Hoi Stephanie! Wij twijfelen heel erg of wij naar Portugal moeten verhuizen. Ikzelf ben Portugees maar ben met 6 jaar samen met mijn ouders naar Nederland verhuist. Mijn vriend is Nederlands (Surinaams), samen hebben wij 2 prachtkinderen van 4 jaar en eentje van net 3 maanden. Mag ik vragen waarom jullie naar Portugal zijn verhuist en wat jullie ervaring is? Irina

Hey Irina, ja, dat mag je zeker vragen!

Het was begin 2013 en ik zat in Nederland behoorlijk vast. Niet vast aan een baan, een vriend, een gezin of een huis maar vast in mijn hoofd. Ik wilde er even tussen uit. Iets compleet anders doen. Maar een ‘gewone’ vakantie was voor mij niet genoeg. Ik wilde een nieuwe cultuur leren kennen, nieuwe mensen ontmoeten, mijn handen letterlijk uit de mouwen steken en echt ergens anders meedraaien met het ‘gewone’ leven aldaar.

Altijd al geweten

Altijd al heb ik geweten dat ik mijn leven niet in Nederland zou leven maar in Zuid-Europa. Waarom? Dat is lastig te verklaren. Het is een gevoel. Maar het was voor mij dus wel duidelijk dat ik voor mijn ‘break’ naar Zuid-Europa zou gaan.

Frankrijk was het land waar ik mijn kindervakanties met mijn ouders doorbracht. Mooi land, leuke herinneringen maar nee, de Fransen zelf hebben nooit mijn hart gestolen. Bij Italië had ik toch altijd nog het beeld dat ze veel te macho zijn en te veel met hun uiterlijk bezig. Spanje leek mij te toeristisch, zeker aan de Middellandse Zee. In Griekenland heeft ooit een Griek mijn hart gebroken, dus dat werd hem ook niet. Portugal bleef min of meer over 🙂

WWOOF

Ik besloot te gaan WWOOFen. Dat staat voor Word Wide on Organic Farms. Een wereldwijd netwerk van biologische boerderijen. Er wordt werk aangeboden in ruil voor kost en inwoning. Een ideale manier om uit mijn hoofd te komen en meer in mijn lijf te gaan zitten én om Portugal te leren kennen. Zo gezegd zo gedaan.

Setúbal

Enkele weken later stond ik op het station in Setúbal, te wachten op Eduardo en Carla, de eigenaren van Jardim da Boa Palavra. Een prachtige biologische boerderij een klein uurtje rijden ten zuiden van Lissabon. Ze verbouwden kruiden, die vervolgens gedroogd werden en verkocht in zakjes om thee van te maken.

Hand of twee zoenen? Of drie?

Toen Eduardo en Carla uitstapten (ze kwamen mij met de auto ophalen van het station) stak ik netjes mijn hand uit om me voor te stellen. Maar nee, gelijk kreeg ik twee zoenen. ‘Bem vindo, Stephanie!’ Ik vergeet het nooit meer. Vanaf dat moment was ik thuis. Zo welkom voelde ik me.

Verliefd – verhuisd – twee kinderen – en ‘alleen’ weer verder

In Setúbal, op de boerderij, liep ik de vader van mijn kinderen tegen het lijf. Ik was er niet naar op zoek, maar het gebeurde. Voor mij was dat het laatste zetje wat ik nodig had om mijn spullen te pakken in Nederland en in Portugal te gaan wonen. Dat heb ik toen dus ook gedaan.

We zijn hier samen met niets begonnen. Vanuit Nederland nam ik af en toe een extra koffer mee met spullen. Maar alleen kleine spullen. Meubels enzo hebben we allemaal hier gekocht, of beter gezegd, verzameld via vrienden en kennissen.

Dat was gelijk een van de dingen die ik hier zo fijn vond, de manier waarop de Portugezen mij/ons hielpen. Moest er iets gebeuren dan waren er altijd mensen die klaar stonden om te helpen. Daarna werd er dan bijvoorbeeld uitgebreid samen gegeten. Er werd tijd genomen voor elkaar. En dat is wat mensen hier gewoon veel meer lijken te hebben dan in Nederland: tijd. Dat beviel me wel!

Wat er verder gebeurd is in de tijd tussen ‘verhuisd’ en ‘alleen weer verder’, daar zou ik een dik boek over kunnen schrijven :). Ik ga nu dus even direct verder met het beantwoorden van de vraag:

hoe zijn mijn ervaringen m.b.t. het leven hier?

Minder stres

Ik ervaar hier minder stres. Die staat toch wel met stipt op één. Dat heeft gewoon alles te maken met het feit dat de Portugezen een stuk minder stres kennen dan de Nederlanders. Dan ga je daar vanzelf in mee. Wat vandaag niet lukt komt morgen wel. Er staat geen vaste tijd voor dingen.

Laatst moest mijn auto naar de garage. ‘Kom ‘m maandag ochtend maar brengen’, zei die man. Verder geen tijd afgesproken. Maar ik vroeg wel of hij op het einde van de dag klaar kon zijn. Ik moest namelijk de kinderen weer ophalen van school / oppas. ‘Geen probleem’, werd mij verteld. Om 17.00 uur kon ik hem op komen halen.

Om 17.00 kom ik daar aan, zie ik mijn auto nog in de stijgbeugels (of hoe heten die dingen?) hangen zonder wielen. ‘Oh, ja het is niet gelukt vandaag. Kan het morgen?’

Dit soort dingen zijn hier helemaal niet vreemd. Daar moet je wel tegen kunnen.

Het fijne was weer dat je op zo’n moment terug kunt vallen op de vrienden. Zo kwam Ana, mijn vriendin, me uit de brand helpen. Met haar auto hebben we de kinderen opgehaald. Daarna moest zij nog om wat boodschappen. Wat ze nodig had, had ik toevallig in huis, dus dat geef ik dan weer mee. Zo help je elkaar. Ik vind dat heel fijn.

Overal is gewoon een oplossing voor. En overal is tijd voor. Dat leer je hier wel.

(De volgende dag was de auto trouwens nog steeds niet klaar en heeft de eigenaar van de garage mij hoogstpersoonlijk naar mijn werk gebracht en is mij weer op komen halen. Luxe, een chauffeur voor een dag!)

Blij van de zon

Daarnaast maakt voor mij de zon gewoon echt een wereld van verschil. Het klinkt afgezaagd maar het is gewoon zo waar: je word er blij van. Hoe heerlijk is het om niet allerlei lagen kleding aan te moeten doen en gewoon lekker in je t-shirtje en slippers boodschappen te kunnen doen? Voor meer dan de helft van het jaar?!

Het leuke is ook; het went nog steeds niet. Elke keer ben ik weer blij verrast als ik de gordijnen open doe. ‘Nouja, alweer een strak blauwe lucht. Yes!’

Negatieve ervaringen

Negatieve ervaringen heb ik wel met de overheidsinstanties trouwens. De sociale dienst (Segurança Social) en fiscale dienst (Finanças). Misschien ligt het er aan in welk deel van Portugal je zit maar waar ik woon zijn de mensen echt zo NIET mee denkend. Ze spreken weinig tot geen Engels (of hebben daar gewoon geen zin in), kijken me geïrriteerd aan als ik op mijn beste Portugees iets probeer uit te leggen en dan geven ze ook nog eens vaak verkeerde of onvolledige informatie.

Bellen met instanties heeft trouwens in veel gevallen ook geen zin. Er wordt gewoonweg niet opgenomen.

Ja, als je iets geregeld moet krijgen moet je dus vooral een Portugese vriend of vriendin meenemen en doorvragen doorvragen doorvragen net zo lang totdat je volledige antwoorden heb op al je vragen. En zelfs dan weet je soms nog niet zeker of je nu alles weet wat je moet weten.

Gezondheidszorg

Ook de reguliere gezondheidszorg is slecht. Er wordt zooo onefficiënt gewerkt, zo veel tijd verspild in de gezondheidscentra en er zijn lange wachttijden als je geopereerd moet worden. Zelf wacht ik al vier maanden op een oproep voor een operatie aan mijn galblaas. In Nederland word je daar binnen twee weken aan geholpen. Ik ben blij als het hier voor kerst gedaan is.

Advies is dus om zeker een privé zorgverzekering te nemen als de financiële middelen dat toelaten.

Nederland vakantie land

Verder ben ik vooral ook heel blij dat mijn kinderen onder de zon opgroeien en lekker veel naar buiten kunnen. Overal zijn heerlijke picknick plekken midden in de natuur en op het strand kunnen ze lekker ravotten.

Daarnaast is Nederland gewoon een super vakantie land voor ons geworden. Lekker even uitwaaien, friet met frikadellen eten, uitrusten bij mijn ouders thuis. Heerlijk. Voor vakantie. Daarna voelt het toch echt weer tijd om terug naar huis te gaan. Naar Portugal.

Zo, en dit was eigenlijk nog maar een klein gedeelte van mijn ervaringen hier. Er is zo veel te vertellen. Het leven is hier ZO anders dan in Nederland.

Ik hoop je zo in elk geval een klein beetje een beter beeld te hebben gegeven. Let wel, dit zijn echt puur persoonlijke ervaringen. Voor iedereen is het weer anders natuurlijk.

Heb je nog specifieke vragen? Laat het me gerust weten.

 

Groetjes en misschien tot in Portugal!

Stephanie

22 reacties op “Mijn ervaringen in Portugal – Lezersvraag 2

 • Marjanne

  Stephanie, heel leuk om jouw ervaringen in Portugal te lezen. Ik heb heel lang in San Francisco gewoond en nu wonem mijn zoon en ik sinds een jaar weer in Nederland. Ik zou heel graag lissabon voor een lang weekend in Mei bezoeken. Heb je advies wat ik moet zien in Lissabon in 2 dagen en over nachtingen voor 3 dagen ergens in een veilige hotel in lissabon. Ik zie dat de metro ban het vliegveld gemakkelijk naar de stad reist. We hebben al wat ervaringen in London met de metro gehad maar allees is daar natuurlijk in het engels. Is het moeilijk om rond te reizen in de stad met alleen engels en geen potugeess te spreken.

  Marjanne

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Marjanne, zeker doen, Lissabon bezoeken in mei! Veel Portugezen spreken goed Engels en ook veel stations staan sommige dingen ook (in kleinere lettertjes) in het Engels aangegeven. Kom je met je zoontje? Er is zo veel te zien en te doen, in twee dagen moet je keuzes maken. Belangrijk lijkt me dat je op een fijne, rustige plek zit jet me hotelletje. De wijk Alfama (oudste wijk van Lissabon) kan een goede optie zijn, zeker voor je zoontje omdat daar vrij weinig autoverkeer komt. Verder zou ik zeker een tour met een gids doen, dan leer je de stad gelijk op een goede manier kennen en krijg je overzicht van wat waar zit. Bij kinderen erg populair is het Ocenarium, een heel groot vissenaquarium in de wijk Parque das Nações. Heb je verder nog specifieke vragen, je kunt mij ook altijd mailen.

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Grietje Mertens

  Hallo Stephanie!
  Ik zou héél graag in Portugal komen wonen…
  Maar hier enkele vragen :
  – hoe duur is het ongeveer om heen en weer te reizen tussen België en bvb Lissabon?
  -ik krijg in België een uitkering voor werkonbekwaamheid/ deels invaliditeit; wordt dat daar ook uitgekeerd?
  – hoe leer ik het vlugst Portugees? ( ken Italiaans, Frans, latijn, Engels) -leer gemakkelijk een taal aan, maar het moet goed zijn, niet zo enkele toeristische zinnetjes.
  OBRIGADA !

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Grietje,
   Bedankt voor je reactie.
   – Hoe duur het is hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak, wanneer en hoe je op en neer wilt reizen.
   – Er zijn tegemoetkomingen voor arbeidsongeschikten, daarvoor moet je wel een fiscaal nummer en een nummer bij de Seguranca Social hebben. Ook moet je hier dan officieel wonen. Je Belgische uitkering vervalt dan, denk ik. En ik weet het niet zeker maar de Portugese uitkering zal waarschijnlijk een stuk lager zijn. Sociale voorzieningen zijn hier niet echt goed.
   – Het snelst Portugees leer je door vooral te doen, spreken, en veel Portugees luisteren (tv kijken).
   Heel veel succes en plezier met het verwezenlijken van je droom!
   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
   • Mateus

    Nele je krijgt geen uitkering, kijk uit dat je de jouwe niet verliest, succes

    Beantwoorden
 • Roos

  Hoi Stephanie,

  Wat ontzettend leuk om jouw blog te lezen over jouw ervaring in en met Lissabon!
  Ik ben zelf ook voornemens om naar Lissabon te verhuizen.
  Ik vind het alleen erg lastig om een geschikte woonruimte te vinden.
  Ik zoek een appartement voor ca. 700-800 euro, maar om eerlijk te zijn weet ik niet waar ik moet beginnen.

  Ik hoop dat jij een aantal tips hebt voor mijn zoektocht naar een huisje onder de Portugese zon!

  Groetjes Roos

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hi Roos,

   Wat leuk om te lezen!

   Woonruimte vinden in Lissabon is inderdaad niet gemakkelijk. Zodra er een appartement vrij komt, is hij bijna binnen dezelfde dag al weg, verhuurd. En er zijn altijd meerdere mensen geïnteresseerd. Je moet dus heel snel zijn én geluk hebben. Het lastige is, is dat je hiervoor eigenlijk al in Lissabon zou moeten zijn. Houd goed alle sites in de gaten waarop appartementen vrij komen: olx.pt, idealista.pt era.pt etc. Verder is binnen jouw budget weinig in het centrum te huur. Dat begint zo’n beetje bij 1000 pm. Dus kijk vooral ook naar de buitenwijken of de andere kant van de rivier.

   Misschien kan je ook een oproep plaatsen in verschillende fb groepen, zoals Lisbon International Friends.

   Al met al vraagt het veel inzet maar waar een wil is, is een weg.

   Succes en plezier!

   Stephanie

   Beantwoorden
 • Nelly Djikounou

  Hallo, Stephanie,

  Ik hoop volgend jaar juni met pensioen te gaan en zou dan graag willen emigreren naar Portugal. Ik ben alleenstaand, mijn familie woont aan de andere kant van Nederland en ik ben helemaal verliefd op Portugal. Hoe moeilijk is het een appartement te huren in Portugal, niet als vakantiehuis maar om permanent in te wonen? Welke site ik ook aanklik, het gaat allemaal over vakantiehuizen. Ik ben niet meer zo jong, dus ik voel er niet veel voor om veel geld in een koophuis te steken, ik zou liever huren als dat mogelijk is.
  Ik zou het liefste in de omgeving van Lissabon wonen, maar niet in het toeristische gedeelte. Als ik constant Nederlands zou willen spreken kan ik beter hier blijven. Ik ben momenteel bezig met Portugees en ik denk dat als ik daar eenmaal permanent woon ik het wel op zal pakken, al zal ik het nooit zo goed als een Portugese spreken.
  Ik heb geen rijbewijs, dus ik ben wel van het OV afhankelijk, maar dat vind ik niet erg, dat ben ik hier in Nederland ook.

  Hartelijke groet,

  Nellyca

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Nelly,

   Bedankt voor je reactie. Je bent niet de enige die verliefd is geworden op Portugal :). Wat ik aanraad is om eerst eens bij verschillende mensen te raden te gaan over het leven hier. Er zijn verschillende Facebookgroepen van Nederlanders in Portugal. Als je dat intypt in de zoekfunctie op fb dan kom je een heel eind. Dan krijg je veel antwoorden vanuit verschillende hoeken. Mijn ervaring is er namelijk slechts maar eentje. Ik woon ook buiten Lissabon (aan de overkant van de rivier) en om je een idee te geven van de huidige huurprijzen hier: reken op minimaal 450 euro per maand voor een voor Portugese begrippen basic fatsoenlijk 2 kamer appartement (zonder centrale verwarming en met enkel glas). Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op olx.pt of immovirtual.pt voor huurwoningen.

   Succes en veel plezier met dit avontuur!

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Mateus

  Het was heel leuk te lezen, zag mijn eigen leven even voor me, woon hier nu 40 jaar ook lak bij setubal en je tips zijn uitstekend, succes en een kus, Mateus

  Beantwoorden
 • Carmen

  Hoi, mijn vriend en ik willen in de Alentejo leven. Ik zoek mensen die in de Regio Alqueva leven, wie meld toch?

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi, je kunt het beste je contactverzoek plaatsen in de FB groepen van Nederlanders (en Belgen) in Portugal! Succes!

   Beantwoorden
 • Rach Kalpoe

  Ik ben gisteren terug gekomen uit Portugal (albufeira) ik kan aan niets anders meer denken het is er zo mooi. Toen ik daar was tot nu weer thuis op de bank in Zeeland weer, krijg ik de blauwe lucht en prachtige bergen met huizen niet uit mij hoofd en vraag ik mij af hoe het leven daar zal zijn met 2 schoolgaande kinderen. En hoe het daar zal wezen als je in de zorg werkt.

  Je inspireert me enorm met je mooie verhaal voel helemaal met je en krijg er kriebels van om ook te emigreren.

  Groetjes Rachelle.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Rachelle, waar een verlangen is, is een weg 🙂

   Beantwoorden
 • Lotte

  Hoi Stephanie
  Door het Googlen: wonen in Portugal met een jong gezin, kwam in bij jou terecht.☺️ fijn

  Mijn man en ik zitten met de plannen om te gaan (tijdelijk) wonen in Portugal. Mijn man kan vanuit elk deel van de wereld werken (nou ja dat zal wel beetje overdreven zijn haha) maar in het vaak regenachtige NL is niet nodig. En mijn werk hoeft ook niet perse in NL.
  Mijn/onze grootste vraag is voor nu: we hebben een kind van 2 jaar en 3 maanden , welk deel/stad/dorp/wijk? Is het leuk en goed voor kinderen? Is er kinderopvang? Oppas? Speeltuintjes? Misschien uiteindelijk dan een basisschool? Hoe zijn de ziekenhuizen? Etc etc. Eigenlijk alle vragen die een moeder heeft

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Lotte,
   ik heb je even een mailtje gestuurd 🙂

   Beantwoorden
 • ina

  Hello

  Ook wij zijn helemaal weg van Portugal en zijn momenteel met het hele gezin intensief Portugees aan het leren en volop op zoek naar een huis voor ons gezin in de buurt van Elvas. Eind november gaan we 4 dagen erheen en hebben we allerhande afspraken met consulaat, immo, scholen maar vooral om te kijken of we nog steeds datzelfde thuis gevoel hebben. De scholen is nog het moeilijkste. We hebben nl 2 pubers van 12 en 14 en de overschakeling naar een school in Portugal gaat niet evident zijn. (vandaar de lessen Portugees).
  We gaan stap voor stap. Werk is al in orde, nu de rest nog. Als er mensen nog tips hebben hoor ik ze heeeel graag.
  Vele groeten.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Wat goed dat jullie zo intensief bezig zijn met de taal. Dat is inderdaad heel behulpzaam bij het inburgeren. Met een school (en vrienden) voor de kids is het denk ik een kwestie van goed aanvoelen / kiezen qua locatie maar ook geluk. Je moet maar net een docent treffen met geduld en de juiste open houding, en leeftijdsgenoten in de klas / in de buurt waarmee het klikt. Komt vast goed. Zeker als jullie de taal een klein beetje spreken zullen de harten van de Portugezen best wel opengaan.
   Groetjes!

   Beantwoorden
 • Anneke Groenendijk

  Hallo, ik lees met belangstellling je berichtjes. Wij zijn ook van plan om naar Portugal te verhuizen. Ik ga volgend jaar met pensioen en mijn man nog 2 jaar hoop ik. En dan willen we graag tussen Coimbra en Viseu – Porto – een plekje zoeken het zij huren voor lange termijn of iets kopen in een rustig gebied. Misschien heb je wat sites als tip voor ons waar we kunnen kijken. Ik zie er zoveel als ik google zie door de bomen het bos niet bij wijze van spreken. Graag zie ik je reactie.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hallo Anneke, Wat fijn dat jullie hierover aan het brainstormen zijn. Pak zeker de tijd om uit te zoeken wat jullie precies willen is mijn advies. Voordat je de stap maakt, kom vaak op vakantie en probeer lokale contacten te leggen. Dat is belangrijk. Verder qua tips.. tsja… ik ken ook enkel de ‘gewone’ websites als olx.pt, immovirtual.pt, century21.pt, era.pt etc. Ik zou zeker veel afspraken maken met makelaars om huizen te bezoeken. Dan kan je goed gaan vergelijk. Veel succes en plezier op deze zoektocht! Stephanie

   Beantwoorden
 • Romy

  Hoi hoi Stephanie,

  Wat leuk om jouw ervaring te lezen en kennis op te doen 🙂 Ik ben ook erg aan het denken om te verhuizen naar Portugal.. Ik ben het weer en de mensen hier zat en wil naar een rustigere levensstijl waar prestaties niet continu op het hoogste niveau verwacht wordt van je.. En de zon natuurlijk… 😉 Ik ben al vaker naar Portugal op vakantie geweest samen met mijn vriend, gelukkig heb ik daar al paar vrienden gemaakt voor het geval dat mijn Portugees nog niet on-point is haha.

  Vóór dat corona om de hoek kwam kijken had ik op Sirelo.nl een artikel gelezen over het verhuizen naar Portugal en was ik als het ware om, maar aantal maanden later barstte mijn droom uiteen door corona 🙁 Ik heb nog steeds contact met mijn vrienden uit Portugal maar daar is de situatie ook niet al te best.. Ik denk dat ik mijn droom moet vertragen tot volgend jaar zomer. Hopelijk dat het dan wel goed gaat *fingers crossed*

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Romy, het is nu inderdaad geen makkelijk tijd om te emigreren lijkt me. Neem je tijd. Misschien is het ook een voordeel om nu rustiger uit te kunnen zoeken wat je precies wilt, de taal te leren en ervoor te zorgen dat je hier inkomen zult hebben. Succes en plezier daarmee! Als de tijd rijp is, kom er vast iets moois op je pad!

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *