Verbazingwekkend mooi

Lissabon is verbazingwekkend mooi. Op de meest lelijke plekken (denk aan bouwvallen, afgelegen straatjes, industrieterreinen) is vaak schoonheid te vinden. Maar dan moet je wel buiten de begaande paden durven te treden en goed opletten! De schoonheid zit hem soms in een klein detail aan een gevel, soms in een doorkijkje door een smal straatje naar de rivier, de kleuren en heel vaak ook in de mensen zelf. Zo vriendelijk.

Relaxed

Lissabon is relaxed. Het looptempo ligt hier een stuk lager dan in mening andere Europese hoofdstad. Wellicht heeft dat met het weer te maken, maar ik wijt het ook aan:
– het vele eten dat ze hier doen (twee maal per dag een warme maaltijd compleet met vlees of vis en natuurlijk wijn),
– de mentaliteit (Portugezen vinden het belangrijker om een praatje te maken of iemand te helpen dan om op tijd te komen) en aan
– de kwaliteit van de wegen. Die is in Lissabon zo belabberd dat jou nou eenmaal voorzichtig MOET lopen. Dat houdt dus in: langzaam. Want voor je het weet lig je met je benen in de lucht je onderbroek te showen (‘Had ik nou toch maar een broek aan gedaan i.p.v. een rokje.’) en wordt je nagekeken (en als je pech hebt gefotografeerd) door een groep Japanners (jaja, ze zijn echt overal) die net voorbij komt lopen. Kortom: langzaam lopen is het credo!

Schoon

Lissabon is ‘schoon’. Mensen uit alle hoeken van we wereld zeggen het me elke keer weer: ‘het is hier zo schoon op straat’. En dat klopt ook wel. Elke dag worden hier ijverig de straten geveegd door ouderwetse straatvegers. Gewoon mensen dus, met een veegkar (bestaat dat woord of verzin ik dat nu ter plekke zelf?) En dat doen ze goed! Verder blijft het natuurlijk een grote stad, waar veel auto’s rijden en dus ook luchtvervuiling is, vandaar schoon tussen twee haakjes. Maar ook daar is goed aan te ontsnappen door een van de vele parken te bezoeken of langs de rivier de Taag te slenteren.

Hobbelig

Lissabon is heuvelig en hobbelig. De stad is gebouwd op zeven heuvels (yep, net als Rome). Dat betekent dat je veel heuvel op en heuvel af zult lopen. Stevige stappers zijn dus gewenst. Het betekent ook dat er vele uitzichtpunten zijn, de miradouro’s. Mooi!

Groen

Er zijn talloze (botanische) tuinen en stadsparken te vinden in Lissabon. Velen gratis te bezoeken, anderen voor een paar euro entree. Een mooi voorbeeld is ook de Avenida da Liberade. De drukste, breedste en meest vervuilde straat van heel Lissabon. Maar toch, als je op google earth kijkt is het één groene strook, zo veel bomen staan er. Grote uitzondering is trouwens het Praça do Comércio. Een van de grootste pleinen van Europa. Geen boom te bekennen.

Ben jij in Lissabon geweest? Zullen we deze lijst uitbreiden? Wat is Lissabon nog meer voor jou?

Laat je reactie achter in het commentaarveld hier onder.

Lissabon is ….

Ik ben heel benieuwd naar wat Lissabon op jou voor indruk heeft achtergelaten.

Ciao,

Stephanie

2 reacties op “Lissabon is…

 • Scarlett Verkuijlen

  Ik ben wel een paar keer in Lissabon geweest en iedere keer weer een ander stukje van de stad bekeken.
  De laatste keer, dat was in februari van dit jaar, hebben we de wandeling gemaakt vanaf het Galé Opera hotel (bij de docas) naar Belém. Heerlijk langs de Taag, weer een leuke verrassing in deze stad. We waren er maar kort, dus meer zat er niet in. Volgende keer, ga ik je raadplegen, dat is zeker!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Scarlett, wat leuk dat jullie al meerdere malen in Lissabon zijn geweest. Dan moet het goed bevallen :). Lissabon is inderdaad vol verrassingen. Nog steeds kom ik soms op plekken waar ik weer iets nieuws ontdek. Zo leuk! Volgende keer als jullie komen, neem gerust contact op, ook gewoon voor vragen / tips (dan kan ik daar eventueel uitgebreid antwoord op geven in een blogbericht). Groetjes!

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *