Vandaag is het de dag van de vrijheid terwijl iedereen verplicht thuis zit.

25 april. In het jaar 1974 was dit de dag dat het leger de Portugezen bevrijdde van het dictatoriale bewind van Salazar. Mensen dansden op de straten en proostten op een nieuw begin. Een beter leven. 

Nu, anno 2020, is dit ook de dag dat het dodenaantal, zo zeggen de ‘autoriteiten’ op 880 ligt (26 meer dan gisteren). Er zijn zo’n 23.000 besmette gevallen. Iedereen zit binnen en wacht af. De noodtoestand is nog tot zeker eind april van kracht. Of deze met nog eens twee weken verlengd zal worden weten we nog niet. 

Ik moet op 25 april altijd weer denken aan het lied ‘nasce selvagem’ van Resistência. Dat betekend ‘wild geboren’, of beter gezegd ‘vrij geboren’. Toen ik het voor het eerst hoorde moest ik zo huilen. 

Nasce selvagem

Mais do que a um país
Que a uma família ou geração
Mais do que a um passado
Que a uma história ou tradição
Tu pertences a ti
Não és de ninguém
Mais do que a um patrão
Que a uma rotina ou profissão
Mais do que a um partido
Que a uma equipa ou religião
Tu pertences a ti
Não és de ninguém
Vive selvagem
E para ti serás alguém
Nesta viagem

Quando alguém nasce,
Nasce selvagem
Não é de ninguém

Vrij geboren

Meer dan van een land
Dan van een familie of generatie
Meer dan van een verleden
Dan van een verhaal of traditie
Je bent van jezelf
Je bent van niemand
Meer dan van een directeur
Dan van een routine of beroep
Meer dan van een partij
Dan van een team of religie
Je bent van jezelf
Je bent van niemand
Leef vrij!
En je zult iemand zijn
Op deze reis

Wanneer iemand geboren wordt
Wordt hij vrij geboren
Je bent van niemand

Proost! Op de vrijheid! Die ik, wat ben ik een geluksvogel, elke dag mag voelen! Mijn gedachten gaan deze dag uit naar mensen die dat niet zijn. Die gevangen zitten. In een slecht huwelijk. Een afschuwelijke baan. Een hardnekkig patroon. Gevangen in hun verhaal. Ik hoop dat iedereen die dat wil, ooit echte vrijheid mag ervaren. 

Groetjes,

Stephanie

Ps: voor een praktische en actuele update omtrent de corona maatregelen in Portugal kijk even op de Facebook pagina van Thuis in Lissabon

2 reacties op “Dag van de vrijheid én van verplicht thuis zitten

 • Carmen

  Hoi Stephanie,

  Mijn broer (18) en ik (16) willen graag over een jaar een tijd in Portugal verblijven en werken. We zijn half Portugees en willen graag meer van de cultuur en het land meekrijgen, en zo ook nog beter de taal leren (we kunnen het grotendeels verstaan en ook spreken maar helemaal vloeiend gaat het nog niet).
  We zouden bij onze opa en oma kunnen verblijven maar we willen eigenlijk op een plekje met z’n tweeën verblijven. We willen graag een mooie plek vinden die niet te toeristisch is, maar waar we wel voor een korte tijd (zo’n 2 maanden) een baantje kunnen vinden en ook makkelijk met openbaar vervoer naar opa en oma en andere plekken kunnen gaan. Heb jij toevallig wat tips voor ons?

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hoi Carmen,

   Wat leuk zeg! Bedoel je in Lissabon? Het handigste is als je je vraag even per mail stelt, dan kan ik deze wat makkelijker beantwoorden. stephanie@thuisinlissbon.nl . Zou je mij wille mailen ter herinnering, dan beantwoord ik je mail zo snel mogelijk. Laat dan ook even weten welke tijdsperiode precies.

   Groetjes,
   Stephanie

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *