Altijd al heb ik geweten dat ik niet in Nederland thuis hoorde. Mijn toekomst zag ik ergens anders voor me. Een warm land. Maar waar dat precies zou zijn, daar had ik geen specifiek idee over. Het had eigenlijk overal kunnen zijn. Dat het Portugal is geworden… tsja, dat had gewoon zo moeten zijn. Geloof ik. Nu zie ik geen enkele reden waarom ik hier weg zou gaan. Ook al zal het in Spanje, Italië of op Ibiza net zo mooi en gezellig kunnen zijn. Ik ben hier op mijn plek.

Wat heeft emigreren naar Portugal mij gebracht?

1. Elke dag vakantie gevoel

Deze staat met stip op één. Voordat ik hier kwam wonen had ik verwacht dat de blauwe luchten en de mooie berglandschappen zouden gaan wennen (misschien zelfs vervelen?). Maar tot op heden ben ik er nog steeds niet aan gewend.

Ik vind het helemaal niet gewoon dat de lucht bijna elke dag blauw is, de temperatuur aangenaam, dat ik drie kwart van het jaar op slippers kan lopen, dat ik prachtige bergen zie als ik ’s ochtends mij staat uit rijd.

Oh boy wat ben ik een geluksvogel!

2. Simpel leven

De eerste twee jaar dat ik hier woonde nam ik elke keer als ik in Nederland was geweest een koffer vol mee naar Portugal. Het zijn er in totaal denk ik vier geweest. Dat dwong mij om eens kritisch te kijken naar al mijn bezittingen en wat ik nou echt nodig had. Maar eerlijk gezegd, als ik nu terug kijk, had ik mezelf een hoop gesjouw kunnen besparen. Ik ben in de loop der jaren meer en meer weg gaan gooien en geven.

Alleen het hoognodige

Mijn huis is nu zo klein dat er slechts het hoognodige in past.

Om je een idee te geven: ik heb niet eens een stofzuiger! Ik veeg de vloer binnen 5 minuten aan en klop de kleden buiten uit. Net zo makkelijk. Ik heb geen plek om een stofzuiger op te bergen. Het is weer een elektrische apparaat minder, een zorg minder, een lelijk lawaai ding minder.

Zo heb ik ook geen kledingkast, geen magnetron, geen televisie, geen droger, geen vriezer (op een klein vriesvakje in de koelkast na), geen waterkoker, geen blender, geen koffiezetapparaat. Mijn kleding heb ik beperkt tot de stukken die ik echt mooi vind. De kleding van de jongens ook. En dat is dus echt heel weinig. Zeg nou zelf, hoeveel paar schoenen en shirtjes heb je nodig?

Mindset

Maar simpel leven heeft natuurlijk niet alleen te maken met de spullen waarmee we ons omringen. Het is vooral een state of mind. En ook in dat opzicht heeft Portugal mij heel veel gebracht. Vooral rust. Rust omdat ik niet meer zo erg de druk voel om mee te moeten doen met van alles en nog wat. Ook rust omdat het hier nou eenmaal heel normaal is om gewoon morgen te doen wat vandaag niet lukt, om tijd te nemen voor koken en eten, om elke dag (!) koffie buiten de deur te drinken. Mij hoor je niet klagen!

3. Verbondenheid met familie en vrienden

Je zou misschien denken dat contact met vrienden en familie verwaterd wanneer je emigreert, maar ik ervaar juist het tegenovergestelde. Zeker met mijn ouders is het contact veel intensiever. We Skypen een paar keer per week en als we elkaar zien, dan zien we elkaar 24 uur per dag. Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus. Dat geldt ook voor het contact met mijn zusje. Andere familie, die zie ik minimaal twee keer per jaar, wanneer we in Nederland zijn. Dat is in mijn geval niet heel veel minder dan wanneer ik in Nederland zou wonen.

Qua vriendschappen zijn sommige contacten wel verwaterd maar dat is niet te wijten aan het feit dat ik in het buitenland woon. Vrienden komen en gaan, tenminste, dat is mijn ervaring. En bij sommigen, wanneer we elkaar na een jaar (of meer) weer zien, pakken we de draad gewoon weer op waar we gebleven zijn. Dit zou niet heel anders zijn wanneer ik nog in Nederland zou wonen.

Nieuwe vrienden

Naast dat ik dankzij mijn emigratie naar Portugal intensiever contact heb met mijn familie, zijn er  nieuwe vrienden bij gekomen. Portugese vrienden. Ik zou ze bijna mijn tweede familie willen noemen. Want als je ’de buitenlander’ bent dan worden vrienden nou eenmaal extra belangrijk. Een echte verrijking in mijn leven. Ook om te zien hoe zij, op hun Portugese manier, omgaan met de dingen des levens: kinderen, familie, vrije tijd, carrière, relaties etc.

Wat heeft emigreren naar Portugal me gekost?

En terwijl ik dit hele verhaal op papier zet, vraag ik me nu dus af wat emigreren naar Portugal me gekost heeft. Heeft het mij überhaupt iets gekost? Ik moet nu echt heel hard nadenken… wacht even ik zal er een foto van maken…

Ik weet het niet. Dus het antwoord is: niets. Mijn emigratie naar Portugal heeft mij niets gekost. Ik mis niets. Niemand. En dat is, geloof ik, het thuis gevoel in zijn puurste vorm. 

Ciao,

Stephanie

PS: Wil je samen met mij het authentieke Portugal ervaren? Ik neem je mee naar de leukste plekjes in Lissabon waar je zelf waarschijnlijk niet snel zal komen. Check even de tourinformatie of stuur mij een email of app’je.

stephanie@thuisinlissabon.nl – 00351 290 134 126

18 thoughts to “Wat emigreren naar Portugal mij gebracht (en gekost) heeft

 • Annelies

  Fantastisch Stephanie hoe jij je pad volgt en de zon tegemoet ging. Daar hadden we paar jaar geleden het nog over. En nu hier een bloeiend leven in de warmte aan het leven. Chapeau! Trots op je.

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Dankjewel Annelies!

   Beantwoorden
 • Tabitta

  Hoi hoi,
  Mijn naam is Anne en ik ben een alleenstaande moeder,ik heb net als jou altijd het gevoel gehad niet in Nederland thuis te horen!
  Maar in een warm land waar alles wat relaxter is en ik loop dus allang rond met het idee om te vertrekken met mijn kids.
  En nu heb ik gesolliciteerd als commercieelmedewerker in Lissabon,en ben aangenomen!
  Maar weet echt niet hoe ik alles aan moet pakken,met wat ik moet starten,wat ik allemaal moet doen heb jij misschien tips en ideeen hoe ik alles het beste aan kan pakken?
  Ik hoor het graag van je!
  Groetjes Anne

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Anne,

   als je wilt bellen we eens een keertje. Dat is makkelijker. Stuur je mij even een appje? 00351 920 134 126

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
   • Moreira Monteiro

    Ola Stephanie. Ben binnenkort gepensioneerd en wil terug naar Portugal . hoe regel je de zorgkosten voor de gezondheidszorg? was i aan te raden ?
    vriendelijke bedank

    Beantwoorden
    • Stephanie

     Hallo,

     oeh, dit is natuurlijk compleet afhankelijk van je persoonlijke situatie (die ik niet ken). Voor gepensioneerde gelden er wellicht ook weer andere regels dan voor mij als werkende. Hierover zou je dus het beste even contact op kunnen nemen met een verzekeringsmaatschappij. Ook kan je je vraag delen in de daarvoor bestemde groepen op Facebook van Nederlanders in Portugal.

     Veel succes!

     Beantwoorden
 • Marion

  Hallo Stephanie,
  Wat een enthousiaste website heb jij over Lissabon! En erg leuk om over jouw leven te lezen in deze prachtige stad.
  Wij zijn ons aan het oriënteren op een 2 weekse vakantie in Lissabon. Al vanaf 26 augustus, dus over 1 week!
  We hebben nog niks geboekt maar denken aan bv een appartement ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf het uitgaanscentrum (Baixa?).
  Het lijkt ons een prachtige en bijzondere stad, mede door jouw enthousiaste beschrijvingen!
  Onze vraag aan jou: Welke wijk zou jij ons aanbevelen (ong. 10-15 min. van live-muziek e.d.) als wij in een appartement in een rustige omgeving willen verblijven?
  Wij hebben iets gezien in de wijk Graça…maar dat ik wrssch. meer dan 30 min. lopen….?
  Hartelijke groet, Marion

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Marion,

   bedankt voor je bericht. Ik heb je een mail gestuurd.

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Manu Claessens

  goede middag Ik kom samen met mijn vriendin enkele dagen naar Lissabon en dit van 16/02/2019 tot 19/02/2019 het is voor ons de eerste maal in Lissabon. wij zouden U graag als persoonlijke gids hebben voor de stad te verkennen, het is niet de bedoeling van alles op een hels tempo te doen maar wel genieten van die enkele dagen verlof voor de charmes van de stad te ontdekken. vriendelijke groeten Manu Claessens

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Manu, bedankt voor je bericht. Ik stuur je even een emailtje om je vragen te beantwoorden. 🙂

   Beantwoorden
 • nidia

  Hoi Stephanie,

  Wat geweldig om je verhaal zo te lezen!
  Mijn man en ik hebben al een aantal jaar het gevoel dat we hier niet ons thuisvoelen.
  We zijn ook heel erg onhappy met ons leven hier terwijl we het redelijk goed hebben.
  We zijn ook al een aantal jaren mee bezig met dat we naar Portugal willen verhuizen maar weten gewoon niet waar we moeten beginnen.
  Mijn man is Nederlands en ik ben Portugees (ben op mijn 9de naar Nederland gekomen) mijn kinderen hebben dubbele nationaliteit.
  Nu hadden we begin dit jaar bedacht dat we in Augustus over zouden gaan maar we weten niet hoe een huurhuis te vinden.
  Heb jij mischien wat tips?
  En wat moet ik nu echt geregeld hebben?
  Heb het gevoel dat ik van alles vergeet!!

  groetjes
  Nidia

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Nidia,

   ik begrijp je vragen en een emigratie is als een grote puzzel. Stukje bij beetje moet het in elkaar gaan passen en op bepaalde momenten dien je ‘grote’ keuzes te maken zoals het opzeggen van je woning in NL, het aangaan van een huurcontract in PT, het veranderen van werk etc. Een huurhuis vinden gaat hier vaak online via sites als olx.pt, imovirtual.pt of sites van makelaars kantoren zoals ERA. Het probleem in het algemeen is dat er veel vraag is en weinig aanbod. Maar dat is ook wel weer afhankelijk van waar je wilt wonen. Dat zou ik dus eerst uitzoeken.
   verder is het denk ik belangrijk te bepalen of jullie direct rigoreus de stap willen zetten of bijvoorbeeld eerst een jaartje willen proberen. Veel is ook afhankelijk van inkomen, dus dat dient ook eerst goed uitgezocht te worden. Ga je leven van spaargeld? Moet je hier aan de bak? Zijn er manieren om inkomsten vanuit NL aan te houden? Omdat ik jullie specifieke persoonlijke situatie niet ken, is het dus lastig om concrete praktische tips te geven.
   Wat je zowiezo ook kunt doen is contact leggen met Nederlanders in Portugal via de verschillende FB groepen. Daar krijg je altijd veel antwoorden op je vragen vanuit verschillende ervarings-perspectieven en delen van het land.

   Veel succes en plezier bij jullie zoektocht!

   Warme groet,
   Stephanie

   Beantwoorden
 • Ralf en Lisset

  Hoi Stephanie
  Mijn naam is Ralf
  Ik heb daarnet jou publicatie gelezen en vind deze heel informatief en leuk positief om te lezen.
  Ik wil aanstaande Januari naar Portugal immigreren om mijn leven aangenamer en rustig te genieten
  Ik heb een vast inkomen van plus minus 1200 euro pm
  Dit is voor de rest van mijn leven en wilde jou dan ook als eerst vragen of ik hiermee fijn kan leven
  Ik ben een boek aan het schrijven en wil dan ook een dorpje of klein stadje zoeken om te wonen
  Rust en natuur zijn belangrijk voor mij en helpt mij ook met het schrijven van mijn boek
  Ik ben al eerder geïmmigreerd en heb bv mijn huidige partner in Venezuela gevonden en zij woont nu samen met mij in Nederland
  Nadat zij hier klaar is met haar studie zal zij ook naar Portugal komen
  Nou ik hoop iets van jou te horen misschien heb jij nog wel een aantal goede tips en adviezen voor mij
  Mvg Ralf

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Beste Ralf,
   Bedankt voor je bericht! Mooie plannen heb je. Emigreren is als een grote puzzel. Begin met een klein ‘makkelijk’ stukje, zoals bijvoorbeeld onderzoeken waar je precies zou willen wonen. De rest komt dan gaandeweg wel.
   Veel succes!
   Stephanie

   Beantwoorden
 • helena blom

  Hallo Stephanie,,leuk je verhaal te lezen,fijn dat je daar gelukkig bent.
  Zelf heb ik mijn leven lang ook het gevoel gehaden zei dat ook altijd tegen mij collegas,,ik ben in het verkeerde land geboren,,haha,,
  Na 3 x op vakantie te zijn geweest in Ecuador,ben ik er gaan wonen,nu 4,5 jr geleden,,ik moest officeel nog 7 jr werken,maar kon eerder stoppen,,geniet nog elke dag.
  Je verhaal dat je eigenlijk weinig nodig hebt in het leven om gelukkig te zijn begrijp ik heel goed,en dat is ook zo
  Wens je nog een fijn en gelukkig leven!!,,,,Groetjes vanuit Ecuador!!!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Bedankt Helena! Mooi te horen dat ook jij nog steeds elke dag geniet van je nieuwe thuisland. Ook alle goeds voor jou in Ecuador. Hartelijke groet, Stephanie

   Beantwoorden
 • Justhin Waëlauruw

  Hi je hebt jou droom waar kunnen maken,helaas kan ik maar van dromen,ik ben vaker in portugal geweest en het voel als thuis komen,ik verschrikkelijk om altijd weer naar Nederland te gaan ,maar helaas voor mijn werk,ik zelf niet weten waar ik moet beginnen en zoek iemand om hierbij te helpen gr Perry uit Nederland Gelderland

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Perry,
   het kan moeilijk lijken maar waar een wil is, is een weg. Vraag je vooral ook af waarom het je juist in Portugal zo bevalt en of je iets van de Portugese cultuur of mentaliteit kunt integreren in je eigen leven in Nederland. Het is makkelijker te emigreren en keuzes te maken wanneer je toch gelukkig kunt zijn met wat er nu al wel is. Zo kan het alleen maar beter worden.
   Succes,
   Stephanie

   Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *