wijk waar mensen er graag goed gekleed bij lopen.

In 1988 woedde er een grote brand in deze wijk. Achttien gebouwen werden gedeeltelijk of geheel verwoest. De winkelstraat, inclusief het winkelcentrum Armazéns do Chiado zijn inmiddels weer helemaal heropgebouwd.

In Rua Garrett zit de oudste boekhandel ter wereld: Bertrand. Zeker het nemen van een kijkje waard.

In Chiado vind je tevens het plein Largo do Carmo. Een gezellige schaduwrijke plek waar de ruïnes van Carmo staan. Dit zijn de ruïnes van een veertiende eeuwse kerk. De enige ruïnes die nog herinneren aan de aardbeving in 1755. Tegenwoordig is er een archeologisch museum vanbinnen.

Bairro Alto

De uitgaanswijk van Lissabon. Hier vind je de grootste concentratie van bars en uitgaansgelegenheden.

Letterlijk betekent Bairro Alto, hoge wijk. Hij bevindt zich op een van de zeven heuvels van Lissabon.

Tegenwoordig vind je hier naast bars ook veel designer boetieken en concept stores. Super leuk! Hier kan je wel een dagje zoet zijn.

In Bairro Alto vind je het plein Praça Luís de Camões, miradouro de Santa Catharina en miradouro de São Pedro de Alcântara.

Graça

Graça ligt, net als Bairro Alto, op een van de zeven heuvels van Lissabon, maar dan aan de andere kant van Baixa. Ten oosten dus.

Een gezellige wijk waar een mix aan mensen wonen, van studenten tot oudere mensen die hier geboren en getogen zijn.

In Graça vind je twee miradouro’s: de miradouro van Graça (officieel miradouro Sophia Mello Breyner Andresen) en miradouro de Nossa Senhora do Monte, het hoogste (en volgens velen mooiste) uitzichtpunt.

Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon omdat het wijk is die de minste kleerscheuren opliep tijdens de aardbeving van 1755. Typisch zo’n wijk waar je makkelijk in verdwaalt en waar het ook het leukste is om te verdwalen.

Alfama is een echte volkswijk, van origine wonen hier vooral vissers. Maar tegenwoordig wordt de wijk populairder onder jongere mensen, die hier winkeltjes of restaurantjes openen.

De vele trappen, steegjes en smalle straatjes zijn alleen begaanbaar voor voetgangers. Je zult je afvragen of hier werkelijk nog mensen wonen, maar wanneer je de fris gewassen was buiten aan de waslijntjes ziet hangen weet je: hier is leven.

Verder vind je hier souvenir winkeltjes, mini markten, kleine cafeetjes, tasca’s (restaurantjes), pleintjes en op veel plekken wordt er in de avond fado, traditionele Portugese volksmuziek, gespeeld.

Ook het museum van de Fado vind je in Alfama.

Mouraria

Als je vanaf het plein Martim Moniz een van de trappen neemt (aan de oostelijke kant van het plein) kom je in Mouraria. Mouraria was de wijk waar de Moren naar verdreven werden toen de Christenen de macht weer terug namen over de stad. Vandaar de naam Mouraria.

In Mouraria liggen de roots van de fado. Op verschillende gevels kom je afbeeldingen tegen van fado artiesten.

Ook zijn er een aantal (verborgen) coole graffities, ware kunstwerken.

Deze wijk verdient verder niet echt de schoonheidsprijs, veel van de steegjes zijn bekalkt met graffiti en flink wat gebouwen zijn aan restauratie toe. Maar ik moet zeggen: door zijn authenticiteit en puurheid wint Mouraria toch weer punten als het gaat om charme. De moeite waard!

Kasteel

Het kasteel van de heilige George, Castelo de São Jorge, ligt op één van de zeven heuvels van Lissabon. Je hebt hier een 360 graden uitzicht over de stad.
Wat je van buiten af van het kasteel kunt zien, zijn eigenlijk slechts de muren die het vroegere onderkomen van de Moren, en later de koning van Portugal, moesten beschermen. Ze vormen een zogenaamde citadel.

Het kasteel heeft flink geleden onder de aardbeving in 1755, waardoor er nu slechts restanten over zijn gebleven.

De geschiedenis van deze plek gaat echter veel verder terug dan dat. Er zijn overblijfselen gevonden van een fort dat dateert uit de 6e eeuw voor Christus!

De straatjes rondom het kasteel zijn typisch Portugees, smal en hobbelig.

Estrela

Dit is de wijk waar je de Basiliek van Estrela kunt vinden. Estrela betekent ster. Dit is de jongste kerk van Lissabon, gebouwd eind achttiende / begin twintigste eeuw.

Naast de kerk ligt een mooi park, waar veel buurtbewoners warme zomerdagen doorbrengen onder de schaduw van de vele tropische planten die hier staan. De planten komen van over de hele wereld.

Estrela is verder een gewone woonwijk, voor de middenklasse. De panden zijn hier over het algemeen beter onderhouden dan in bijvoorbeeld Bairro Alto of Graca.

Alcântara

Dit is de wijk onder de 25 april brug. De naam komt uit het Arabisch en betekent ‘de brug’, verwijzend naar de Romeinse brug die hier ooit stond.

Alcântara is een doorsnee woonwijk. Ook zijn hier een aantal bars, discotheken en de LX Factory te vinden. De LX Factory is groot industrieel terrein waar zich design en lifestyle winkels hebben gevestigd. Er is een gave boekenwinkel, er worden markten en feesten georganiseerd. Super coole plek! En vol met graffities.

Campo Santana

Deze wijk is onderdeel van stadsdeel Arroios en ligt op een van de zeven heuvels van Lissabon.

Middelpunt is een groot park, waar veel locals elkaar ontmoeten en waar de kinderen kunnen spelen.

Er is ook een miradouro ‘Jardim do Torel’ waar je rustig in de schaduw kunt zitten en genieten van het mooie uitzicht.

Campo de Ourique

Dit is de wijk waar de tram 28 eindigt (en weer begint) en waar Fernando Pessoa (bekende Portugese schrijver van begin 20e eeuw) gewoond heeft. Er is hier ook een kleine versie van de Mercado da Ribeira, waar je minder toeristen en meer locals vindt: de Mercado de Campo de Ourique. Daar niet ver vandaan zit nog een plek die voor sommigen wellicht de moeite waard is: koffiebar ‘O melhor bolo de chocolate do mundo’. Ofwel: je vind hier de lekkerste chocoladetaart van de wereld. En ja, hij is echt lekkerrrrr!

Belém

De wijk waar alles je herinnert aan de ontdekkingsreizigers van Portugal.

Hier staan de toren van Belém (vroeger vertrekpunt van de reizen), het klooster van Jerónimos (waar de nonnen beden voor de zeevaarders) en het Monument van de Ontdekkingsreizigers (ter ere van hun moed).

Vergeet natuurlijk ook niet de pastelaria ‘Pasteis de Belém’, waar je volgens velen de beste pastel de nata van heel Portugal kunt eten.

Parque das Nações

De ontwikkeling van dit deel van Lissabon begon naar aanleiding van de Expo 1998, een wereldwijd evenement waarbij maar liefst een record aantal van 130 landen aanwezig waren.

Er staan hier veel kantoor panden, er is een zeer moderne stationshal (Oriënt), een winkelcentrum, er zijn aangename wandelpaden aangelegd langs de 5 kilometer lange strook langs de rivier de Taag én er is een fantastisch mooi Ocenarium (leuk voor kinderen).

Leuk, maar in welke wijk zal ik mijn verblijf boeken?

Er van uitgaande dat je naar Lissabon komt voor een korte vakantie / stedentrip, kan ik je de volgende tips meegeven:

 • Uitgaan en feesten? Dan zit je in Bairro Alto goed. Wil je er iets zekerder van zijn dat je toch ook een goede nachtrust krijgt, ga dan in de wijk Bica zitten. Dat ligt net onder Bairro Alto.
 • Cultuur snuiven? Als je vooral cultuur wilt snuiven is het handig om dicht bij de publieke transporten te zitten. Bijvoorbeeld aan de Avenida da Liberdade, bij Marques de Pombal. Of natuurlijk in Baixa, de downtown, waar je dicht bij openbaarvervoers-knooppunt Cais de Sodré zit vanwaar het makkelijk is om naar Belém te gaan.
 • Gezelligheid en sfeer proeven? Alfama of ergens in de buurt van het kasteel van Sao George, voor smalle straatjes en het oude volksbuurt gevoel.
 • Stad en strand combineren? Dan moet je zeker in de buurt van openbaarvervoers-knooppunt Cais de Sodré zijn. Vanuit daar kan je de trein nemen naar Cascais of dit is je vertrek punt naar de iets verder gelegen stranden van Costa da Caparica, Sintra of Setúbal (metro, trein, ferry).
 • Shoppen? Wil je lekker shoppen en alternatieve winkeltjes bekijken? Zoek dan iets in de buurt van Chiado / Bairro Alto (let wel: ‘s nachts kans op geluidsoverlast)
 • Tussen de locals, maar toch centraal? Dan ga je Graça fantastisch vinden. Onthoud wel dat je op het einde van de dag weer heuvel op moet!
 • Kamperen in Lissabon? Ook dat kan! In het park van Monsanto ligt de Lisboa Camping http://www.lisboacamping.com/ Er is een zwembad en ze verhuren er ook bungalows.
Heb je nog specifieke vragen? Laat je reactie achter in het commentaar veld hieronder.

Ciao,
Stephanie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

11 reacties op “wijken van Lissabon

 • Patrick Snijders

  Heel erg leuk en duidelijk stukje over Lissabon!

  Wij gaan van 1 t/m 4 december een paar dagen naar Lissabon. In deze 4 dagen willen we uiteraard zoveel mogelijk zien.

  Mijn vraag is dan ook, Welke wijk of straat zou je adviseren om een Airbnb te nemen? Het liefst zit ik zo centraal mogelijk dat we alle wijken goed kunnen bereiken.

  Groetjes,
  Patrick Snijders

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Patrick,

   bedankt voor je bericht. De meest centrale wijk is Baixa. Alles is goed te belopen in Lissabon maar als je ook wijken iets buiten het centrum wilt bezoeken, dan kan het handig zijn om dicht bij een metro station te verblijven.

   Veel plezier in Lissabon!

   Beantwoorden
 • Martha Meijer

  Ik heb met plezier jouw stuk gelezen. Erg informatief. Alhoewel ik natuurlijk ook reisgidsen raadpleeg, is het fijn dat auteurs zoals jij goede tips geven. Hartelijk dank, want ik ga zeker veel door jouw getipte plekken bezoeken!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hallo Martha, bedankt voor je reactie! Ik wens je alvast heel veel plezier in Lissabon. De voorpret is begonnen 🙂
   Groetjes, Stephanie

   Beantwoorden
 • Loes van Kampen

  Hoihoi!

  Wat een ontzettend leuke site. Ik proef de stad al een beetje door he alleen nog maar te lezen .
  Ik hoop in Lissabon de juiste fado te ervaren. Carminho is mijn heldin maar nu wil ik eens proeven van baar roots. Waar kan ik het beste zijn?

  Ik weet ook dat het Boom festival plaatsvond in Portugal. Zijn er vergelijkbare feesten of plekjes in of rondom Lissabon of hoe vind ik die?

  Groetjes Loes

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Loes,

   het fado restaurant want ik je van harte aan kan raden is Maria da Mouraria. Dit restaurant bevind zich in het geboortehuis van de eerste fado zangeres, Maria de Severa. Het ligt in de wijk Mouraria. Dicht bij de roots van fado kan je dus niet komen.
   Ik ben niet bekend met het BOOM festival, al heb ik er wel van gehoord natuurlijk. Wellicht dat de culturele hotspot LX Factory en het naastgelegen Village Underground aansluiten bij de sfeer die je zoekt…?

   Ik wens je heel veel plezier!

   Groetjes, Stephanie

   Beantwoorden
   • Loes van Kampen

    Hoi Stephanie,
    Wat ontzettend bedankt voor je berichtje. Ik ga jouw advies zeker opvolgen. Obrigado!

    Groetjes
    Loes

    Beantwoorden
 • Marjolein Wilschut

  Hoi ik ga dit weekend zelf naar lissabon. Ik zou het leuk vinden om op zaterdag een rondleiding te krijgen en wat ergens te gaan eten?

  Zou leuk zijn en lekker spontaan 🙂

  Groetjes Marjolein

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Marjolein, bedankt voor je reactie! Ik stuur je even een e-mailtje terug 🙂

   Beantwoorden
 • Célestine

  Beste Stephanie
  Ik ben derdejaars student vroedkunde en ik mag volgend jaar voor 2 maanden op buitenlandse stage naar Lissabon. Ik weet nog niet in welk ziekenhuis ik zal werken, nu moet ik zelf een verblijf zoeken en mijn vraag was waar je centraal zit tussen de verschillende ziekenhuizen maar ook in een leuke, sfeervolle wijk.
  Je artikel was heel interessant. 🙂 Bedankt alvast.
  Groetjes Célestine

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey! Wat leuk dat je volgend jaar in Lissabon komt stage lopen.

   Er zijn heeeeel veel ziekenhuizen in Lissabon. Van grote tot piepkleine, privé en publiek. Zowel midden in het historische centrum (in de Bairro Alto bijvoorbeeld) als natuurlijk in de buitenwijken. Misschien kun je het beste nog eens contact opnemen als je weet welk ziekenhuis het wordt? Sowieso heeft Lissabon een goed metro netwerk en rijden er veel bussen en trams die je in no time overal naartoe brengen. Als je nog iets wilt weten, mail dan gerust even: contact [at] thuisinlissabon.nl

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *