+351 920 134 126 stephanie@thuisinlissabon.nl

de stad ontsnappen

// escape the city tour //

Dompel je onder in de ongerepte Portugese cultuur, natuur en gastvrijheid.

Het was een warme dag in juni en er moesten sardientjes gegeten worden. Het seizoen was weer begonnen en beter dan vers uit de zee, zo op de barbecue kon je ze niet krijgen. Daarbij moest ik een rode huiswijn drinken, die koud geserveerd werd. Met uitzicht op zee was onze lunch compleet.

Wat een land. Wat een schoonheid in al zijn eenvoud. Want nee, opsmuk of gastvriendelijkheid die er zo dik bovenop ligt dat je liever hard gillend weg wilt rennen – waren er niet bij.

Gewoon goed eten en drinken. Gewoon de zee zien. Gewoon de markthal zien (en vooral ook ruiken!) waar de Portugezen die sardientjes kopen. Gewoon door de bergen zjoeven. Gewoon lekker kneuterig tegeltjes schilderen – of proberen te schilderen. Gewoon vanaf een klif de duizelingwekkende diepte in kijken. Gewoon Portugal.

‘Escape the city tour’ dagprogramma:
  • 9.00 jullie worden opgehaald bij jullie accommodatie (Lissabon en omgeving)
  • 9.45 koffie in Vila Nogueira de Azeitão bij de oude wasplaats, tegenover het familiepand van José Maria de Fonseca (je weet wel, van de bekende wijn). Tijdens deze pauze sluit ik, Stephanie, me bij jullie aan.
  • 10.30 een bezoek aan de traditionele tegelfabriek in Vila Fresca de Azeitão. Jullie krijgen een rondleiding én gaan zelf een tegeltje schilderen.
  • 12.00 bezoek aan de markthal in Setúbal
  • 13.00 waarna we naar het lunch restaurant gaan (in overleg), waar er een tafeltje met uitzicht op zee voor jullie staat te wachten.
  • 15.00 via een rit door het Arrábida gebergte, waarbij we zullen stoppen bij de mooiste uitzichtpunten, komen we bij onze laatste bezichtiging Cabo Espichel – een verlaten heiligdomcomplex op de kliffen bij Sesimbra.
  • 16.30 terug richting Lissabon

Onderweg kan er altijd nog even gestopt worden voor een ijsje en/of voor het inslaan van wat flessen wijn, kaas of vers fruit dat hier veel verkocht wordt in kleinschalige lokale winkeltjes of bij de wijnboeren zelf.

De tegelworkshop

Deze vind plaats bij Azulejo’s de São Simão, in het dorpje Vila Fresca de Azeitão. Tijdens een rondleiding door de werkplaats wordt je precies uitgelegd hoe tegeltjes gemaakt worden, vanaf de klei tot en met het bakken.

Na de rondleiding mag je zelf aan de slag om er eentje te beschilderen. Je kunt er voor kiezen om een bestaande tekening te kopieren. Maar je mag ook je creativiteit in de strijd gooien en uit de losse pols schilderen.

Een andere optie is om thuis al een patroon / tekening te maken. Deze kopieer je dan ter plekken op de tegel waarna je ‘m kunt schilderen. Mocht je dat leuk vinden, dan vertel ik je graag – per mail – hoe je dat thuis kunt voorbereiden.

Jullie tegeltjes worden later door mij per post naar je thuisadres verstuurd.

Praktische informatie ‘escape the city tour’

Duur van de tour: 9.00 – 17.30
Soort tour: privé
Vervoer: Dacia
Pick up: bij je accommodatie in (de omgeving) Lissabon of Setúbal
Drop off: in overleg, desgewenst terug bij je accommodatie
Gids: Nederlandstalige gids en local Stephanie
Kindvriendelijk: Ja, vanaf 8 jarige leeftijd perfect!
Intensiteit: Laag. Ideaal voor snikhete zomer dagen.
Covid19 maatregelen: Er zijn maskers en desinfecterende gel aanwezig tijdens de tour. Mondkapjes zijn vooralsnog verplicht in de auto, tijdens de tegelworkshop en bij betreding restaurants, winkels en de markthal.
Houd hier rekening mee: Op zondag is de tegelwerkplaats dicht. Op maandag is de markthal in Setúbal dicht.

Prijzen ‘escape the city tour’

2 personen: totaal € 270
Bij drie of meer personen dienen we – i.v.m. de corona maatregelen – meer of ander vervoer in te zetten. Ik bekijk dat graag even samen met je en maak dan een passend voorstel op maat.

Prijzen inclusief: vervoer met chauffeur, pick-up & drop off hotel, Nederlandstalige gids, tegelworkshop en verzending van tegeltje naar Nederland/Belgie, flesje water, maskers en desinfecterende gel, verzekering
Eten, drinken en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening.

Extra opties ‘escape the city tour’
  • Extra of ander vervoer voor families en groepjes van 3 personen of meer mogelijk.
  • Voor de special effects: er kan ook een motor met side car bijgeboekt worden.
  • Vervoer upgraden, naar bijvoorbeeld een mercedes of luxe busje, is ook mogelijk tegen een meerprijs.
Meer informatie, beschikbaarheid en boekingen

Lijkt dit je wel wat? Mail dan naar Stephanie via: contact@thuisinlissabon.nl voor al je vragen en antwoorden.

Een dag om niet snel te vergeten!

Er is tijd en ruimte voor spontane acties (pootje baden?), spontane foto’s (say quejoooo!) en spontane grappen (ken je die mop van die Portugees die op tijd kwam?). Jullie worden ondergedompeld in de Portugese cultuur, natuur en gastvrijheid. Ik, en onze chauffeur, staan tot jullie beschikking.

Tot ziens!