Een hartverwarmend bericht uit Portugal, ten tijden van corona.

Zucht… ik wil iets schrijven over deze corona crisis maar weet niet waar te beginnen. Misschien moet ik bij mezelf beginnen. Het dichtbij houden. Ja, ik kan niet anders. Ik ben nou eenmaal een ondernemer die inmiddels compleet vaart op intuïtie. Ik zie Thuis in Lissabon als een deel van mezelf, mijn ziel zit erin en ik maak eigenlijk geen onderscheid tussen werk en privé. Ik ben een creërend wezen en in alles wat ik doe, van het opvoeden van mijn twee kinderen tot gidsen door Lissabon, zit een stukje van mijzelf. Daar zit eigenlijk dus niet zo veel verschil tussen. 

Crisis

Ik vind het interessant te zien hoe verschillend mensen op deze crisis reageren. Want laten we wel wezen, een crisis dat is het zeker voor ons ondernemers in de reisbranche.

Degenen die hier sterk uit zullen komen zijn degene die ondernemen vanuit een duidelijke visie en missie. Zij kunnen dit gebruiken als kompas. En als een rots in de branding, omdat een visie en missie onveranderd blijven, ook in tijden van crisis. Tenminste… als hij bewust gekozen is en in lijn ligt met het hogere doel van de ondernemer zelf. Daar kun je je aan vasthouden. En dat doe ik dus ook. 

Missie van Thuis in Lissabon

De missie van Thuis in Lissabon is verbinden. Die verbinding speelt zich altijd af op drie niveau’s waarbij de nadruk ligt op het eerste en tweede niveau. Maar dat maakt het derde niveau niet minder belangrijk. Het is zelfs fundamenteel.

Verbinding met je omgeving

Ten eerste is er de verbinding met de omgeving. Wat zie je, ruik je, voel je, proef je en hoor je om je heen? Wij maken tijdens tours mensen daar natuurlijk altijd attent op. ‘Kijk daar eens wat een mooi detail’. Of ‘weet je waar al die mooie tegeltjes eigenlijk oorspronkelijk vandaan komen?’ En dan vertellen we verhalen. Daardoor komt de stad nog meer tot leven. Dát is de meerwaarde van een stadsgids bij je hebben.

Verbinding met elkaar

Daarna komt de verbinding met elkaar. Vanaf het eerste contact dat mensen hebben met ons willen we dat mensen zich thuisvoelen. We sturen dus nooit geautomatiseerde mailtjes. We reageren op ieder bericht persoonlijk. En die persoonlijke aanpak hanteren we ook tijdens de tour. Daarom zijn het ook altijd privé activiteiten die we doen. Zo kunnen we elkaar in een paar uur tijd toch verrassend goed leren kennen. En dat is gewoon het leukste wat er is!

Verbinding met jezelf

Ten derde is er de verbinding met jezelf. Dit ligt ten grondslag aan alles. Want als je niet in verbinding bent met je eigen kern, kun je geen oprechte verbinding leggen met anderen en met wat er om je heen gebeurt. Dit heeft natuurlijk weinig meer met toerisme en stadsgidsen te maken maar voor mij is het essentieel. Het is de reden waarom ik ’s ochtends met plezier opsta. Om dit verder uit te diepen in mijzelf. Om daardoor dus meer verbinding te kunnen maken met anderen en met mijn omgeving.

En dit is waar ik, ook nu, op vaar. Waarom ik rustig blijf en me niet druk maak. 

Er zit voor mij persoonlijk een grote omslag aan te komen. Eigenlijk is die al heel lang gaande aan de binnenkant maar ik bedoel dat hij ook aan de buitenkant steeds meer zichtbaar zal worden. Ik zal me steeds meer gaan toeleggen op dit derde niveau. Wat eigenlijk nog veel verder getrokken kan worden dan alleen de verbinding met je hogere zelf. Want als je de kunst van het leven in verbinding met jezelf te pakken hebt, dan gaat er een geheel nieuwe wereld voor je open. En dat is alleen maar super exciting kan ik je vertellen :). Deze crisis is voor mij een uitnodiging dat nu neer te gaan zetten. 

Stevige fundering

Ik ben zo blij dat ik Thuis in Lissabon gebouwd heb op zo’n stevige fundering. De mensen komen wel weer. De ontmoetingen zullen weer plaatsvinden. De warme handdrukken of de twee of drie zoenen bij het afscheid zullen weer gegeven worden. Voor nu, vandaag, weet ik nog niet zo goed welke actie ik daarvoor precies moet nemen. Maar voor nu is dit bericht gewoon genoeg. 

Verandering

Op een breder niveau hoop ik dat deze hele situatie een wake up call is voor iedereen over hoe wij met onze omgeving en elkaar omgaan. Laten we het nu echt mogelijk gaan maken om schoon of schoner te gaan reizen. Laten we juist de locale ondernemers steunen en geen Portugese souvenirs uit China meer kopen. Laten we ons bewust worden van het feit dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Laten we met plezier wat extra betalen voor handwerk of voor persoonlijke aandacht. Laten we op waarde schatten wat we hebben en de verbinding herstellen met moeder aarde. De verbinding met onze omgeving. De verbinding met elkaar. De verbinding met onszelf. Dat stukje in jou dat meer weet dat je denkt. Dat stukje in jou dat nooit ophoudt voort te bestaan. Eeuwige liefde. Voel je ‘m? 

Thuiskomen bij jezelf

Homecoming, ofwel thuiskomen bij jezelf, dat is hét thema van mijn nieuwe werk, naast Thuis in Lissabon. Als je mij op mijn kosmische reis wilt volgen, volg dan mijn persoonlijke Instagram account of mijn persoonlijke Facebook pagina waar ik komende tijd verhalen met jullie zal gaan delen. Ook mijn nieuwe website en mijn nieuwe aanbod zullen daarop aangekondigd worden. 

Thuis in Lissabon

Kan je gewoon niet wachten om naar Lissabon te komen? Volg dan de Facebook pagina van Thuis in Lissabon en boek je reis en je tour zodra je daar weer de ruimte voor voelt. Je kunt mij bereiken via stephanie@thuisinlissabon.nl of via whatsapp 00351 920 134 126 

Ik zie je! 

Liefs uit Lissabon,

Stephanie

Ps: wil je actuele informatie over hoe de stand van zaken in Portugal is met betrekking tot het corona virus, raadpleeg dan https://covid19.min-saude.pt/ of mail mij even als je vragen hebt of nog twijfelt over je reis.


Update 20 maart 2020. Deze update is onvolledig, ik noem hier enkel wat zaken die voor de (toekomstige) reiziger handig zijn om te weten. De noodtoestand is uitgeroepen op 18 maart en duurt minimaal 2 weken. Scholen zijn gesloten, restaurants mogen alleen take away leveren. Uitgaansgelegenheden zijn ook gesloten en winkels die geen essentiële producten verkopen of diensten verlenen zijn dicht. Essentiële voorzieningen als supermarkten en apotheken zijn open maar hanteren veelal kortere openingstijden en maximum aantal bezoekers. Men mag naar buiten om een huisdier uit te laten of om een ommetje te maken, maar maximaal 2 personen samen. Over het algemeen houdt iedereen afstand, blijft thuis en neemt de situatie zeer serieus. Er zijn beperkte vluchten van Nederland naar Portugal en andersom.