Wat is er nou lekkerder na een dagje rondstruinen om neer te strijken op een van de pleinen van Lissabon? Nou… een mini erbij nemen! (Een mini is een biertje, maar dan in een klein flesje. Vanwege de hitte wel zo fijn, dan blijf je niet over met lauw bier in je flesje.) Hier zijn een aantal pleinen waar je dat kunt doen.

Praça do Comércio

Dit plein staat ook wel bekend als Terreiro do Paço. Het is met zijn 36 000 m² een van de grootste pleinen van Europa. Het ligt direct aan de rivier de Taag, wat het hier aangenaam toeven maakt. Voorheen was dit de locatie van het koninklijk paleis. Na de aardbeving was dit compleet verwoest en het was Marquês de Pombal die besloot hier het nieuwe handelscentrum van Lissabon te maken, dichtbij de scheepswerf ‘Ribeira das Naus’. Tegenwoorden huizen er verschillende ministeries op het Praça do Comércio. Het standbeeld van de man in het midden van het plein is Dom Joao I, de koning van Portugal in de tijd de Marquês de Pombal de leiding had over de wederopbouw.

Rossio (zie foto)

Loop je vanaf Praça do Comércio in noordelijke richting door de grote boog heen (Arco da Rua Augusta), dan kom je vanzelf bij het plein Rossio. Rossio was het plein waar volksbijeenkomsten gehouden werden zoals vieringen en stierengevechten maar ook executies. Tegenwoordig vind je hier winkels, een standbeeld van koning Dom Pedro IV, fonteinen, het nationale theater Maria II en het treinstation Rossio. Het is bij dit station waar je de trein kunt nemen naar Sintra, een magisch mooi dorp in de bergen net buiten Lissabon.

Restauradores

Noordelijk van Rossio ligt het plein Restauradores. Het is toegewijd aan de Portugese onafhankelijkheid van de Spanjaarden, die ruim 60 jaar de leiding hadden. Op het monument in het midden staan namen van mensen die omgekomen zijn in de gevechten tijdens deze oorlog, in 1640. Je vindt hier onder andere het Hard Rock Café en de elektrische tramlift Gloria, die je binnen enkele minuten omhoog brengt naar Bairro Alto.

Praça da Figueira

Letterlijk betekent dit Plein van de vijgenboom (alleen er is geen vijgenboom te bekennen). In de periode na de aardbeving ontstond hier een groot marktplein, wat later ook overdekt werd. Tegenwoordig is Praça da Figueira een belangrijk verkeersknooppunt met bus en metro stations. Het standbeeld representeert koning John I, die koning was van 1357 tot 1433 en als je goed oplet zie je dat het beeld niet in het midden van het plein staat. In 2000, tijdens de laatste restauratie van het plein, werd het standbeeld verplaatst naar de hoek, zodat het vanaf Praça do Comércio zichtbaar is.

Martim Moniz

Dit is het plein waar de tramlijn 28 begint. Martim Moniz is de naam van een ridder die deelnam aan de Christelijke invasie om de Moren uit de stad te verdrijven (in 1147). De legende gaat dat hij, toen hij en zijn medestrijders het kasteel bereikten, zichzelf tussen de deur heeft geworpen, om te voorkomen dat de Moren deze konden sluiten. Hij heeft dus zijn leven gegeven, opdat zijn medestrijders naar binnen konden waarna de overwinning plaatsvond. Een volksheld dus, en wel een benaming van een plein waard!

Largo de Camões

Luís Camões was een bekende Portugese schrijver en dichter uit de 16e eeuw. In het midden van een plein, staat zijn standbeeld.

Praça do Município

Dit plein ligt vlak bij het Praça do Comércio en is het plein waaraan het gemeentehuis grenst.

Largo do Intendente

Voor lange tijd was dit een plek om te vermijden, vanwege de prostitutie die hier plaatsvond. Maar na een grote schoonmaak in 2012 is er nieuw leven in geblazen. Je vindt hier de mooiste tegel façade van de hele stad: Viúva Lamego. Zo heette de tegelfabriek die hier in 1849 gevestigd was. Ook vind je hier een aantal vintage winkeltjes en een van de mooiste souvenirs winkels van Lissabon: A Vida Portuguesa, waar uitsluitend Portugese merken verkocht worden. Dit plein ligt in de wijk Mouraria.

Photo credit: Febe Waasdorp

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *