Eigenlijk is er de afgelopen weken/maanden niet zo veel veranderd in Portugal. Ik zal in deze blog een kleine samenvatting geven van de belangrijkste regels en je vertellen hoe de sfeer hier is.

De sfeer in Lissabon

Het is rustig op de straten. Het verschil is groot, heel groot, vergeleken met vorig jaar. Daar waar we toen af en toe liepen te mopperen op de toeristen (vooral de hordes die met grote touringcars en cruiseschepen tegelijkertijd de stad bestormden) is er nu weinig kans dat iemand voor je voeten loopt. De toeristen die er zijn, hebben het prima. Het is hier veilig, gemoedelijk en prachtig zoals altijd. 

Veel Portugezen zijn erg voorzichtig. Men neemt geen risico’s en volgt de regels gehoorzaam op. Dat maakt de sfeer prettig. Er zijn geen protesten, geen groepsbijeenkomsten. Men houdt zich kalm. Je kunt heerlijk een terrasje pakken, winkeltjes bekijken, monumenten en musea bezoeken, alles kan. Ook de jaarlijkse boekenmarkt, Feira do Livro, gaat gewoon door dit jaar. Natuurlijk wel met extra maatregelen (mondkapjes, looproutes, desinfectie gel, beperkt aantal bezoekers).

De belangrijkste regels

 • Mondkapjes. Mondkapjes zijn over verplicht binnen. Ook als je een buiten terras op of af loopt dragen we even het mondkapje. Gewoon op straat zijn ze dus niet verplicht. 
 • Desinfectie gel. Deze kom je overal tegen. Bij het betreden van sommige plekken (zoals de Time Out Market – foodhal) word je er vriendelijk op gewezen dat het gebruik van deze gel verplicht is.
 • Afstand. De afstand die hier gehouden dient te worden is 2 meter. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar iedereen doet zijn best en respecteert de regel. 
 • Bijeenkomsten. In Lissabon mag je samen komen met 10 personen maximaal. In de rest van het land is dat 20. 
 • Bars en discotheken. Deze zijn open, met aanpassingen. In Lissabon mag de dansvloer niet open en sluiten bars en discotheken om 21.00 (in de rest van het land is dat 01.00). 
 • Cafe’s, snack bars en restaurants. In Lissabon zijn restaurants tot 01.00 open. Cafe’s en snack bars moeten om 21.00 dicht. 
 • Openbaar vervoer. Hier zijn mondkapjes verplicht en mag het vervoersmiddels maximaal 2/3 gevuld zijn. 
 • Taxi’s en Ubers. De stoel naast de bestuurder moet vrij blijven. Maximaal 2/3 bezetting en mondkapjes verplicht. 
 • Autohuur. Je kunt gewoon een 5 zits personen auto huren. Als je uit hetzelfde huishouden komt, mag deze vol zitten. Huur je een grotere auto, dan mag de bezettingsgraad 2/3 zijn tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. 
 • Accomodaties. De meeste accommodaties hebben het Clean & Safe label wat aangeeft dat de accommodatie school en veilig is volgens de regels. 
 • Stranden. Stranden en strandtenten zijn gewoon open. Vaak staan er borden waar de regels zijn uitgelegd en er zijn looproutes. 

Last but not least, check vooraf natuurlijk goed met je verzekering en met je vluchtmaatschappij welke regels zij stellen om te reizen. 

Het aantal doden waarvan de mainstream media zeggen dat het door Covid-19 komt ligt in Portugal nu (2 september 2020) op 1.824 en het totaal aantal besmettingen (waarvan de meesten natuurlijk weer hersteld zijn) ligt op 58.243. 

Wij, de toeristen branche, in Portugal merken de economisch impact hiervan enorm.

En dan een laatste persoonlijke noot

Lieve mensen er is zo veel meer in de wereld gaande dan een lelijk virus. Het virus is klote, zeker als jijzelf of een dierbare er direct mee te maken heeft (gehad), maar de echte lelijkheid zit hem in compleet andere hoeken. Ik weet ook lang niet alles, maar genoeg om te concluderen dat er rare dingen gebeuren. Ik hoop dat meer mensen onderzoek gaan doen, verder durven kijken en naar hun eigen hart gaan durven luisteren. Dat we onze gezondheid (mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel) van binnenuit gaan boosten en dat we immuun worden voor bangmakerij. Ik hoop dat je in je centrum kunt blijven tijdens deze orkaan, die nog lang niet uitgeraasd is. En ik hoop natuurlijk dat je snel kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie in Lissabon / Portugal.

Mocht het zover zijn, dan neem ik je graag mee op pad 🙂

Warme groet,

Stephanie

Ps: voor vragen en boekingen mail naar contact [at] thuisinlissabon.nl. Volg Thuis in Lissabon op Facebook en/of volg mij, Stephanie op Instagram.

Gerelateerde Artikelen

2 reacties op “Corona Update September

 • Malou

  Hallo Stephanie, ik heb een vraag. Ik wil graag met me vriend naar Lissabon toe. We vragen ons alleen af, zijn we overal verplicht een mondkap te dragen. Ook als we buiten door de straten van Lissabon lopen en op de fiets zitten…? Bedankt alvast!
  Groetjes Malou

  Beantwoorden
  • Stephanie

   Hey Malou, het dragen van mondkapjes op straat wordt aangeraden door de Portugese overheid maar is niet verplicht. Je dient dan wel te proberen de 2 meter afstand te houden. Je zult zien in Lissabon dat ongeveer de helft van de mensen met mondkapje op straat loopt en de helft zonder. Heel veel plezier alvast en voor specifieke vragen of tips kan je het beste even appen: 00351 920 134 126. Groetjes, Stephanie 😀

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *