Altijd al heb ik geweten dat ik niet in Nederland thuis hoorde. Mijn toekomst zag ik ergens anders voor me. Een warm land. Maar waar dat precies zou zijn, daar had ik geen specifiek idee over. Het had eigenlijk overal kunnen zijn. Dat het Portugal is geworden… tsja, dat had gewoon zo moeten zijn. Geloof ik. Nu zie ik geen enkele reden waarom ik hier weg zou gaan. Ook al zal het in Spanje, Italië of op Ibiza net zo mooi en gezellig kunnen zijn. Ik ben hier op mijn plek.

Wat heeft emigreren naar Portugal mij gebracht?

1. Elke dag vakantie gevoel

Deze staat met stip op één. Voordat ik hier kwam wonen had ik verwacht dat de blauwe luchten en de mooie berglandschappen zouden gaan wennen (misschien zelfs vervelen?). Maar tot op heden ben ik er nog steeds niet aan gewend.

Ik vind het helemaal niet gewoon dat de lucht bijna elke dag blauw is, de temperatuur aangenaam, dat ik drie kwart van het jaar op slippers kan lopen, dat ik prachtige bergen zie als ik ’s ochtends mij staat uit rijd.

Oh boy wat ben ik een geluksvogel!

2. Simpel leven

De eerste twee jaar dat ik hier woonde nam ik elke keer als ik in Nederland was geweest een koffer vol mee naar Portugal. Het zijn er in totaal denk ik vier geweest. Dat dwong mij om eens kritisch te kijken naar al mijn bezittingen en wat ik nou echt nodig had. Maar eerlijk gezegd, als ik nu terug kijk, had ik mezelf een hoop gesjouw kunnen besparen. Ik ben in de loop der jaren meer en meer weg gaan gooien en geven.

Alleen het hoognodige

Mijn huis is nu zo klein dat er slechts het hoognodige in past.

Om je een idee te geven: ik heb niet eens een stofzuiger! Ik veeg de vloer binnen 5 minuten aan en klop de kleden buiten uit. Net zo makkelijk. Ik heb geen plek om een stofzuiger op te bergen. Het is weer een elektrische apparaat minder, een zorg minder, een lelijk lawaai ding minder.

Zo heb ik ook geen kledingkast, geen magnetron, geen televisie, geen droger, geen vriezer (op een klein vriesvakje in de koelkast na), geen waterkoker, geen blender, geen koffiezetapparaat. Mijn kleding heb ik beperkt tot de stukken die ik echt mooi vind. De kleding van de jongens ook. En dat is dus echt heel weinig. Zeg nou zelf, hoeveel paar schoenen en shirtjes heb je nodig?

Mindset

Maar simpel leven heeft natuurlijk niet alleen te maken met de spullen waarmee we ons omringen. Het is vooral een state of mind. En ook in dat opzicht heeft Portugal mij heel veel gebracht. Vooral rust. Rust omdat ik niet meer zo erg de druk voel om mee te moeten doen met van alles en nog wat. Ook rust omdat het hier nou eenmaal heel normaal is om gewoon morgen te doen wat vandaag niet lukt, om tijd te nemen voor koken en eten, om elke dag (!) koffie buiten de deur te drinken. Mij hoor je niet klagen!

3. Verbondenheid met familie en vrienden

Je zou misschien denken dat contact met vrienden en familie verwaterd wanneer je emigreert, maar ik ervaar juist het tegenovergestelde. Zeker met mijn ouders is het contact veel intensiever. We Skypen een paar keer per week en als we elkaar zien, dan zien we elkaar 24 uur per dag. Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus. Dat geldt ook voor het contact met mijn zusje. Andere familie, die zie ik minimaal twee keer per jaar, wanneer we in Nederland zijn. Dat is in mijn geval niet heel veel minder dan wanneer ik in Nederland zou wonen.

Qua vriendschappen zijn sommige contacten wel verwaterd maar dat is niet te wijten aan het feit dat ik in het buitenland woon. Vrienden komen en gaan, tenminste, dat is mijn ervaring. En bij sommigen, wanneer we elkaar na een jaar (of meer) weer zien, pakken we de draad gewoon weer op waar we gebleven zijn. Dit zou niet heel anders zijn wanneer ik nog in Nederland zou wonen.

Nieuwe vrienden

Naast dat ik dankzij mijn emigratie naar Portugal intensiever contact heb met mijn familie, zijn er  nieuwe vrienden bij gekomen. Portugese vrienden. Ik zou ze bijna mijn tweede familie willen noemen. Want als je ’de buitenlander’ bent dan worden vrienden nou eenmaal extra belangrijk. Een echte verrijking in mijn leven. Ook om te zien hoe zij, op hun Portugese manier, omgaan met de dingen des levens: kinderen, familie, vrije tijd, carrière, relaties etc.

Wat heeft emigreren naar Portugal me gekost?

En terwijl ik dit hele verhaal op papier zet, vraag ik me nu dus af wat emigreren naar Portugal me gekost heeft. Heeft het mij überhaupt iets gekost? Ik moet nu echt heel hard nadenken… wacht even ik zal er een foto van maken…

Ik weet het niet. Dus het antwoord is: niets. Mijn emigratie naar Portugal heeft mij niets gekost. Ik mis niets. Niemand. En dat is, geloof ik, het thuis gevoel in zijn puurste vorm. 

Ciao,

Stephanie

PS: Wil je samen met mij het authentieke Portugal ervaren? Ik neem je mee naar de leukste plekjes in Lissabon waar je zelf waarschijnlijk niet snel zal komen. Check even de tourinformatie of stuur mij een email of app’je.

stephanie@thuisinlissabon.nl – 00351 290 134 126

50 reacties op “Wat emigreren naar Portugal mij gebracht (en gekost) heeft

 • Annelies

  Fantastisch Stephanie hoe jij je pad volgt en de zon tegemoet ging. Daar hadden we paar jaar geleden het nog over. En nu hier een bloeiend leven in de warmte aan het leven. Chapeau! Trots op je.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Dankjewel Annelies!

   Beantwoorden
   • Jeeta

    Ahh wat spannend! Ik kan met mijn werk verhuizen naar Portugal. Dus dat ga ik zekers doen, en mijn voorkeur gaat uit naar Lissabon!
    Wat voor tips zou je mij kunnen geven, ik verhuis alleen… geen man, geen kids.. en geen familie in Lissabon?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Stephanie

     De belangrijkste tip die ik je kan meegeven is: leer de taal en zoek een manier om aansluiting te vinden bij de lokale bevolking. Door een hobby, een wandelclub, of bijvoorbeeld: neem een hond, krijg je ook veel aanspraak mee :). Het contact met de mensen hier maakt dat je je onderdeel voelt van de gemeenschap. Heel belangrijk om je thuis te voelen. Althans, dat vind ik. Verder zijn er, zeker in Lissabon en omgeving, tal van expat bijeenkomsten en groepen (op fb bijvoorbeeld). Maar dan zijn het dus buitenlanders onder elkaar en mis je de aansluiting met de Portugese cultuur. Succes en veel plezier!

     Beantwoorden
 • Tabitta

  Hoi hoi,
  Mijn naam is Anne en ik ben een alleenstaande moeder,ik heb net als jou altijd het gevoel gehad niet in Nederland thuis te horen!
  Maar in een warm land waar alles wat relaxter is en ik loop dus allang rond met het idee om te vertrekken met mijn kids.
  En nu heb ik gesolliciteerd als commercieelmedewerker in Lissabon,en ben aangenomen!
  Maar weet echt niet hoe ik alles aan moet pakken,met wat ik moet starten,wat ik allemaal moet doen heb jij misschien tips en ideeen hoe ik alles het beste aan kan pakken?
  Ik hoor het graag van je!
  Groetjes Anne

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Anne,

   als je wilt bellen we eens een keertje. Dat is makkelijker. Stuur je mij even een appje? 00351 920 134 126

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
   • Moreira Monteiro

    Ola Stephanie. Ben binnenkort gepensioneerd en wil terug naar Portugal . hoe regel je de zorgkosten voor de gezondheidszorg? was i aan te raden ?
    vriendelijke bedank

    Beantwoorden
    • Stephanie

     Hallo,

     oeh, dit is natuurlijk compleet afhankelijk van je persoonlijke situatie (die ik niet ken). Voor gepensioneerde gelden er wellicht ook weer andere regels dan voor mij als werkende. Hierover zou je dus het beste even contact op kunnen nemen met een verzekeringsmaatschappij. Ook kan je je vraag delen in de daarvoor bestemde groepen op Facebook van Nederlanders in Portugal.

     Veel succes!

     Beantwoorden
     • peter en heike

      Waar vind ik deze groepen op facebook van Nederlanders die mij verder kunnen helpen met de verhuizing naar Portugal in 2021?

     • Stephanie

      Even op FB intypen in de zoekbalk: Nederlanders in Portugal, Nederlandstaligen in Portugal en aanverwante zoektermen. Ook de NCA Nederlandstalige Club Algarve is actief op FB. Veel plezier en succes!

 • Marion

  Hallo Stephanie,
  Wat een enthousiaste website heb jij over Lissabon! En erg leuk om over jouw leven te lezen in deze prachtige stad.
  Wij zijn ons aan het oriënteren op een 2 weekse vakantie in Lissabon. Al vanaf 26 augustus, dus over 1 week!
  We hebben nog niks geboekt maar denken aan bv een appartement ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf het uitgaanscentrum (Baixa?).
  Het lijkt ons een prachtige en bijzondere stad, mede door jouw enthousiaste beschrijvingen!
  Onze vraag aan jou: Welke wijk zou jij ons aanbevelen (ong. 10-15 min. van live-muziek e.d.) als wij in een appartement in een rustige omgeving willen verblijven?
  Wij hebben iets gezien in de wijk Graça…maar dat ik wrssch. meer dan 30 min. lopen….?
  Hartelijke groet, Marion

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Marion,

   bedankt voor je bericht. Ik heb je een mail gestuurd.

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Manu Claessens

  goede middag Ik kom samen met mijn vriendin enkele dagen naar Lissabon en dit van 16/02/2019 tot 19/02/2019 het is voor ons de eerste maal in Lissabon. wij zouden U graag als persoonlijke gids hebben voor de stad te verkennen, het is niet de bedoeling van alles op een hels tempo te doen maar wel genieten van die enkele dagen verlof voor de charmes van de stad te ontdekken. vriendelijke groeten Manu Claessens

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Manu, bedankt voor je bericht. Ik stuur je even een emailtje om je vragen te beantwoorden. 🙂

   Beantwoorden
 • nidia

  Hoi Stephanie,

  Wat geweldig om je verhaal zo te lezen!
  Mijn man en ik hebben al een aantal jaar het gevoel dat we hier niet ons thuisvoelen.
  We zijn ook heel erg onhappy met ons leven hier terwijl we het redelijk goed hebben.
  We zijn ook al een aantal jaren mee bezig met dat we naar Portugal willen verhuizen maar weten gewoon niet waar we moeten beginnen.
  Mijn man is Nederlands en ik ben Portugees (ben op mijn 9de naar Nederland gekomen) mijn kinderen hebben dubbele nationaliteit.
  Nu hadden we begin dit jaar bedacht dat we in Augustus over zouden gaan maar we weten niet hoe een huurhuis te vinden.
  Heb jij mischien wat tips?
  En wat moet ik nu echt geregeld hebben?
  Heb het gevoel dat ik van alles vergeet!!

  groetjes
  Nidia

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Nidia,

   ik begrijp je vragen en een emigratie is als een grote puzzel. Stukje bij beetje moet het in elkaar gaan passen en op bepaalde momenten dien je ‘grote’ keuzes te maken zoals het opzeggen van je woning in NL, het aangaan van een huurcontract in PT, het veranderen van werk etc. Een huurhuis vinden gaat hier vaak online via sites als olx.pt, imovirtual.pt of sites van makelaars kantoren zoals ERA. Het probleem in het algemeen is dat er veel vraag is en weinig aanbod. Maar dat is ook wel weer afhankelijk van waar je wilt wonen. Dat zou ik dus eerst uitzoeken.
   verder is het denk ik belangrijk te bepalen of jullie direct rigoreus de stap willen zetten of bijvoorbeeld eerst een jaartje willen proberen. Veel is ook afhankelijk van inkomen, dus dat dient ook eerst goed uitgezocht te worden. Ga je leven van spaargeld? Moet je hier aan de bak? Zijn er manieren om inkomsten vanuit NL aan te houden? Omdat ik jullie specifieke persoonlijke situatie niet ken, is het dus lastig om concrete praktische tips te geven.
   Wat je zowiezo ook kunt doen is contact leggen met Nederlanders in Portugal via de verschillende FB groepen. Daar krijg je altijd veel antwoorden op je vragen vanuit verschillende ervarings-perspectieven en delen van het land.

   Veel succes en plezier bij jullie zoektocht!

   Warme groet,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Ralf en Lisset

  Hoi Stephanie
  Mijn naam is Ralf
  Ik heb daarnet jou publicatie gelezen en vind deze heel informatief en leuk positief om te lezen.
  Ik wil aanstaande Januari naar Portugal immigreren om mijn leven aangenamer en rustig te genieten
  Ik heb een vast inkomen van plus minus 1200 euro pm
  Dit is voor de rest van mijn leven en wilde jou dan ook als eerst vragen of ik hiermee fijn kan leven
  Ik ben een boek aan het schrijven en wil dan ook een dorpje of klein stadje zoeken om te wonen
  Rust en natuur zijn belangrijk voor mij en helpt mij ook met het schrijven van mijn boek
  Ik ben al eerder geïmmigreerd en heb bv mijn huidige partner in Venezuela gevonden en zij woont nu samen met mij in Nederland
  Nadat zij hier klaar is met haar studie zal zij ook naar Portugal komen
  Nou ik hoop iets van jou te horen misschien heb jij nog wel een aantal goede tips en adviezen voor mij
  Mvg Ralf

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Ralf,
   Bedankt voor je bericht! Mooie plannen heb je. Emigreren is als een grote puzzel. Begin met een klein ‘makkelijk’ stukje, zoals bijvoorbeeld onderzoeken waar je precies zou willen wonen. De rest komt dan gaandeweg wel.
   Veel succes!
   Stephanie

   Beantwoorden
 • helena blom

  Hallo Stephanie,,leuk je verhaal te lezen,fijn dat je daar gelukkig bent.
  Zelf heb ik mijn leven lang ook het gevoel gehaden zei dat ook altijd tegen mij collegas,,ik ben in het verkeerde land geboren,,haha,,
  Na 3 x op vakantie te zijn geweest in Ecuador,ben ik er gaan wonen,nu 4,5 jr geleden,,ik moest officeel nog 7 jr werken,maar kon eerder stoppen,,geniet nog elke dag.
  Je verhaal dat je eigenlijk weinig nodig hebt in het leven om gelukkig te zijn begrijp ik heel goed,en dat is ook zo
  Wens je nog een fijn en gelukkig leven!!,,,,Groetjes vanuit Ecuador!!!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Bedankt Helena! Mooi te horen dat ook jij nog steeds elke dag geniet van je nieuwe thuisland. Ook alle goeds voor jou in Ecuador. Hartelijke groet, Stephanie

   Beantwoorden
 • Justhin Waëlauruw

  Hi je hebt jou droom waar kunnen maken,helaas kan ik maar van dromen,ik ben vaker in portugal geweest en het voel als thuis komen,ik verschrikkelijk om altijd weer naar Nederland te gaan ,maar helaas voor mijn werk,ik zelf niet weten waar ik moet beginnen en zoek iemand om hierbij te helpen gr Perry uit Nederland Gelderland

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Perry,
   het kan moeilijk lijken maar waar een wil is, is een weg. Vraag je vooral ook af waarom het je juist in Portugal zo bevalt en of je iets van de Portugese cultuur of mentaliteit kunt integreren in je eigen leven in Nederland. Het is makkelijker te emigreren en keuzes te maken wanneer je toch gelukkig kunt zijn met wat er nu al wel is. Zo kan het alleen maar beter worden.
   Succes,
   Stephanie

   Beantwoorden
   • Justhin Waëlauruw

    Hallo Stephanie,
    Bedankt voor jou mail.
    Helaas moet hier werken tot mijn 67 ste. Ik ben inmiddels 60 en gezond en hebt de keuze gemaakt naar Portugal te gaan wonen, samen met mijn vrouw. Zij is van Braziliaans afkomst en ik Moluks. De reden dat ik me in Portugal thuis voel is sfeer en het gevoel van thuis konen. Het komt ook doordat mijn voorvaderen Portugees zijn en ik ben ook de enige van de familie die zich meer Portugees voelt dat Moluks. Wij bezig, althans mijn vrouw is bezig, met werk te zoeken en sollicitaties, het zal voor mij op en neer moeten reizen via Eindhoven naar het land waar ik me thuis voel, maar ik heb tips nodig over het verblijf en papieren verzekeringen enzovoort hebt je wat tips waar ik moet beginnen, zodat ik een begin start kan maken voor ons nieuwe verblijf?
    Alvast bedankt Step

    Beantwoorden
    • Stephanie

     Beste Justhin,

     ja er komt heel wat bij kijken he. Het is een grote puzzel, die stapje voor stapje en met veel geduld en een beetje gelukt gelegd moet worden. Een baan vinden lijkt me cruciaal ja. Wat betreft het regelwerk, misschien kan je eens kijken op deze website: https://online.ncaportugal.com/
     Dat is van een vereniging van Nederlanders in Portugal, je vind er veel informatie. Omdat jullie (bijna) pensioen leeftijd hebben, zijn er weer andere zaken waar je over na moet denken en over dient te beslissen. Ik zou zeggen: laat je goed informeren bij degenen die er (uit eigen ervaring of vanuit hun vakgebied) verstand van hebben.

     Hopelijk heb je hier iets aan. Veel succes!

     Stephanie

     Beantwoorden
 • Sandy

  Hey Stephanie, we zijn gisteren in Lissabon aankomen, ons plan is om in de nabije toekomst België te verlaten en in Portugal te komen wonen, we zijn ook op huizenjacht. Zouden we jou even mogen bellen om wat praktische tips uit te wisselen!?
  Hopelijk tot snel!

  Beantwoorden
 • Paul Posthumus

  Hoi Stephanie,

  Je verhaal ziet er precies zo uit als wat ik met vrouw verwachten en zoeken, we willen graag ergens in de Algarve wonen met het gezin en we hebben de mogelijkheden om te gaan, aangezien ik mijn werk kan aanhouden. Het enige wat ons nu tegenhoudt is de juiste school vinden voor de kids (7,9,12) zelfs zij willen graag in Portugal wonen, ik kan alleen geen geschikte opleiding voor ze vinden.
  De internationale scholen die ik heb gevonden kosten tussen de €5000,- en €10.000,- per jaar per kind. Heb jij hier ervaring mee of ken jij mensen die met jonge kinderen naar Portugal zijn gegaan?
  Ik las bij eerdere reacties dat er fb groepen zijn voor dergelijke vragen, maar mijn vrouw en ik doen daar niks mee.
  Ik hoop dat je een goede tip voor ons hebt.

  Groeten Natalie en Paul

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Natalie en Paul,

   internationale scholen en prive scholen zijn inderdaad vrij duur. Mijn kinderen gaan gewoon naar publieke scholen. Die zijn gratis, mits je hier officieel woont en belasting betaald. Je zou in jullie geval dan extra bijles Portugees kunnen nemen (voor de kids). De kwaliteit van de scholen hangt erg van de regio af. Een kwestie van langsgaan en contact zoeken met (internationale) ouders in de buurt lijkt me het handigste. De fb groepen zijn wat dat betreft erg handig om contacten te leggen.

   Heel veel succes en plezier op jullie zoektocht!

   Hartelijke groet,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • René Veenstra

  Hoi Stephanie,

  Werkelijk een prachtige website heb je gemaakt er staat genoeg om mij even een tijdje mee bezig te houden: HEERLIJK. Ik zeg altijd;’ Heb je een droom maak er dan je doel van ‘! Ik heb in de jaren 80 en 90 in de scheepvaart gezeten en o.a. ook in Lissabon geweest.

  Mooie stad en vooral de ‘ Toren van Belem ‘ vind ik zo mooi. Eigenlijk wens ik naar Montevideo, Uruguay te gaan maar omdat mijn lieve oude moedertje hier in Nederland zit wens ik, mocht het nodig zijn, in no-time naar Wormer te sjesen snap je?!In 2016 is mij beste Pa overleden en toen heb ik echt super veel met moeder opgetrokken temeer omdat mijn “zus” (tja, nu jammerlijk genoeg tussen aanhalingstekens) ons moe in de steek heeft gelaten en waarom????Niemand die dàt snapt. Mijn broer heeft het nog gevraagd: géén antwoord want die heeft ze denken we niet. Maar goed, zij is een gepasseerd station.

  Het begint mij hier in Nederland zoo immens tegen te staan, ik heb mij er nooit thuis gevoeld daarom ging ik ook op de vaart; de wereld zien. Nu wens ik, als tussen-fase naar Portugal te gaan en heb een vaststaand inkomen van 1200 euro–> waarvan ik denk prima te kunnen leven ook al als ik lees dat het gemiddelde maandloon in Portugal rond de 600 á 800 ligt. Mijn droom en dus mijn doel is om er te varen met een motorsailer (kruising tussen een zeilboot en een motorkruiser bijv. een TAMAR 24) en dan bijv met toeristen varen langs de kust en wellicht het binnenland in over rivieren, kanalen en meren en allerlei andere watersporten doen in dat pracht klimaat.

  Woonruimte probleem heb ik dan natuurlijk niet want ja, toen ik begin 2000 t/m 2004 dak -en thuisloos was en vlug een bootje kocht(tja het Leger des Heils is ronduit een drama met veel drugsgebruikers en alcoholisten) had ik er een bordje opgezet met de tekst;’ wel dakloos, niet dekloos ‘! hahahaha leuk hè?Men spreekt nu tijdens de Corona-tijd over ‘solidariteit ‘, ‘ saamhorigheid’ en nog meer van dat soort prachtige woorden maar geloof mij het zijn holle frasen als men er niet naar leeft!’samen sta je sterk’ is ook zo mooi maar ja, ik merk er in Nederland helemaal niets van.

  Tja Stephanie, ik voel mijn in Nederland een beetje als een Kat in een honden–wereld….Een hoop geblaf en weinig wol. Koud weer Te duur en het wordt steeds duurder. Vroeger werd de melk of de kaas ofzo een stuiver duurder of 2 cent nu is het meteen 60 cent en tabak werd laatst in 1 keer 1 euro 50 duurder, krankzinnig. Elk jaar huurverhoging; ik woon in een oud gehorig beschimmeld hokkie uit 1954 maar wel BAAAAM 16 euro 50 p/m huur verhoging dat is 198 per jaar…terwijl de huur al bijna 600 was:de helft van wat ik heb EN DAN NOG:Gas, water en Electra, zorgverzekering plus plus plus en en en het stapelen gaat maar door mijn portomonnee is bijna leeg en mijn geldbuideltje is nagenoeg geslonken, “dankuwel” “meneer” Rotte uhhh Rutte hahahaha..Bovendien wordt Nederland helemaal volgebouwd en de luchtvervuiling hier aan de Zaan met al die fabrieken behhh…criminaliteit ja zelfs wordt de horeca meer en meer bestookt met handgranaten….echt een gekkenhu is geworden Het verkeer hier lijkt wel een achtbaande Politie jaagt meer en meer..een paar boetes en je kunt meteen naar de schuldsanering.en de kerken lopen leeg….Stephanie, ik zou maar nooit meer terug komen….. EN VOOR MIJ TIJD OM DE TROSSEN LOS TE GOOIEN EN HET ANKER OP TE HALEN HET IS BIJNA TWAALF UUR hahahaha bestemming Lissabon.

  Beste Stephanie, ik vind jouw website echt een cadeautje en ga er eens even goed voor zitten.

  Ik wens jou heel veel geluk en wie weet ontmoeten wij elkaar nog eens….ik heb op de vaart geleerd: de wereld is klein en rond. Ik ga zeker niet vliegen en kom waarschijnlijk gewoon met de trein.

  Vriendelijke groeten van René

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hartelijk dank René, dat is een heel verhaal en blij te horen dat de website je inspireert. De Toren van Belem is inderdaad erg mooi! Hét vertrek punt van alle overzeese ontdekking expedities. Alle goeds gewenst! Hartelijke groet, Stephanie

   Beantwoorden
 • Rene Veenstra

  Beste Stephanie, je hebt een prachtig website. Vr gr. Rene

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Rene,

   hartelijke bedankt voor je compliment. Blij te horen dat mijn/onze verhalen je aanspreken 🙂

   Beantwoorden
 • Mariëtta & Robert

  Beste Stephanie,
  Allereerst…….wat een geweldige website is dit en zo eerlijk en gewoontjes. Kippenvel kreeg ik er van!
  Maar mijn vraag heeft zeker een verhaal. En ik zal het zeker hier niet plaatsen maar als ik je mag e-mailen……graag!
  Met vriendelijke groetjes,
  Mariëtta & Robert

  Beantwoorden
 • Diana

  Hoi, mijn zoon van 20jr en ik 60jr zijn beide afgekeurd. Wat zijn onze kansen in Portugal met samen een inkomen van 2000 euro. Ben ’t zo zat in Nederland.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Diana, met €2000 per maand kom je een heel eind! Dat is ongeveer drie keer zo veel dan het minimum loon hier en ruim het dubbele van wat de gemiddelde Portugees verdient.

   Beantwoorden
 • Nico en Marja

  Hallo Stephanie,
  Wij komen al 10 jaar op VAKANTIE in Portugal.
  VAKANTIE ? Het eerste jaar 1 maand, het 2de jaar 2 maanden en zo oplopend naar de laatste jaren 8 maanden. Dit jaar zelfs 9, omdat we door de Corona moeilijk met de auto naar Nederland konden. Nu is het echt weer tijd om terug te gaan, maar in mijn hart wil ik niet naar Nederland. Ik zat een paar dagen geleden ‘s avonds op een terrasje met tranen in mijn ogen, omdat ik naar huis moest. We hebben toen in gedachten de knoop direct doorgehakt en hebben besloten om te verhuizen naar Portugal.

  Een appartement hoeven we niet te zoeken, want ik heb zeer goede Portugese vrienden en via hen kunnen we een appartement huren.
  Ik heb echter wel vragen over de vaste lasten, die in Portugal betaald moeten worden.
  Want in Nederland moet je Gemeente belasting betalen, waterschapsbelasting enz.
  Kan jij me hierover het een en ander vertellen?

  Alvast hartelijk bedankt voor de moeite.
  Groetjes, Nico en Marja

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Nice en Marja,

   bedankt voor je bericht. Wat een mooie plannen. Ik denk dat je deze vragen beter even kunt stellen in de FB groepen van Nederlanders in Portugal. Ik geloof dat het per gemeente kan verschillen, en ik heb hier niet zo veel ervaring mee.

   Succes en groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • marian

  Bo tarde Stephanie,

  Ik ben volgend jaar officieel met pensioen en krijg ook AOW
  Ik ben jaren geleden via mijn toemalige vriend in Lissabon gekomen, voor bezoek aan familie en vrienden, mijn hart is daar gekomen en gebleven!
  Ik ben voornemens om mij daar permanent te vestigen in Lissabon Centrum ik kom 2x per jaar in het zelfde Hotel, in de buurt van Praca Commercial dus daar wil ik graag wonen, vlakbij station Rossio het is wel moeilijk allemaal om alles te regelen maar ik heb ruim 1 jaar de tijd.

  ik win veel informatie en vind jou site daarom geweldig!

  Ik hoop dat als ik nog vragen heb, jou een appje of een mailtje mag sturen.

  Groetjes Marian van ’t Hart

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hallo Maria,
   jahoor, mailen of appen kan altijd. Het is inderdaad altijd een hele puzzel. Maar de tijd nemen, geduld hebben en een beetje geluk erbij is belangrijk. Succes met je zoektocht! De wijk waar je het over hebt wonen overigens weinig Portugezen. Het is daar vooral commercie, hotels, bnb’s, winkels en kantoren. Denk daar wel over na, ook voor de toekomst, of dat een fijne plek is om te wonen. Misschien kan je ook andere wijken van de stad gaan verkennen? Wat meer de woonwijken?
   Succes!
   Hartelijke groet,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Rita ventura

  Ola Stephanie’ als ik uw bericht lees word ik er vrolijk van ‘ ik heb daar namelijk familie. Hier in Nederland heb ik geen familie behalve mijn ouders en mijn zus maar voor de rest vergeet t maar. Elke zomervakantie ga ik naar Portugal met de auto hartstikke leuk. Mijn ouders zijn hier naar Nederland gekomen omdat er in portugal het salaris te weinig was vandaar dat ze naar Nederland zijn verhuisd. Nu wil ik graag naar portugal verhuizen maar ik moet nog 2 jaartje wachten vanwege mijn studie. En dan hoop ik dat ik met mijn ouders en mijn zus naar portugal kunnen gaan wonen. Want ik krijg steeds minder zin om in nl te wonen ik vind t maar niks hier. Het enigste wat ik ga missen is mijn huis en mijn vrienden voor de rest niks. Dit jaar 2 dagen terug had ik en mijn moeder nog in portugal met een paar kennissen van ons gepraat over in portugal wonen en qua werk hoe dat zat. Ik weet er nu wat meer over daarom moet ik nog 2 jaartjes werken aan mijn studie zodat ik naar portugal kan gaan verhuizen.

  Vriendelijke groeten van Rita Ventura Pires

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Rita, wat leuk dat je vrolijk wordt van mijn bericht en een reactie hebt achtergelaten. Dankjewel daarvoor! Je hart volgen is altijd een goed idee. Tegelijkertijd nemen we altijd onze eigen rugzak mee met patronen, gedachtes en gewoontes, die niet opeens anders zijn in een ander land. Ik wens je heel veel succes en plezier op de nieuwe weg die je misschien wel binnenkort in gaat slaan in Portugal. De taal spreek je in elk geval al waarschijnlijk, dat is altijd een voordeel :).

   Beantwoorden
 • Roma Jusia

  Hoi Stephanie ,
  Wat een inspirerend verhaal!!!
  Ik ben nu ook aan het oriënteren om te emigreren naar Portugal.
  Graag zou ik daar meer over willen weten en met je willen babbelen
  Ik hoop snel iets van je te horen.
  Groetjes
  Roma
  Tel nr 0637776876

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Roma, bedankt voor je reactie. Wat leuk om te horen dat je geinspireerd bent en ook overweegt naar Portugal te verhuizen. Ik krijg de laatste tijd veel berichten zoals die van jou dus ik kan niet met iedereen apart babbelen. Ik ben een manier aan het bedenken om toch dit soort vragen te kunnen beantwoorden. Houd dus de fb pagina van Thuis in Lissabon in de gaten en blijf mij volgen :). Warme groet! Stephanie

   Beantwoorden
 • francoise devos

  hallo,
  Dank u voor de gedeelde ervaringen .
  Ik ben bijna op pensioen en overweeg in portugal iets te kopen .
  Kan je me iets vertellen over de integratie daar ,vrijwilligerswerk ,contacten
  Kennen de mensen daar ook engels of frans.
  Dank u voor de tip!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hallo Francoise,

   Bedankt voor je bericht. Leuk! Ik ben een manier aan het bedenken om dit soort vragen (daar krijg ik er heel veel van binnen) te kunnen beantwoorden voor iedereen. Het vergt namelijk nogal wat achtergrond informatie en uitleg. En dat is lastig in een berichtje te typen. Houd dus Thuis in Lissabon in de gaten, via Facebook. Er zal zeker meer gaan komen voor mensen zoals jij die met dit soort vragen zitten.

   Zonnige groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Liza

  Hi Stephanie,

  Super om jouw website te lezen en de stappen die jij al gemaakt hebt.
  Afgelopen juni ben ik voor het eerst op surfvakantie geweest in Aljezur, aan de kust in de Algarve. Het stal mijn hart en binnenkort in oktober ga ik weer terug voor twee weken. Sinds ik terug ben ervaar ik heimwee en ben daarom op verkenning om daar te willen wonen. Ik heb al contact met het surfhuis waar ik zat, daar kan ik in ieder geval volgend jaar drie maanden werken/leven/wonen om te voelen en te ervaren of de leefstijl daar mij echt bevalt.

  Mijn vraag aan jou is, hoe kom ik aan een huurhuis? Op internet kan ik hier weinig over vinden. Wordt er in Portugal gewerkt met een woningvereniging/corporatie dienst zoals in Nederland of is het veelal particulier en hoe kom ik dan in contact met de verhuurders of überhaupt te weten welke huizen te huur zijn.

  Groetjes Liza

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Liza,

   wat fijn dat je zo’n positieve ervaring hebt gehad in Portugal! Huurhuizen vind je hier ‘gewoon’ online op sites zoals era.pt, remax.pt, olx.pt, imovirtual.pt, casa.sapo.pt, comprarcasa.pt. Daarna is het een kwestie van contact opnemen met de verhuurder voor bezichtiging en vanuit daar huurcontract opstellen en tekenen als het voor beiden een ‘ja’ is. Ik zou zeker je locale contacten die je hebt (eventueel van de surfschool?) gebruiken om te helpen met e.e.a. Je netwerk zal meest belangrijk zijn om je uiteindelijk thuis te voelen en steeds meer te gaan integreren. Er zijn hier geen woningcorportaties voor zover ik weet. Ook een goede tactiek is gewoon de wijk in rijden en in café’s / aan buurtbewoners vragen of er ergens iets te huur staat.

   Succes en heel veel plezier op je zoektocht! Ik was deze zomer ook een paar dagen in Aljezur, mooie stranden 😀

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Erik Veders

  Hallo Stephanie,
  Is er een soort checklist waarop je kunt zien wat je allemaal nodig hebt cq moet doen om je in Portugal te vestigen cq emigreren.
  Ik ben 56,5 jaar en wil op mijn 60e emigreren naar Portugal. Eerst even goede cursus Portugees leren……
  Grt
  Erik

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hallo Erik,
   bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je emigratie plannen hebt. Een checklist lijkt me zeker handig, sowieso om voor jezelf te maken. Ik ben zelf nooit ergens een standaard checklist ofzo tegen gekomen maar DOEN zou ik zeggen :D.
   Veel succes en plezier in dit proces!
   Stephanie

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *