Veel mensen vragen me hoe het is om in Portugal te wonen. En dan kan ik alleen maar zeggen: dat is heel fijn. De zon, de zee en het lekkere eten spelen natuurlijk een belangrijke rol maar veel meer dan dat is het eigenlijk gewoon een gevoel. Een moeilijk te verklaren gevoel wat ik in Nederland net zo goed had kunnen hebben. Maar dat had ik niet. Dat gevoel van dat je op de juiste plek bent, dat deuren voor je open gaan, dat er kansen zijn om je dromen waar te maken, op de manier zoals jij dat wilt.

Dat gevoel van thuis zijn, dat heb ik dus wél in Portugal.

En buiten dat thuisgevoel zijn hier nog 10 redenen waarom het zo geweldig is om hier te wonen:

1. Je komt ‘de koffie’ (het café) binnen, legt 0,60 cent op de toonbank en je krijgt een kop koffie zonder daar om te hoeven vragen. Iedereen weet waar voor je komt. Drie slokken sterke espresso en weer door. Zo gaat dat hier.

2. De druk is er hier af. De druk om te presteren. De druk om sneller te moeten. Om mee te moeten gaan met de rest. De druk om het druk te moeten hebben. Meer te hebben. Belangrijker te zijn. En dat is heerlijk.

3. Bijna elke dag de gordijnen open doen en een strak blauwe lucht zien. Het is elke keer weer een cadeautje en het went nog steeds niet!

4. De buurvrouw van een paar huizen verder hoort mij buiten aankomen met de auto. Het regent. M’n jongste zoon heeft honger en huilt. Ze snelt naar buiten in haar badjas en zonder het te vragen pakt ze m’n boodschappentas en brengt ze hem naar boven.

5. Mensen zijn hier over het algemeen erg bescheiden. Daar houd ik wel van.

6. De verpleegster van het consultatiebureau stuurde me begin dit jaar een persoonlijke sms om me gelukkig nieuwjaar te wensen. Niet omdat ik zo speciaal ben maar gewoon omdat zij zo aardig is. Portugezen zijn echt super vriendelijk.

7. De hobbels in de weg, slordige plantsoentjes, vervallen gebouwen, gebrek aan vakjes, hokjes, het ontbreken van de witte lijnen op de weg, ach… zo val ik ook niet zo op als ik eens buiten de lijntjes kleur. Het geeft me een vrij gevoel.

8. Ik kom op zo veel prachtige plekken die allemaal gratis te bezoeken zijn waarbij ik denk: in Nederland zou dit al lang gecommercialiseerd zijn. Hier niet. Portugezen zijn niet zo commercieel. Ook dat bevalt me wel.

9. Er zit hier potverdorie SMAAK aan een KOMKOMMER!

10. Met 2,5 uur vliegen zit je in Nederland. Een autorit van Bergen op Zoom naar Groningen duurt ongeveer net zo lang.

Iemand die dit leest die ook in Portugal woont? Hier nog iets aan toe te voegen? Laat het me weten in de commentbox hieronder!

Ps: Foto genomen bij het kasteel in Sesimbra, een klein uurtje rijden vanaf Lissabon.

20 reacties op “10 redenen waarom het zo fijn is om in Portugal te wonen

 • martine

  Hoi Steef, wat een mooie ontboezeming schrijf je. Die 10 punten om je thuis te voelen, raken mij. Heerlijk om je plek zo gevonden te hebben. Enne … volgende keer eet ik een komkommer bij je ! Kus voor jou en je 2 schatten ! Je tante10

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Bedankt lieve tante10. Volgende keer doen we komkommer ja! 😀

   Beantwoorden
 • HUGO DE WAEGENEER

  We gaan regelmatig naar Portugal bij vrienden op vakantie, slechts voor een paar weken. Zelfs in die korte tijdspanne krijg je het gevoel dat je er “thuis” bent. Je wordt er niet bekeken als een toerist, maar eerder als een “curieuzeneus”, die eens komt kijken hoe het er in Portugal aan toe gaat. Onder het motto “doe maar rustig aan, wij doen het ook zo ” zijn de portugezen behulpzaam, vriendelijk en zeer bereidwillig om je toe te laten in hun dagelijkse doen en laten. Wie met de wagen naar Portugal rijdt geeft in de GPS gewoon “Aards Paradijs” in. “Bestemming bereikt na 2500km”. Zelfs Lissabon, toch een wereldstad, is wel druk, maar niet stressie. Wij kunnen het verhaal van Stephanie alleen maar bevestigen.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hee Hugo, wat leuk deze reactie en wat goed omschreven! Haha, het is hier inderdaad heer makkelijk om tot rust te komen. En Lissabon is een stad die makkelijk te omarmen is, zoals iemand anders het ook ooit eens zei 🙂

   Beantwoorden
 • M.J Maria

  Wil in Portugal gaan wonen. Welke zorgverzekering raden jullie mij aan?

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Dat is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren, dus niet zo 1, 2, 3 te zeggen.

   Beantwoorden
 • Milan

  Erg fijn geschreven en die 10 punten omschrijven precies waarom ik weg wil uit Nederland (Amsterdam). We hebben vrienden die net vertrokken zijn naar Lissabon en wij gaan nu uitzoeken wat dit inhoudt voor een gezin met 2jonge kinderen. Wat zijn de leuke buurten in/rondom Lissabon. Hoe gaat het in zijn werk met scholen, zorgeverzekering etc.. We hebben geen datum bepaald maar die vreselijke regenperiode is alweer begonnen en dat in de zomer, ahhhh.. .

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hi Milan, alles hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen, budget en of je hier gaat werken voor een Portugese werkgever of op een andere manier in je levensonderhoud gaat voorzien. Leuke kindvriendelijke buurten in Lissabon (zoals bijvoorbeeld Campo d’Ourique) zijn ook de duurste buurten. Zorgverzekering hangt er vanaf of je privé wilt verzekeren of niet. Dat hoeft namelijk niet. Maar dan zijn er ook weer verschillen wanneer je in dienst bent of bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer werkt (zoals ik). Scholen zijn er ook voor ieder wat wils. Publiek (gratis) en privé (voor de meeste Portugezen met gemiddeld inkomen veel te duur). Dus ja… een hoop uitzoek werk dus. Het is een puzzel. Ik zou beginnen met inkomenszekerheid creëren. Succes!

   Beantwoorden
 • Jenny

  Beste Stephanie,
  Ik zou ook graag in Portugal gaan wonen.
  Ben 65 en gepensioneerd. Heb het hier in België voor bekeken.
  Zou graag een huisje kopen. Het liefste in een klein dorpje in de bergen en dicht bij zee. Dus verlaten stranden en niet toeristisch. Weet u welke plaatsen interessant zijn ? Momenteel zitten we in lock down. Wat daarna komt weten we niet. Alvast het beste in Portugal.
  Lieve groeten, Jenny

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Jenny,

   bedankt voor je reactie. Het is inderdaad heerlijk wonen in Portugal. Maar het is ook altijd maar net wat je er zelf van maakte natuurlijk. Problemen, minpunten en je eigen rugzak neem je overal mee naartoe. Een rustig plaatsje in de bergen en dicht bij zee zijn vaak populaire bestemmingen voor zowel Portugezen als toeristen natuurlijk. Ik zou vooral zelf eens op ontdekkingsreis hier gaan (zodra het weer kan) en een tocht langs de kust maken. Dan kom er er zelf achter waar je graag zou willen wonen. Dat lijkt me de eerste stap.

   Veel succes!
   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Julia

  Dag Stephanie,

  Ik vroeg mij eigenlijk af of je ook bevallen was in Portugal en wat daarmee je ervaring was. Of er een verschil is tussen ‘bij ons’ in het ziekenhuis te bevallen of in Portugal.
  Ook omdat je schreef dat de gezondheidszorg wat minder is als je geen prive verzekering neemt.

  Bedankt alvast,
  Groetjes Julia

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Julia,

   bedankt voor je reactie. Met bevallen in NL heb ik geen ervaring, dus ik zou het niet direct kunnen vergelijken. Maar de twee bevallingen die ik in PT heb gehad – in het publieke ziekenhuis in Setúbal – waren prima qua begeleiding. Als je hier meer over wilt weten, mag je me gerust even mailen contact@thuisinlissabon.nl dan kan ik er wat dieper op ingaan als je wilt.

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Misja

  Dag Stephanie, ik heb een huis gezien in Portugal omgeving Satao. Deze heb ik interesse in. Heb jij tips waar op te letten bij kopen en eventueel verhuizen naar Portugal? Mvg Misja

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Misja, een belangrijke tip is om de papieren van het huis te laten controleren door een advocate. Dan weet je zeker dat alles klopt, en goed officieel geregistreerd staat en dat er geen schulden op het huis zitten. Succes! Hartelijke groet, Stephanie

   Beantwoorden
 • Wendy

  Fijn om positief bericht te lezen over Portugal. Mijn zoon (18 jaar ) gaat er 1 jaar wonen ivm voetbal daar dus is t nogal spannend voor ons allemaal. Gr Wendy

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Ooh ik kan me voorstellen hoe spannend dat is. Maar jullie zullen vast ook samen kunnen gaan genieten van deze mooie stad? Veel plezier alvast!

   Beantwoorden
 • Baukje van den Bosch

  Hallo Stephanie!
  Woon ruim een jaar in centraal Portugal, in een ‘aldeia de Xisto’ en kan je ervaring alleen maar bevestigen. Vanaf het begin had ik het gevoel dat ik was ‘thuisgekomen’ een gevoel wat moeilijk uit te leggen is. Ik ben geraakt door de bescheidenheid en vriendelijkheid van de mensen, altijd bereidwillig om je te willen helpen…..en de gulheid. Hoe vaak is het me overkomen dat ik met een kool, een plant of een zak vol tomaten of fruit naar huis ging. Het gevoel van vrij voelen/vrijheid kan ik volledig onderstrepen. De prachtige gevarieerde natuur en cultuur van dit land. Het is boven mijn verwachting. Heb het gevoel dat het leven hier minder gecompliceerd is…..dat ‘onmogelijkheden’ toch vaak wel mogelijk blijken te zijn, gewoon door de flexibiliteit en de welwillendheid van de mensen…..
  Daarnaast heeft Portugal een uitermate goede infrastructuur waardoor je binnen een uurtje met de auto óf in de bergen óf aan zee kunt zijn! Het perfecte land om te settelen en te genieten van al het mooi wat dit land te bieden heeft!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Jaaaaaaaaaa 😀 inderdaad. Wat leuk te lezen! Ik ben Portugal ook zo dankbaar voor alles wat het me geeft. Zijn we al geconnect op fb of Instagram?

   Beantwoorden
 • Natascha

  Dank je wel voor de post! Ik ben zelf half braziliaans en overweeg Portugal want makkelijk qua taal leren 🙂 Weet jij toevallig waar het gros van het Braziliaanse diaspora zich heeft bevestigd? Ik zou het liefst niet in Lissabon willen wonen (vind het wel een prachtige stad) of aan de Algarve (erg mooi dat wel), maar zou een kleine stad (of grote dorp) wel overwegen vooral als er een groot aantal brazilianen ivm eten, muziek etc. (en natuurlijk integreren in portugees manier van leven). Ik zoek dus tips van kleinere steden / dorpen (ik kom zelf uit een noord hollands dorp en na vele internationale omzwervingen hou ik wel van de community feel van een niet al te grote stad) in Portugal. Gr Natascha

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Natascha,

   bedankt voor je bericht! Ik begrijp je afwegingen. Ik ken zelf eigenlijk maar een heel klein gedeelt van Portugal (namelijk Lissabon en Setubal). Setubal is een middelgrote provinciestad maar wat betreft de Braziliaanse gemeenschap… geen idee. Ik merk wel dat de meeste Portugezen vooroordelen hebben over Brazilianen. Een van mijn beste vriendinnen is Braziliaanse en heeft hier niet echt last van omdat ze niet in een Braziliaanse wijk woont ofzo. Maar deze wijken staan over het algemeen iets minder goed bekend. Misschien is dat iets om rekening mee te houden in je zoektocht. Het zal een kwestie zijn van echt komen ervaren en op je gevoel afgaan. Succes ermee!

   Liefs,
   Stephanie

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *