+351 920 134 126 stephanie@thuisinlissabon.nl

foodtour lissabon

Bacalhauauaeaeaeech!!!

Mijn (Stephanie) eerste kennismaking met de meest gegeten vis van Portugal was in de supermarkt. Ik was hoog zwanger, liep nietsvermoedend langs de visafdeling en… ging zowat over mijn nek. Mijn versterkte reukvermogen en zwangerschapsmisselijkheid hielpen waarschijnlijk niet mee maar oh wat een sterke geur komt daar van af! Dat zal niemand durven ontkennen.

Toch zit de bacalhau in deze foodtour. En wij zullen je uitleggen waarom. Dat doen we wanneer we bij Ginja d’Alfama zijn waar de eigenaresse zelf elke dag pasteis de bacalhau bakt, heerlijke vis kroketjes van deze gezouten kabeljauw.  

Verder gaan we op de de Afrikaanse tour, de Portugese keuken is namelijk sterk beïnvloedt door het koloniale verleden. We gaan kersen likeur proeven uit een chocolade kopje. Op een plek waar je het waarschijnlijk niet zal verwachten. We laten de chouriço op onze tafel vlam vatten. Én je komt er achter of groene wijn daadwerkelijk groen van kleur is. 

Dat alles niet per se in deze volgorde, by the way.

De wijken waar we doorheen wandelen

De foodtour van Thuis in Lissabon start bij het Praça do Comércio, aan de voorkant van het standbeeld in het midden van het plein. Dit is een van de meest bekende en grootste pleinen van Lissabon, pal aan de rivier de Taag in de wijk Baixa. Na onze eerste tasting aldaar, vervolgen we onze weg richting de wijk Alfama waar we – soort van per ongeluk express – het gevoel zullen hebben verdwaald te zijn in een klein dorpje. Via een doolhof van steegjes, trapjes en binnenplaatsjes komen we uiteindelijk bij het hoger gelegen uitzichtpunt Portal do Sol. 

Daar steken we door naar de oude Moorse wijk Mouraria. Tot op de dag van vandaag is dit de meest multiculturele wijk van Lissabon. Het is tevens de bakermat van de fado. Als we geluk hebben, is de lokale straatmuzikant van de partij en speelt hij een riedeltje speciaal voor jou. 

We eindigen deze afwisselende tour bij een gezellig eettentje in de Mouraria (dat is op steenworp afstand van de meest centrale wijk Baixa) waar je desgewenst de avond kunt voortzetten. Er wordt vaak live muziek gemaakt waarbij de voetjes van de vloer gaan. 

Prijs foodtour Lissabon

€70 per persoon inclusief 9 tastings: pastel de nata, koffie, ginja, pastel de bacalhau, vinho verde, caldo verde, samosa, chouriço assada met brood, portje of rode wijn.

Overige informatie

Duur: 4 uur
Taal: Nederlands, Engels of Portugees
Starttijd: 16.00
Datum: in overleg
Gids: Joana (ENG/PT), Josephine (NL/ENG/PT) of Stephanie (NL/ENG/PT)
Groepsgrootte: minimum 2. Dit is een privé tour dus je loopt altijd alleen met de mensen waarvoor jij boekt.
Startpunt: Praça do Comércio, aan de voorkant bij het standbeeld.
Eindpunt: Mouraria, vlak bij de kerk van Sint Christoffel (São Cristóvão).
Tips: Neem een flesje water mee, draag comfortabele kleding en schoenen, kom met goede zin en een lekkere trek (lunch wel gewoon zoals je gewend bent in de middag!).
Intensiteit: Gemiddeld, we moeten wat trappetjes op maar bouwen ook genoeg rustmomenten in.

Zien wij je in Lissabon? Boek nu!

Mail naar contact@thuisinlissabon.nl of whatsapp naar 00351 920 134 126.

Je kunt je mail of appje richten tot Stephanie, die je bericht zo snel mogelijk zal beantwoorden.

.

.

.

Foto: Pieter van Lierop Fotografie