Er zijn heel veel plekken de moeite waard om te bezoeken, afhankelijk van waar je interesses naar uit gaan. Hier heb ik een lijstje gemaakt van 10 dingen die je zeker gedaan moet hebben én die weinig tijd kosten. Dingen waar je niet voor in de rij hoeft te staan. Misschien kan je ze niet alle 10 doen, maar misschien ook wel. Ik denk zelfs dat je ze allemaal in 1 dag zou kunnen doen. Leuke uitdaging 🙂

Daar komen ze.

 1. De weg vragen aan een Portugees

  Geef de Portugezen minsten één keer de kans om hun behulpzaamheid te tonen en je de weg te wijzen. Wie weet maak je vrienden. Zoek iemand uit die er, zeg maar, ‘lokaal’ uit ziet. Hoe ouder hoe beter. Dan kan het nog wel eens grappig worden. Sommigen zijn verlegen omdat hun Engels niet perfect is. Maar je zult zien dat ze zich goed verstaanbaar weten te maken. Al is het soms met handen en voeten.

 2. Verdwalen in Alfama

  Plan hier een ochtendje of middagje voor in. Lekker struinen door de smalle straatjes. Trapje op, trapje af. En soms verrassend gekleurde geveltjes tegen komen (zie foto hierboven).

 3. De ferry nemen naar de overkant

  Om Lissabon eens vanaf de andere kant te bekijken pak je bij Cais do Sodré de ferry naar Cacilhas. Het kost je slechts een paar euro, de ferry doet er 10 minuutjes over, je kunt wat frisse lucht opsnuiven en genieten van verse vis in een van de restaurants in Cacilhas, met uitzicht op de Taag en Lissabon.

 4. Staand koffie drinken

  De Portugese koffiecultuur is anders dan die in Nederland. Koffie in Portugal is wat wij kennen als espresso. Het wordt vaak snel gedronken. Gewoon even tussendoor, staand aan de bar. De koffie is kort en sterk. Een energie shotje. Goed van kwaliteit. Goedkoop. Verwacht er geen koekje bij.

 5. Een mini (of twee, drie of vier) drinken

  Een mini is een biertje uit een flesje van 20 of soms 25 cl. Waarom drinken de Portugezen graag mini’s? Omdat je zo’n biertje al op hebt voordat het warm is geworden.

 6. Slakken eten (al dan niet in combinatie met de mini’s)

  Ben je wel in voor iets nieuws? Probeer dan slakken eens. Een zeer geliefde snack onder de Portugezen. De slakken zelf hebben weinig smaak. Wat de smaak geeft, is de saus waar ze in gekookt zijn (vaak een mix van ui, knoflook, laurier, chilipeper, zout en soms andere kruiden en specerijen). Let wel: alleen doen in de maanden zonder ‘r’. De zomermaanden dus. Want dan zijn ze vers.

 7. Obrigado / obrigada zeggen

  Mannen zeggen ‘obrigado’. Vrouwen zeggen ‘obrigada’. Het betekent dankjewel of dankuwel. Portugezen waarderen het erg als je hun taal probeert te spreken.

 8. Ginjinha drinken

  Ginjinha is een typische Portugese sterke drank, gemaakt van een bepaalde soort zoete bes (die wij in Nederland niet kennen). De drank wordt soms gedronken in een chocolade kopje, wat je daarna opeet. Leuke plek om dit te drinken: Bar Ginjinha, Praça Pedro IV 71 (Rossio)

 9. Een selfie maken bij Miradouro de Nossa Senhora do Monte

  Eerlijk is eerlijk: als je dit uitzichtpunt niet gezien hebt, heb je de mooiste gemist. Ondanks de grote drukte hier in de zomer, is het echt wel de moeite waard om de klim te maken. Het uitzicht doet je (hopelijk) de omringende toeristen vergeten.

 10. De stad verkennen met een gids

  Zeker als je maar kort de tijd hebt, moet je echt een ochtendje of middagje met een gids op stap gaan. Deze kan je alles vertellen over hoe de stad in elkaar zit en kan al je vragen beantwoorden over wat voor jou wel of niet de moeite waard is.

  Het is ook slim om vooraf al contact op te nemen met een gids naar jouw keuze.

  Zo kan je je wensen kenbaar maken en ben je niet afhankelijk van wat je hotel je aanbeveelt (veelal vriendjespolitiek) of wat je onderweg tegenkomt aan mensen die je maar al te graag een tour verkopen.

Geïnteresseerd in een tour met mij als Nederlands sprekende gids in Lissabon? Dat kan!
Kijk bij de tours voor meer informatie.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *