Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander wat er allemaal bij een emigratie komt kijken. Niet alleen mijn eigen process was boeiend. Ook mijn zusje, ouders en verschillende vrienden heb ik het precess van dichtbij zien doorlopen. Een ding is zeker, allen moesten we een aantal hindernissen overwinnen om tot success te komen. En alles verliep altijd anders dan gepland. 

Emigreren, een reis op zich

Je kunt je emigratie zien als een reis van A naar B. Waarbij A het huidige vertrek punt is. Hoe is je leven nu op dit moment. Wat is er gaande. Waar woon je. Hoe woon je. Met wie. Wat zijn de feiten. Hoeveel geld staat er op je bankrekening. Maar ook: hoe voel je je nu. Wat zijn je routines. Welke gesprekken voor je met jezelf in je hoofd. Hoe is je sociale leven. Wat zijn je hobbies etc. 

Punt B is de plek waar je naartoe wilt. En ook dat gaat verder dan alleen de fysieke plek natuurlijk. Soms is dat overigens nog niet eens duidelijk wanneer je aan emigratiebegeleiding begint. Het kan zijn dat je puur voelt ‘ik wil/moet emigreren’ maar wat, waar, hoe en wanneer nog helemaal open liggen. Zeker te weten dat de emigratie begeleiding van Thuis in Lissabon een enorme waardevolle steun kan zijn om je te behoeden voor keuzes gemaakt vanuit 

Wat je in elk geval wél weet, of op voorhand duidelijk kunt krijgen, is hoe je je straks in het buitenland wilt voelen. Hoe wil je dat je levensstijl wordt. Op wat voor soort plek wil je wonen. Welke activiteiten ga je oppakken. Hoe zou je willen dat je leven anders is. Dat is punt B. De bestemming. Jouw ideaalplaatje van hoe jouw leven in Portugal eruit zal zien. 

Tussen punt A en B zal hoe dan ook een hoop moeten gebeuren. Op veel daarvan heb je niet direct invloed. Zoals op of je precies je droomhuis zult vinden binnen budget. Of de juiste papieren wel op tijd binnen zullen zijn. Hoe je omgeving zal reageren. Of je op steun kunt rekenen. Of je nieuwe vrienden gaat krijgen. Hoe de kinderen het op school zullen gaan vinden. Of het huis niet te vochtig zal zijn in de winter. Etc. Etc. Etc. 

Er zijn ook zaken waar je wél invloed op hebt tijdens dit gehele proces, deze belangrijke fase in je leven, waarop je straks hopelijk met warme gevoelens terug kijkt. Deze kunnen aan bod komen in de emigratiebegleiding. Met de nadruk op kunnen, omdat ik altijd maatwerk lever en we altijd uitgaan van de huidige behoefte en situatie zoals hij op elk nieuw moment is. 

1. Rust in je hoofd en lijf

In dit traject leer je hoe je rust in je hoofd en lijf kunt creëren zelfs in tijden van stress. We gaan daarbij altijd uit van de huidige stand van zaken en nemen dat als uitgangspunt. Aankijken wat is, en daarin leren ademen, is de basis. Om vervolgens te kijken naar wat jij nu nodig hebt om de volgende stap te zetten. 

2. Betere keuzes maken

De rust zal je helpen betere keuzes te maken gedurende het emigratieproces en/of de inburgeringsfase. Daarnaast leer je in dit traject wat realistisch is en wat niet. Kennis van de buitenlandse cultuur en zelfkennis zijn de twee hoofd ingrediënten om te komen tot goede beslissingen. Daarnaast kan ik je helpen met het trainen van je intuitie. Leren onderscheid maken tussen welke ingeving of stem vanuit angst komt, en welke vanuit je hogere zelf (en dus het waard is te volgen).

3. Plannen concretiseren

Mijn grote netwerk en 10 jaar (business)ervaring in Portugal zet ik graag in bij het meedenken met jouw business plannen. Ik help met het aanbrengen van focus, uitwerken van het tijdspad en ik ben er om ervoor te zorgen dat je idee aansluit bij waarom je ook alweer wilde emigreren. Waarschijnlijk voor een stukje rust, en niet om (wederom) in een halve burnout terecht te komen ;). 

4. Heimwee & setbacks

Ik ken het gevoel van heimwee maar al te goed. Ik weet hoe het je lichamelijk ziek kan maken. Ik ben er dan ook graag voor jou (en je gezin) om te kijken wat de beste manier is hiermee om te gaan. Geen heimwee maar wel tegenslagen? Die horen er meestal ook bij. Je bent niet alleen. 

Mijn wens voor jou is dat je strakjes terug kunt kijken op een belangrijke periode in je leven waarbij je je gesteund voelde en vertrouwen had. In de eerste plaats in jezelf, om met elke nieuwe situatie om te kunnen gaan. 

Meer weten over emigratiebegeleiding of een gratis afspraak maken ter kennismaking? Neem gerust eventjes contact met mij op.

Warme groet,

Stephanie Waasdorp

Ps: Ik heb plek in mijn agenda voor maximaal 1 emigratietraject per kwartaal.

Foto: Rebelation Avenue